Dodaj do ulubionych

Ciemiączko

06.09.06, 11:37
Synek mojej przyjaciółki ma 14 miesięcy i ciemiączko wielkości 3-3.Mam
pytanie kiedy ciemiączko się zrośnie?Słyszałam że do 18 miesięcy ma się
zrosnąć,a jak do tego czasu się nie zrośnie to co wtedy??Z góry dziękuje za
odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Ciemiączko 06.09.06, 12:00
      zbyt szybko lub zbyt wolno zarastające - zbyt małe lub zbyt duże jest powodem
      dla którego kieruje się dzieci do poradni zaburzeń metabolicznych gdzie
      wykonuje się badania na gospodarkę fosforanowo-wapniową i na podstawie wyników
      określa czy wszystko jest ok, jeśli nie to podejmuje się leczenie które głównie
      polega na odpowiedniej diecie czyli wykluczeniu np. niektórych potraw oraz na
      odpowiednim doozowaniu bądź zaprzestaniu wogóle podawania witaminki D3. Skoro
      dziecko ma już 14 m-cy to zapewne było wielokrotnie oglądane przez lekarza ale
      skoro nie zwrócił uwagi na to to albo uważa że wszystko jest ok i ciemiączko
      prawidłowo zarasta albo olał sprawę, nie wiem, mój miał za małe ciemiączko i
      zarosło w wieku 9 m-cy dokumentnie mimo że d3 nie dostawał a na początku co
      kilka dni kropelkę.
      • lidkaczech Re: Ciemiączko 06.09.06, 13:43
        luna333 napisała:

> zbyt szybko lub zbyt wolno zarastające - zbyt małe lub zbyt duże jest powodem
        > dla którego kieruje się dzieci do poradni zaburzeń metabolicznych gdzie
        > wykonuje się badania na gospodarkę fosforanowo-wapniową i na podstawie
        wyników
        > określa czy wszystko jest ok, jeśli nie to podejmuje się leczenie które
        głównie
        >
        > polega na odpowiedniej diecie czyli wykluczeniu np. niektórych potraw oraz na
        > odpowiednim doozowaniu bądź zaprzestaniu wogóle podawania witaminki D3. Skoro
        > dziecko ma już 14 m-cy to zapewne było wielokrotnie oglądane przez lekarza
        ale
        > skoro nie zwrócił uwagi na to to albo uważa że wszystko jest ok i ciemiączko
        > prawidłowo zarasta albo olał sprawę, nie wiem, mój miał za małe ciemiączko i
        > zarosło w wieku 9 m-cy dokumentnie mimo że d3 nie dostawał a na początku co
        > kilka dni kropelkę.
        > mój synek ma 2ipół miesiąca, ciemiączko 1x1, dostaje od urodzenia 1kr
        vigantolu i 3 kr cebion multi wazy 7000kg, przy urodzeniu ważył 3580, karmię go
        tylko piersią martwi mnie zbyt szybkie zarastanie ciemiączka a lekarz twierdzi
        że dawka jest odpowiednia i zeby jej nie zmieniać, czasem ciemiączko pulsuje i
        to mnie niepoki
        • malgosiek2 Re: Ciemiączko 06.09.06, 14:16
          Prawidłowo ciemiączko ma pulsować i to jest normalny objaw.
          Mój syn ma 6 mies.karmię sztucznie i nie podaję wit.d3 bo ma właśnie 1x1.
          Może zapytaj innego pediatry.
          Pzdr.Gosia
        • luna333 Re: Ciemiączko 06.09.06, 14:18
          na temat pulsujących sienie znam - mój urodzeniowo miał 1x1 i początkowo lekarka
          kazała dawać 1kroplę d3 - tej słabszej, skonsultowałam się po 2 m-cach z
          następną i ta wysłała mnie do Centrum Zdrowia dziecka jednocześnie zmniejszając
          d3 do 1 kropli na 3 dni, kolejna lekarka powiedziała żeby absolutnie dziecku d3
          nie dawać póki nie zrobię badań no i zrobiłam, tyle że do CZD czeka się pół roku
          ale można też prywatnie iść, jest np. dr Rowińska w W-wie która przyjmuje priv
          i się tym zajmuje. Nie mnie oceniać czy lekarz postępuje właściwie - wiem tylko
          że nadmiar d3 jest szkodliwy i bardzo trudno usunąć go z organizmu. Ja też
          cycodajka sama też miałam nie łykać witamin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka