Dodaj do ulubionych

staly aparat na zeby

IP: *.* 06.08.02, 21:59
no wlasnie, czy ktoras z was ma takie zbrojenie? napiszcie prosze cos o tym, jak wyglada takie leczenie u osoby doroslej? jaki jest koszt? interesuje mnie wszystko :) nosze sie z zamiarem zafuindowania aparatu ale na pewno bede musiala jezdzic do szczecina wiem moze od was uzyskam jakies info podstawowe chociaz :)
Obserwuj wątek
    • Gość: 4274 Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 15:17
      Cześć! Masz szczęście, bo odnalazłam swojego starego maila, w którym objaśniałam kolezance, jak to jest, tak więc nie muszę sobie wszystkiego znowu przypominać. Powiem tyle - aparat nosiłam jakieś 6 lata temu (miałam wtedy 22 lata), miałam dwa aparaty - na żuchwie i szczęce, nosiłam około 2 lat. Robiłam go w Poznaniu: porcelanowy (biały)kosztował wtedy 1200 zł, a metalowy 900. Co miesiąc wizyta kontrolna chyba 30 zł, podczas której wymienia się drucik. A teraz treść wspomnianego emaila. Miłej lektury:"Co do aparatu, to fajna sprawa, polecam. Przytoczę Ci jednak szczerze kilka z moich doświadczeń, tylko się zbytnio nie przerażaj. Najgorszy jest pierwszy tydzień. Czujesz, że nie możesz domknąć ust, zmienia Ci się wyraz twarzy i nawet nie myślisz o jedzeniu, bo przy każdym kęsie masz wrażenie, że jesz kupę żelastwa. Nawet nie wspominam o tym, że jadłam nawet zwykły chleb nożem i widelcem, żeby nie odgryzać. Pożegnaj się z jabłkami (całymi), gumą do żucia i toffi. Po każdej zmianie drucików będzie Cię boleć cała twarz, ale to przechodzi po 1, 2 dniach, niektórzy biorą tabletki przeciwbólowe, ale czego się nie wycierpi, żeby tylko być piękną. Poza tym utrudnione jest mycie zębów. Dostajesz specjalną szczoteczkę, taką szpiczastą, żeby dłubać w tych drucikach obowiązkowo po każdym posiłku! Na początku mogą krwawić Ci dziąsła i poliki, wiesz, nie przyzwyczajone do dotyku tych drutów. Ale wiesz mi, przekonałam się, że organizm jest w stanie dostosować się do wszystkiego. Potem już nic nie czujesz, ale za to możesz trochę seplenić i się ślinić, gdy np. położysz się na boku. Chociaż mogą być wyjątki. To tyle na ten temat." Pozdrawiam - Anawa
      • Gość: Carmela Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 16:09
        ohhh dzieki wielkie biore sie za leczenie zebow a poptem jazda do szczecina :) bo niestety w moim miescie tego nie robia
    • Gość: w Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 16:09
      Nie wiem ile to kosztuje teraz, ale jest kilka ale to aparatow na zeby. Po pierwsze trzeba bardzo dokladnie myc i chodzic czesto do dentysty na czyszczenie bo zeby moga sie odwapnic w miejscu stykania sie z aparatem. I druga sprawa nie wszystkim sie uda wyprostowac zeby, chociaz ortodoncii, zeby zlapac kljenta, beda twierdzic inaczej. Ja nosilam taki aparat ponad dwa lata i pieknie mi wyprostowal zeby, pozniej po zdjeciu jeszcze nastepne dwa lata specjalne nakladki zeby nie wrocily do poprzedniej pozycji itd. A teraz po ilus tam latach mam zeby pieknie krzywe tak samo jak przed aparatem. A koszmary nocne mam do dzisiaj, sni mi sie, ze znowu mi to ustrojstwo zalozyli.Pozdrowienia i sukcesow w prostowaniu zabkow.
      • Gość: Carmela Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 17:49
        ojejj a dlaczego one wrocily z powrotem i sa krzywe? czy lekarz ci to jakos sensownie wytlumaczyl?? nie chcialabym wyrzucic pieniedzy w bloto w koncu to nie jest maly koszt
        • Gość: w Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 18:49
          Wrocily, bo sila nacisku zebow trzonowych jest ogromna, a one chcialy na swoje stare miejsce i wypchaly spowrotem przednie. Oczywiscie oni Ci beda mowic, ze to sie nie zdarzy, bo bla bla i tutaj ich naukowe wywody, ale jak sie spytasz, czy dadza Ci na pismie, ze jezeli zeby Ci wroca na stare miejsce to wroca Ci forse to sie beda wykrecac sianem. Czasami, zeby tego uniknac trzeba przed zalozeniem aparatu usunac "czworki" i wtedy sie robi miejsce na przesuwanie zebow, ale w tym wypadku jest wiecej przesuwania, bo trzeba i przednie i tylnie tak poprzesowac aby zapelnic szczeliny po usunietych zebach.Najlepiej przed podjeciem decyzji odwiedz kilku ortodontow i niech Ci przedstawia przebieg leczenia i kosztow. Dowiedz sie tez jaki robia "egzamin" zebow, tzn powinien zawierac nie tylko wyciski szczeki, ale rowniez bardzo szczegolowy rentgen (sporo zdjec pod roznym katem), zeby ocenic stan kosci, ulozenie zebow w szczece tam w srodku i ilosc miejsca itd.
          • Gość: Zoe Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 19:25
            Wan musialas trafic na jakiegos konowala od zebow !Ja w wieku 28 lat zdecydowalam sie na aparat, trwalo to 6 miesiecy i mam wspaniale zeby. Nie zaluje ani pieniedzy ani niedogodnosci spowodowanej aparatem.Dla osob starszych zazwyczaj stosuje sie inne metody niz u dzieci, aparat nosi sie krocej i jest on mniej widoczny.Poza tym czym jestesmy starsze tym bardziej widac nasze wady.
            • Gość: w Re: staly aparat na zeby IP: *.* 07.08.02, 19:35
              Zoe, nie koniecznie konowal. To tez zalezy od wady, jak duza, jak duzo trzeba przesowac, a takze od wielu innych czynnikow. I niestety nie bylam tylko u jednego, ale u wielu. Jezeli nosilas aparat tylko pol roku to Twoja wada byla bardzo mala. A u osob doroslych leczenie trwa dluzej, do kosci nie sa juz tak "elastyczne" niz u dzieci.
            • Gość: kocurek Re: staly aparat na zeby IP: *.* 09.08.02, 16:37
              Moja lekarka mówi, że u dzieci leczenie trwa ok. 1,5 roku (miękki kościec), zaś u dorosłych przynajmniej dwa. Wszystko zależy od wady i przebiegu leczenia :)
      • Gość: 4274 Re: staly aparat na zeby IP: *.* 08.08.02, 11:43
        Ja też po zdjęciu aparatu nosiłam przez kolejne 2 lata taki przyklejony do zębów od srodka ust drucik, żeby się nie poprzesuwały. Niestety dzisiaj, 3 lata po zdjęciu druta, ponownie się poprzesuwały. Nie jest tak źle, jak przedtem, ale jednak. To było o dole, natomiast na górze miałam usuniętą czwórkę i mimo to po zakończeniu leczenia zęby znowu trochę się poprzesuwały. Myślę, że może gdybym się pozbyła przedtem wszystkich ósemek, byłoby lepiej. Poza tym przy duzych wadach chyba trzeba sie z tym liczyć, że zęby w końcu spróbują wrócić do pozycji, w jakiej były przed leczeniem przez te powiedzmy 10-20 lat. Na pewno nie będzie źle, ale mogą jednak być trochę nierówne.
    • Gość: kocurek Re: staly aparat na zeby IP: *.* 09.08.02, 16:30
      Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych! Jestem "nosicielką" takiego aparatu od przeszło dwóch lat, jako pacjentka poradni ortodontycznej przeszłam już chyba wszystkie możliwe zabiegi ;) .Powiem jedno: WARTO!!!!Przed aparatem miałam krzywe zęby i dodatkowo krzywy zgryz. Miałam cofniętą żuchwę z zębami jak klawisze starego, porozbijanego fortepianu, zaś zęby górne wystawały mi do przodu ponad centymetr w/g miarki !!!Z boku wyglądałam mniej więcej jak wampir. Przez lata nie posiadałam w ogóle dolnej wargi, o moim profilu wolę nie wspominać...Chyba nietrudno się dziwić, że jak tylko pojawiła się możliwość założenia aparatu, skorzystałam (nie kryję, że chodziło o finanse - w moim przypadku aparat trzeba było założyć na dolne i górne zęby- koszt ok. 2000 zł).Lekarka uprzedziła mnie, że nie gwarantuje mi poprawy 100%, ale jednak się udało :). Dół już mam zdjęty (ząbki równiusieńkie jak od linijki), nie zmienił pozycji choć to już pół roku :)Z górą trzeba jeszcze poczekać, bo jeszcze mam niewielkie szparki pomiędzy jedynkami.Mówię wam, przyjemnie się uśmiechnąć!!!Boże, tyle let wyglądałam jak IDŹ STĄD (i nie wracaj)...Z aparatem chodziłam w ciąży, urodziłam dziecko...Na początku robi się zdjęcie boczne czaszki oraz cefalojakieśtam (panoramiczne) uzębienia w celu określenia stanu i jakości zębów (2 naświetlania). Pani doktor badała na wykresach, czy i jak zmieni mi się profil twarzy. Potem usunięto mi górną piątkę z jednej strony, z drugiej było miejsce po szóstce (zwykle usuwa się czwórki, lecz tę piątkę miałam leczoną kanałowo), bo cofane zęby musiały mieć miejsce żeby po ściągnięciu żelastwa nie wróciły do stanu poprzedniego.Klejenie aparatu (zakładanie) trwa ok. 3h, boli jak diabli ok. 2tyg - polecam odchudzającym się. Ciężko zjeść nawet rozciapciane w mleku płatki kukurydziane. Ja żywiłam się piuree z ziemniaków i rozgotowanymi warzywami tudzież zrazikami (wymagały jedynie rozgniatania językiem o podniebienie). Potem uczyłam się tak mówić, żeby nikogo nie opluć :lol: .No a potem bolało już niewiele, bezpośrednio po wizycie - góra do dwóch dni - po zmianie druta i naciągów. Jeść mogłam w sumie wszystko, żuć gumę też :)Aparat porcelanowy jest ładniejszy, ale bardziej kruchy i skory do usterek - a części są pierońsko drogie!!! (np. zamek na kieł to koszt ok. 100 zł).Może usłyszycie jeszcze rózne opinie, ale grunt to dobry specjalista. Moja pani dr jest rewelacja! Dzieki niej nie straszę ;) ;) ;)Polecam aparat każdemu, kto ma problem z zębami - po czterdziestce krzywe zęby i wady zgryzu się pogłebiają, powodując często uporczywe bóle głowy, zębów i kości w obrębie czaszki (podobno). Jeśli ktoś chce wiedzieć coś jeszcze to chętnie odpowiem. Pozdrawiam :hello:Kicia z pięknym uśmiechem
      • Gość: Carmela Re: staly aparat na zeby IP: *.* 09.08.02, 21:25
        ohhh dzieki za opis , ja mam tez spora wade, jak bylam mala nawet mi wyrwano te cholerne 4, ale wtedy mialam taki zakladany aparacik ktory byl do du.. . Wymeczyli mnie ci owczesni ortodonci strasznie do tego stopnia ze potem sie balam chodzic do dentysty i dopiero teraz sie wzielam za zeby, naprawiam je systematycznie po kolei aby potem moc zalozyc drutowanie :) dzieki za wypowiedzi duzo mi one daly, wiem juz co mnie zceka :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka