IP: *.* 14.11.02, 10:14
Nie mogę znaleźć nic o skazie tu na forum Zdrowie, więc chyba nic nie stanie się gdy poproszę o kilka wskazówek rozwijając nowy wątek.Kacper ma 9 msc i od miesiąca skóra na buzi zaczęła się robić sucha, wyskoczyła jedna chrostka a dziś nie wygląda to już tak pięknie. Cala buzia jest zaczerwieniona, są na niej trzy placki, jakby liszaje. Najpierw myślałam że to od ciągłego wycierania buzi, bo mały strasznie się ślini, ale to chyba nie to. Lekarz przepisał Laticort, ale nie pomaga. Mały dostaje po 3 krople Zyrtecu, oprócz tego wapno. Podejżewają skazę, ale mleka nie kazali zmieniac (bebiko 2r). Czy to skaza na pewno?. I jeszcze jedno. Chcę zrobić badania krwi pod kątem alergii pokarmowej, czy biorąc Zyrtec można robic takie badania?poradzcie coś... czy tak wygląda skaza... czy są powikłania po skazie? Jak ją leczyć? pozdrawiamagata
Obserwuj wątek
    • Gość: Agosia Re: Skaza??? IP: *.* 14.11.02, 10:56
      Jeśli to skaza białkowa to koniecznie zmień mleko!! Mój synek pił Bebilon Pepti. Jest jeszcze Nutramigen ale nie polecam bo w smaku jest obrzydliwy!!Nie polecam Ci też robić testów z krwi bo nie są w pełni miarodajne zwłaszcza u takiego malucha!! Najlepiej odstaw z diety dziecka wszystko co powoduje alergie(ale z rozsądkiem)i obserwuj go. Po pewnym czasie, kiedy objawy skazy znikną zacznij pomalutku wprowadzać produkty, które mogą uczulać.Ale dietę eliminacyjną u takiego małego dziecka NALEŻY skonsultować z lekarzem.Ale jeśli upierasz się przy testach musisz na jakiś czas wcześniej odstawić Zyrtec i podać dziecku alergen na który ma być wykonane badanie.I na koniec na pocieszenie 9 miesięcy diety eliminacyjnej daje spore szanse na całkowite wyleczenie alergii.Trzymaj się ciepło!! Agata.
    • Gość: goskax Re: Skaza??? IP: *.* 14.11.02, 12:18
      Witaj...piszesz,że skóra synka zmieniła się miesiąc temu. Czy wprowadzałaś nowe pokarmy, zwiekszyłaś dawkę juz podawanych ? To może byc jakis slad. A wapno, które podajesz ? Czy to sa tabletki czy syrop ? Czasami maluchy źle znoszą dodatki smakowe do syropów. Bo jezeli szkodzi mleko to trzeba je zmienic... czy wcześniej nie wystepowały zadne objawy ? Sporo na temat skazy znajdziesz na forum "alergia" .Pozdrawiam Aha ..u nas jesienią zawsze zaostrzały się zmiany skórne na buzi. Może trzeba zmienic krem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka