Dodaj do ulubionych

Depo-Provera

IP: *.* 07.01.03, 15:04
Wiem, że już kilka razy był ten temat poruszany ale czy jest ktoś kto był zadowolony ze stosowania Depo-Provery.Jestem 3 miesiące po porodzie i mój lekarz przepisał mi ten zastrzyk strasznie go zachwalając, ale przecież on tego nie stosowałsmile, a ja wykupiłam już ten zastrzyk i po przeczytaniu w większosci negatywnych postów nie wiem co mam zrobić. Zdaję sobie sprawę, że hormony na każdego mogą działać inaczej ale trochę pozytywnych wypowiedzi by się przydało.Pozdrawiam Beata
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia12... Re: Depo-Provera IP: *.* 07.01.03, 18:56
      Ja akurat należę do zwolenniczek tego zastrzyku. Wzięłam właśnie w grudniu drugą dawkę. Mnie, w przeciwieństwie do Ciebie lekarz odradzał zastrzyk ze względu na skutki uboczne. Prawie wymusiłam od niego receptę. Mam już troje dzieci i nie chcę następnych. Owszem miałam skutki uboczne. Tydzień po pierwszej iniekcji zaczęłam plamić i trwało to dwa tygodnie. Po drugiej już to nie wystąpiło. Po 11 latach wrócił mi też trądzik (po pierwszej dawce wysypywało mi na twarzy, teraz z twarzą spokój, ale pojawił się na udach i ramionach). Zauważyłam też, że gdy się bardzo zdenerwuję to plamię (ale moja koleżanka też plamiła, gdy się denerwowała a ona łykała pigułki). Pomimo tego i tak pozostanę przy tej formie antykoncepcji. Jest dużo wygodniejsza niż codzienne pamiętanie o łykaniu pigułek. Jeśli miałabyś jakieś pytania to zapraszam na priva. PozdrawiamGosia
    • Gość: AniaO Re: Depo-Provera IP: *.* 08.01.03, 11:37
      Uzywam ten zastrzyk od 6 tygodni po porodzie i caly czas karmie piersia. Mialam wiec juz 3 injekcje. Po pierwszej wystapilo plamienie, ktore trwalo okolo tygodnia i to tyle. Zadnych innych skutkow ubocznych nie mialam i nie mam, okresu zreszta tez nie... Moj lekarz namawia mnie teraz juz na Cerazzette (pigulki jednofazowe, ktore mozna brac przy karmieniu piersia) i za tydzien mi je przepisze, bo wtedy powinnam dostac nastepny zastrzyk. Przestawiam sie, wiec na pigulki, poniewaz chce wrocic do klasycznych tabletek hormonalnych po zaprzestaniu karmienia, bo bardzo sie do nich przyzwyczailam przez 4,5 lat brania przed ciaza. Co do samego zastrzyku nie mam jednak zadnych zastrzezen i bardzo wygodne jest, ze bierze sie go raz na 12 tygodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka