Dodaj do ulubionych

Lapisowanie!?

05.01.04, 18:33
Witam!
Od urodzenia dbalismy bardzo z męzem o zabki naszej córeczki (nie było mowy o
oblizywaniu smoczka, słodkie rzeczy bardzo sporadycznie itd.) a tu podczas
codziennego mycia zebów odkryłam, ze jej 2 zrobiła sie rdzawa! Szybciutko
umówiłam sie na wizyte u dentysty- po 2 tygodniach stosowania preparatu z
fuorem- okazałao sie ze faktycznie widac poprawe, ale zabek jest chropowaty
od spodu. prawdopodobnie czeka nas lapisowanie zabków. Poczytałam o tym
troszke, ale nurtuje mnie kilka pytań:
-czy trzebaa lapisowac wszystkie zabki, równiez zdrowe,
- jak wyglada sytuacja, kiedy dziecko bedzie na tyle duze zeby pozwoliło
sobie zrobic wypełnieinie, a moze zaryzykowac i wypwełnic chory zabek?
Powiem szczerze, ze jestem tym przerazona, nie wyobrazam sobie moje małej
córeczki z czarnym zabkami!
pozdrawiam
aga
Obserwuj wątek
    • antosia21 Re: Lapisowanie!? 05.01.04, 19:59
      witam! Postanowiłam napisać parę slów od siebie bo od niedawna mam podobny problem z moim piętnastomiesięcznym synkiem. Poruszałam już ten temat na forum ale niestety mój post pozostał bez odpowiedzi. Nie jestem może największym ekspertem w tej materii ale jeśli lapisowanie i impregnacja to to samo (a z tego co wiem to to samo) to mogę Ci napisać co nieco z własnego doświadczenia. Otóż, stomatolog z akademii medycznej w Warszawie powiedział mi iż impregnuje tylko zęby chore( w przypadku mojego synka wszystkie górne). Są to trzy zabiegi w odstępie tygodnia potem kolejny po miesiącu i nałożenie fluoru po kolejnych trzech ( dziś właśnie byliśmy na trzeciej impregnacji). Niestety wiąże się to z tym iż stały się one w miejscach chorych czarne, początkowo nie mogłam się z tym pogodzić, ale niestety bylo to konieczne. Teraz zaakceptowałam już wygląd jego ząbków i naprawdę wcale nie jest to takie straszne. Właściwie póki co nic więcej nie jestem w stanie pomóc, pozdrawiam gorąco i życzę powodzenia!!! P.S: Mam nadzieje że wizyty u stomatologa nie będą dla Twojego maleństwa tak stresującym przeżyciem jak dla mojego synka!!! Ania
      • amadores Re: Lapisowanie!? 06.01.04, 22:00
        Witam!
        bardzo dziekuje za szybciutka odpowiedz! Moja córeczka ma 18 miesiecy i
        niestety bardzo przezywa wizyty u dentysty, bardzo broni swojego terytorium i
        nie cierpi jak ktos obcy ja dotyka!
        Widze, ze nalezymy do tej nielicznej grupy których dzieci maja popsute
        zabki...chce mi sie krzyczec, bo jak widze rówiesników mojej córki zajadajacych
        rozmaite słodycze przy niedostatecznej dbałosci o zeby!!! Nic głowa do góry!
        Serdecznie Was pozdrawiamy i liczymy, ze pozostałe zabki wezma sie w garść!
        aga
        • s-y-l-l-a Re: Lapisowanie!? 19.01.04, 08:56
          witakcie dziewczyny,
          łączę się z wami sad
          niestety mojego półtorarocznego synka rónież dopadła próchnica sad
          moim zdaniem lapisowanie to jednak coś innego, ząbki sąrównież czarne,
          natomiast nie są to 3 zabiegi lecz dłuższa sprawa. nasza pani stomatolog
          powiedziała, żeby lapisować olowi ząbki.... codziennie a do tego przepisała mu
          jakieś tabletki (??!!), które ma brać miesiąć i miesiąc przerwy aż.... do
          wyrżnięcia się stałych ząbków. nie jestem lekarzem, ale coś mi tu nie
          pasuje... może i rozwój próchnicy się zatrzymie ale co z np. wątrobą mojego
          synka?? dzisiaj mam zamiar zapisać go do innego stomatologa, a póki co będę
          bacznie obserwować wątek...

pozdrawiam i życzę wytrwałości - będzie potrzebna

s.
    • natall Re: Lapisowanie!? 19.01.04, 12:03
      Lapisowanie to smrarowanie ząbków lekarstwem, które trwale barwi ząbki na
      czarno. Zabieg ten powtarza się 3 razy w odstępach tygodniowych co kilka
      miesięcy . Częstotliwość ustala stomatolog na podstawie stopnia zaawansowania
      próchnicy. Ja ze swoim synkiem chodzę co 3 miesiące. Jedynek i dwójek nie leczy
      się inaczej ponieważ zęby mleczne, zwłaszcza te, mają bardzo dużą komorę -
      czyli część unerwioną. Zdrowe ząbki można pokryć preparatem zawierającym fluor,
      który jest bezbarwny. Niestety nie wiem, jak często to się powtarza. Tabletki
      to pewnie zymafluor. Mają one wpływ na jakość zębów stałych.
      ps
      Mój syn ma czarne górne jedynki i dwójki. Jak mi powiedziała dentystka lepsze
      takie zęby niż żadne.
      • asobutka Re: Lapisowanie!? 07.02.04, 15:32
        ja strasznie posmucęsad jestem załamana Ania ma 16 mieś i wczoraj bylismy na
        pierwszym lapiusowaniusad((((((((((((((((((((( Ząbki są jeszcze białe ale wiem,
        że to długo nie potrwa... Pociesza mnie myśl, że ten zabieg powinien
        powstrzymać próchnicę, ale z drugiej strony, buuuuu
        Najgorsze jest to, że Ania nie zna smaku słodyczy, ma myte od poczwtku zęby, a
        nic to nie pomogło. Jak myślicie czy jest szansa na zdrowe zęby stałe po
        takiej historii?

A ja oczywiście mam teraz obsesję i widze tylko dzieci o pięknych bialutkich
        ząbkach

pozdr smutno
        • beba2 Re: Lapisowanie!? 07.02.04, 17:22
          Powiedziałyście właściwie wszystko-mam takie same doświadczenia,tyle że mój
          synek ma 5 lat,czarne 1-3 i dwa wypełnienia,ale lekarka powiedziała,że dzięki
          tym wszystkim zabiegom stałe ząbki będą zdrowe.Jeśli chodzi stres dzieci w
          gabinecie...trzeba szukać dobrego stomatologa.Nam się udało za trzecim razem i
          teraz sam pyta kiedy idziemy do pani doktor.
        • k1w0 Re: Lapisowanie!? 07.02.04, 20:46
          Mam podbny problem z tym, że moja córka ma 3 lata. Nigdy nie miała "normalnych"
          górnych 1 i 2. Wyszły jej uszkodzone, a później już poszło... Pani stomatolog
          powiedziała mi, że nic nie mogę na to poradzić, wygląda na to, że "poszło coś
          nie tak" przy tworzeniu się zawiązków mlecznych zębów górnych, dolne ma w
          idealnym stanie. A teraz pocieszenie : zawiązki zębów mlecznych tworzą się ok.
          3-4 miesiaca ciąży, a zębów stałych w okresie okołoporodowym, więc jeśli zęby
          mleczne w sposób bezpośredni nie "zainfekują" zębów stałych to jest duża
          szansa, że stałe będą miały inną (miejmy nadzieję lepszą) kondycję.
          Dlaczego nie plombuje się mlecznych 1 i 2 ?Kasia ma zaplombowane dwie 1 i dwie
          4 na górze i nigdy nawet nie skrzywiła się na fotelu. A odnośnie stresu w
          gabinecie to nie można dopuścić do tego aby dziecko bało się dentysty, ono ma
          przed sobą całe życie ! Nasza pani stomatolog na pierwszej wizycie nawet nie
          liczyła na to, że mała otworzy paszczę (ale jakoś się udało)
          powiedziała : "będziecie przychodzić do skutku, w końcu się uda, zawsze się
          udaje nieraz na 1 nieraz na .... 10 wizycie, a ja nie zrobię nic jeśli dziecko
          mi na to nie pozwoli". Wydaje się, że jej metody są dobre, bo widziałam tam już
          ok.5 latka, który sam wchodził z uśmiechem do gabinetu, a mamusia czekała w
          poczekalni i czytała gazetkę .... no i wygląda na to, że Kasia nie boi się
          dentysty i wszystkie pluszaki w domu mają leczone ząbki.

Pozdrawiam Ania
          • klubaanna Re: Lapisowanie!? 08.02.04, 21:57
            Witam,
            mam ten sam problem.Dwa lata temu lapisowałyśmy ząbki córce (miała 3lata) a
            teraz czeka mnie to u synka-teraz ma 3lata.
            Córce wypadły juz dwie dolne jedynki i nowe są ok.A problem u dentysty on sam
            przegonił,Ola podczas lapisowania zaamiast na fotelu (którego strasznie sie
            bała) siedziała u mnie na kolanach i to ja trzymałam jej bużkę.Pozdrawiam
            ania
            • natalka29 Re: Lapisowanie!? 15.02.04, 09:20
              Witam, jestem mamą 3 letniej justynki, pare dni temu byliśmy u dentysty , i
              pani dentystka zalapisoeała małej górną dwójke, a oprócz tego mała ma
              jeszcze do leczenia piątke dolną i podejrzwam że nie tylko , ze wzgledu na
              wyrywanie sie , ząbki nie zostały dokładnie przepatrzone, jestem załamana tym,
              jak pomyśle o tym jak córka bedzie wyglądać z czarnymi ząbkami, i prosze
              bardzo by ktoś powiedział mi czy zalapisowany ząbek szybko sie psuje, i czy ta
              próchnica szybko przenosi sie na inne ząbki, ile czasu musi upłynąć zanim
              zostaną same czarne korzonki, bardzo prosze o odpowiedz, tu lub na
              natalka29@gazeta.pl z góry dziekuje
              • natalka29 Re: Lapisowanie!? 15.02.04, 09:27
                chcem dodać , że kupiłam paste elmex dla dzieci, na ulotce jest szczegółowa
                informacja, że pasta jest z aminofluorkiem i pomaga w walce z próchnicą cofa
                nie wielkie, zmiany próchnicoweim wzmacnia zeby, więc myjemy tylko tą pastą ,
                mam ten komfort że mała mimo że sie boi straszne dentysty , to chetnie myje
                zeby (NAWET BARDZO CHETNIE) myje szczoteczką elektryczną, a póżniej zwykłą
                pozdrawiam i czekam na odzew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka