Dodaj do ulubionych

przepis na dobrą rybkę

12.09.09, 08:53
jak w temacie, tylko bez ostrych przypraw i pieczona w folii raczej z uwagi na to ze karmię z cyca smile
Obserwuj wątek
    • ma_dre Re: przepis na dobrą rybkę 12.09.09, 09:40
      przepisu nie dam, ale wtrace swoje trzy grosze tongue_out
      daruj sobie te folie, bo gdyby WHO miala cos do powiedzenia, to folia aluminiowa
      nie bylaby dopuszczona do uzytku kulinarnego
      ja wole rybke na parze, polana oliwa, posypana ziolami prowansalskimi... czas
      przygotowania 1 min. czas gotowania 10 min.
      pozdrawiam
    • lola211 Re: przepis na dobrą rybkę 12.09.09, 18:10
      Ja tak robie lososia-kawalek klade na folie, daje troche masła,
      posypuje przyprawa do ryb, skrapiam cytryna i do piekarnika.Podaje z
      sosem na bazie jogurtu- z odrobina czosnku i fura posiekanego
      koperku.
      A moze pstrag z patelni na masle z platkami migdałow?
    • bombastycznie Re: przepis na dobrą rybkę 12.09.09, 18:24
      nie wiem czy jest to dobry przepis dla matek karmiących ale mimo wszystko mnie
      smakowała ryba...z torebkibig_grin tzn filet rybny(taki jaki lubisz) z pomysłem na
      obiad z winiar, to był ten na rybe w sosie koperkowym chyba. Pewno niezdrowe i z
      mnóstwem konserwantów ale dobrebig_grin
      • kasia191273 Re: przepis na dobrą rybkę 12.09.09, 20:39
        poddusic na patelni pokrojonego pora i swiezego ogorka, troche
        pieprzu i soli

        zrobic sos do ryby: posiekany koper + musztarda

        duszone warzywa wylozyc na kwadrat z folii aluminiowej, na to losos
        z dwoch stron posmarowany sosem musztardowym

        zrobic pakunki z folii i piec 10 minut w piekarniku

        do tego ziemniaczki, jakas surowka i pyszando!
    • ldmochowski Ryba z cebulą i grzybami a’la Marcin 12.09.09, 21:42
      Dostałem ten przepis wiele lat temu od rybaka w Świnoujściu. Od tej pory co roku, na Wigilię, rodzina dopytuje się czy aby na pewno będe robił swoją rybę... Kochają ją!
      Można jeść na ciepło i zimno. Najlepsza po 2-3 dniach.
      RYBA Z CEBULĄ I GRZYBAMI a’la Marcin

       Filety rybne od 1kg np.mintaj, panga
       5-6 dużych cebul
       Grzyby świeże, suszone lub mrożone
       Sól, pieprz
       Mąka
       Olej

      Rybę pokroić na kawałki ok. 7-8 cm. i doprawić przyprawami. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć.

      Cebulę pokroić w kostkę. Suszone grzyby obgotować 10 min., odlać wodę, zalać ponownie świeżą wodą i zagotować (lub użyć rozmrożonych – obgotowanych).

      Ugotowane grzyby usmażyć razem z cebulą na patelni (proporcje około 1:1), a następnie całość doprawić solą i pieprzem – do smaku.

      Do naczynia żaroodpornego nalać oleju (na dno). Przygotowane składniki układać w naczyniu warstwowo zaczynając od warstwy cebuli z grzybami następnie warstwa ryb itd. Na wierzchu powinna być znów warstwa grzybów z cebulą.

      Wstawić do nagrzanego (150-200st.C) piekarnika na 30min.
      Podawać na ciepło lub zimno.

      SMACZNEGO!


      MARCIN
    • mamongabrysi Re: przepis na dobrą rybkę 12.09.09, 22:18
      też karmię i tęż mi się rybki zachciało więc zrobiłam rybke po grcku tylko flet
      zamiast usmażyć ugotowalam z włoszczyzną, a sos warzywny (utarte marchewki,
      seler, pietrucha, por- malutki poddusić na oliwie dodać łyzkę koncentratu,
      przyprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem) na drugiej patelni udusiłam ,
      połączyłam rybkę z sosem i na zimno jadłam, można tez na ciepło
    • sturbow Re: przepis na dobrą rybkę 13.09.09, 08:39
      Z kartoflami:
      na dno garnka wrzucić trochę cebuli i wlać trochę oleju lub oliwy (ja wszystko
      robię na oliwie, bo lubię)
      na to wsypać mniej więcej do ponad połowy garnka obrane i pokrojone w kostkę
      kartofle
      na to warstwa pokrojonej w talarki marchewki
      na to rybne filety jakiekolwiek
      a na filety duuuużo koperku
      Między warstwy dać przyprawy, które się lubi. Dusić ok. 40 minut.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka