anula.as 12.05.10, 12:05 Witam, co podajecie dodatkowego do jedzenia waszym 8-miesiecznym maluszką? jak wygląda Wasz jadłospis dnia? ja nadal karmie piersią a dodatkowo podaje kaszke ,obiadek i deserek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noneczka1983 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 12.05.10, 12:19 Ja karmię mm, raz dziennie je 190 ml deserku (ok. 8 rano) a obiadek też 190 ml ok. 13 pozatym tylko mleko, kaszkek nie chce, zje dwie łyżeczki i zaciska usta za to obiadek je bardzo chetnie...zstanawiam sie nad dawaniem mu domowych zup Odpowiedz Link Zgłoś
anula.as Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 12.05.10, 12:36 Wiesz ja czasem mam wrażenie, że daje mu za mało ,ale rośnie jak na drożdzach ładnie śpi itd więc głodny raczej nie jest. ok 8:00 daje mu mleko z piersi ok 10:00 mleko z piersi po 12:00 daje mu obiadek ze słoiczka przed 15:00 daje mu deserek ok 17:oo kaszka o 19:00 piers i spanko w nocy pierś no i cały czas mam niedosyt ,że daje mu za mało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 12.05.10, 15:00 Co popadnie. Najczęściej rano butla mleka, potem kanapka/jajecznica/naleśniki czy co tam jest na śniadanie, potem z nami obiad i na kolację mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
green-blue-eye Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 12.05.10, 15:01 karmie mieszanie:6 piers,9 kaszka,12 zupka,15 mm.18 piers plus owocki z kaszka,20.30 mm.zupka z miesem i oliwa ,polowa zoltka co drugi dzien. w miedzyczasie do lapki chrupki kukurydziane lub ryzowe,jablko,banan,kiwi,chlebek.lub co wyzebra jak my jemy woda do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.as Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 10:47 Hej, to ten mój jadłospis jest troche ubogiale tak sobie tłumacze ,że skoro nie płacze to chyba jest najedzony. Chleba, chrupek jak narazie nie podaje bo mały nie ma jeszcze ząbków. Dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek8 jajecznica??? 13.05.10, 14:54 Przepraszam,ale nie rozumiem-jak mozna 8 miesiecznemu dziecku podawac jajecznice czy kanapki? Bialka nie powinno sie podawac do 10 miesiaca, a potem to jajecznice na parze a nie smazona. Jak podawac kanapki dziecku, ktore ma 2 moze niektore 3 male zabki? czy ja mam zla wiedze? dajcie znac! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: jajecznica??? 13.05.10, 17:59 Jak to jak? Normalnie. Moja córka ma 6 zębów i wszystko normalnie gryzie od ziemniaków po kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 Re: jajecznica??? 13.05.10, 18:33 moja teraz jest prawie 11 miesieczna,ale od 2 mc daje jej jajeczniczke na parze wlasnie,ze zmniejszona iloscia bialka,odlewam jego wieksza czesc,a nie ma ani jednego zeba jeszcze i je kanapki mieciutke ze srodeczka,okrojone ze skorki z maselkiem i szyneczka u nas jadlospis wyglada tak 7-8 miska kaszy 200 ml wody plus kasza i karmiona lyzeczka,kaszka gestawa 9-10-11-jogurcik dla niemowlat lub kanapka wlasnie albo deser ze sloiczka MOJE SNIADANKO 13-14 obiadek ze sloiczka(moich niebardzo..) 17-deser albo sloik albo utarte owoce 19.30 tak samo jak snaidanie w miedzy czasie flipsy,biszkopcik. a ja nie rozumiem jak mozna na wieczor dac zupke z mieskiem...no ale to juz sprawa rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 kaszki 13.05.10, 22:36 anula ja daje bobovity mleczno-ryzowe są juz od 4 mc(zalezy z czym,na opakowaniu masz napisane),Pyszne sniadanko rozne rodzaje,albo DOBRY SEN na wieczor,one są niby z melisą i niby dziecko spi lepiej,chociaz ja nie wiedze roznicy nawet gdy zje inna nie taka nazwana DOBRY SEN tez spi ok,calą noc. ano wlasnie dziaselkami sobie radzi memlając ze slinka kanapeczki dzis nawet dalam 1 raz kosteczke czekoladki,alez jej smakowalo! Odpowiedz Link Zgłoś
path04 Re: jajecznica??? 13.05.10, 21:59 moja ma dwa i też sobie radzi. Jajecznica jest na teflonie, więc w czym problem? Zresztą moja nie lubi jajecznicy, bo to trzeba podawać łyżeczką, ale poza tym kanapki uwielbia różne, sama sobie odgryza kawałki, bo tak najbardziej lubi i nie mamy problemu z krztuszeniem. Nie wszystkie dzieci się dławią jedzeniem jak nie mają ząbków. Moja córka jak nie miała to już gryzła małe kawałki dziąsłami i od dawna sobie radzi. Papek nie uważa wcale. To co jest zalecane to tylko wytyczne. Jeśli dziecko nie jest alergikiem to można próbować dawać wcześniej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
andara10636 Re: jajecznica??? 21.10.14, 13:28 Przecież niemowlę nie potrzebuje zębów żeby gryźć, jeśli coś nie musi być przegryzione tylko przeżute radzi cobie bez wyrżniętych ząbków... A czym wcześniej dostaną coś do gryzienia to później będzie bezpieczniej, bo mały żarłok nie zapomni o gryzieniu gdy będzie chciał pochłonąć np. kawałek jabłuszka/kiełbaski/bułeczki od babci... Odpowiedz Link Zgłoś
pestka1111 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 15:12 moje dziecko ma w tej chwili 7,5 miesiąca i do niedawna jadło głównie piers, jeden deserek i pół obiadki. Teraz nastąpiła mocna mobilizacja bo musze wrócić do pracy i je o 6.30 piers 9.00-kaszka 11.00- deserek 13.00- obiadek od 15 piers i juz do rana następnego dnia czasem dam jej jabłuszko, gruszke. Z piciem kiepsko, przemycam wode do rozwodnienia deserku lub obiadku. Jajecznicy nigdy w życiu bym nie podała. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 16:39 młoda ma 8 miesiecy, miesiąc temuy odstawiona od piersi, je: 6- mm 10- mm 12- owoce 15- zupka 20-mm w międzyczasie ale zazwyczaj między 15 a 20: chrupki kukurydziane, chleb, kisiel z bobofruta i to co wysepi od nas Odpowiedz Link Zgłoś
anula.as Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 20:28 Oj dziewczyny ale mnie uspokoiłyście myślałam ,że jajecznica i kanapki to podstawa jadłospisu zastanawiam sie czy kaszkę mleczno ryżową na wodzie moge podawać 2 razy dziennie np. rano i przed snem oczywiście na dokarmienie podam cycka a może znacie jakieś kaszki które podajecie waszym maluszką 8-miesięcznym. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakoniczyna Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 21:21 Moj Mlody ma 8,5m-ca. Zjada mniej wiecej tak: - po obudzeniu 210 Bebilonu Pepti+ 4miarki kleiku kukurydzianego - ok 11 60ml mleka+ 4miarki kleiku kukurydz.+ deserek(gotowy- jablko, gruszka itp) - ok 16 obiadek(gotowany przeze mnie), mala miseczka - przed snem 210 Bebilonu Pepti+ 4miarki kleiku kukurydzianego - w nocy 210 Bebilonu Pepti+ 4miarki kleiku kukurydzianego+ gluten(ekspozycja) Odpowiedz Link Zgłoś
anouk.4 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 09:08 daję kaszkę dwa razy dziennie- takie gotowe mleczno- ryżowe (bobovita) lub mleczno ryżowo-kukurydziane (to bebilon) albo mleczno- wielozbożowe(zdrowy brzuszek czy jakoś tak). poza tym daję chrupki kukurydziane, deserki owocowe (same owoce lub z jogurtem) no i obiadek ze słoiczka. przed snem,w nocy i nad ranem karmiony piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.as Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 11:14 A co z tymi owocami kupujecie mrożone miksujecie z cukrem i podajecie np. do kaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
sueno Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 11:40 Ze straganu jablka, gruszki, banany, kiwi albo mrozone sliwki, jagody, maliny. Nie dodawaj cukru nie ma potrzeby. DO gotowych kaszek nie dodaje, wole dac ryz albo manne z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
sueno Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 22:33 7-8 - mm Bebilon 240 ml 11 - kaszka na mleku, albo ryz z owocami okolo 150-200 g 14 - obiad ugotowany przeze mnie min. 200 g, warzywa, kasza, ryz, mieso + co drugi dzien pol zoltka 17 - biszkopty z owocami albo kaszka manna z owocami albo ryz z owocami 20 - mm Bebilon 240 ml Co jakis czas dostaje kromke chleba do pomemlania i chrupki. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek8 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 22:41 to my tak samo! tyle,ze mlody mniej wypija rano i wieczorem wiec ma okolo 17 owoce puls mleko. A kasze jaka podajesz-u nas jaglana i do posilkow dodaje manne (ekspozycja na gluten) Odpowiedz Link Zgłoś
sueno Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 13.05.10, 22:52 Na razie jaglana, ale mam tez gryczana ale ciemna (pisza, zeby dawac jasna), zaryzykuje ja za 2 tygodnie, a jeczmienna jak bedzie mial 9 miesiecy. A z kaszka manna juz nie bawie sie w ekspozycje. Zaryzykowalam miesiac temu cala miska i nic sie nie stalo. Wiec teraz okolo 2 razy w tygodniu robie pelna miche kaszki i dodaje owoce. Albo owoce z miekkimi biszkoptami. Odpowiedz Link Zgłoś
kas1984 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 12:44 moj 8-miesieczny synek je mleko z piersi,kaszki,obiadki jaki mojej roboty i te ze słoiczka,owoce,kanapki,chrupki,jogurcikiDodam ze ma apetyt i wcina co mu daje,wazy 10kg Odpowiedz Link Zgłoś
pestka1111 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 15:38 dziewczyny piszecie o chrupkach-gdzie je kupujecie, jakiej firmy? jakos nie moge nigdzie spotkac. Odpowiedz Link Zgłoś
kas1984 Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 18:30 pestka1111 napisała: > dziewczyny piszecie o chrupkach-gdzie je kupujecie, jakiej firmy? > jakos nie moge nigdzie spotkac. Ja kupuje w sklepie spozywczym,duzy worek firmy Derek,sa długie i łatwo dziecku utrzymac w raczce Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 14.05.10, 19:47 mnei zaraz mamy zjada..ale moje 8 miesieczne jadlo wylacznie sloiczki owocowe..czasem z ryzem (takim dla dzeici)... na obiady czasme moje zupy wyrzywne a czasem kupne..ale i tak ulubiona potrawa byl sznycel po wiedensku.. jak postawilem na stole to maly by sie na smier zaryczal gdyby nie dostal.. Odpowiedz Link Zgłoś
lunkalinka Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 21.10.14, 20:37 6.30-7.00 ok 200 ml mm 10.00 - 170 ml mm 13 - obiadek - nie znosi papek, musi być w kawałkach - gotuje sama. / pulpeciki z piersi indyczej z koperkiem lub w sosie pomidorowym / łosoś na parze / nóżka drobiowa pieczona w worku z warzywami w piekarniku / gotowany królik/ do tego warzywa, którymi zazwyczaj gardzi. toleruje jedynie ziemniaka i szpinak. 16.00 - kasza jaglana z owocami lub same owoce / jajecznica / chlebek orkiszowy na zakwasie z masłem. 19.00 - mleko mm 210 ml. w ramach przekąski: chrupki, pierwsze ciasteczko hipp lub biszkopcik. Zupełnie nie rozumiem dlaczego jajecznica czy kanapka jest złym posiłkiem. Jajecznicę podaję już co najmniej od półtora miesiąca jak nie dłużej. Początkowo robiłam na parze, a teraz na teflonie z odrobiną masła smażę, córka ją uwielbia. Ma niski poziom żelaza i lekarz sam zalecił całe jajko co drugi dzień. Z resztą w najnowszy schemacie żywienia z 2014 r jest wyraźnie napisane, żeby podawać żółtko z białkiem i że unikanie alergenów wcale nie uchroni od alergii i wręcz zaleca się przyzwyczajanie się malucha do alergenów już teraz. Jeśli chodzi o chlebek to jeśli jest dobrej jakości to dlaczego by go nie podać, uczy żucia pokarmu i masuje dziąsła przy ząbkowaniu. Gorszym pomysłem jest podanie gotowej bezwartościowej smakowej kaszki z proszku. Dzieci nie potrzebują zębów aby uczyć się przeżuwania pokarmów. I 8 miesiąc to już zdecydowanie ten czas kiedy dziecko powinno się tego uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 22.10.14, 08:55 Wiesz wątek jest z roku 2010, wtedy był inny schemat. Odpowiedz Link Zgłoś
lunkalinka Re: Co jedzą Wasze 8-miesieczne maluszki 22.10.14, 14:23 nie zauważyłam dzięki za info ) Odpowiedz Link Zgłoś