Dodaj do ulubionych

Kasza manna

22.06.10, 17:32
Trochę się zamotałam... pomóżcie. Chcę zacząć z tym nieszczęsnym glutenem i
teraz pytanie. Mam dawać 2-3 g czyli pół łyżeczki na 100 ml płynu czy papki. A
jak mam liczyć jak ja mam zwykłą kaszkę którą najpierw trzeba przygotować na
wodzie w garnku i tam robię na 200 ml wody 2 łyżeczki kaszki. To ile teraz
tego powinnam dać żeby było ok?
Obserwuj wątek
    • figa33 Re: Kasza manna 22.06.10, 18:03
      Możesz sobie ugotowac i pół kilo kaszy mannej w litrze wody, masz z tego wziąć tylko pół łyżeczki ugotowanej już kaszy i dodać to do zupki, mleka, deserku, czy co tam podajesz. W ten sposób marnuje się codziennie bez sensu kasze manną bo nigdy nie użyjesz więcej niż pół łyżeczki.
      Możesz też olać całą zabawę i dodać 1 rozkruszony herbatnik (np Hipp) do deserku, soczku, czegokolwiek.
      Ja w ogóle nie robiłam ekspozycji i po 6 albo 7 miesiącu zaczęłam powoli dawać produkty zawierające gluten - herbatniki, pieczywo, kaszki glutenowe. Nie było żadnych negatywnych reakcji. Po 9 czy 10 miesiącach jadła już glutenowe w normalnych ilościach.
      • nvera Re: Kasza manna 22.06.10, 19:10
        NO niby tak tylko że w pół łyżeczki takiej rozrobionej jest mniej niż w pół
        łyżeczki dodanej do mleka np i zrobionej z mlekiem. Mniej niż te 2-3 g bo skoro
        dałam 2 łyżeczki przy zagotowywaniu to teoretycznie powinna zjeść 1/4 tego co
        wyszło, co jest nierealne...
        • marylen Re: Kasza manna 22.06.10, 19:32
          ja pól łyżeczki kaszki holle z glutenem rozrabiam ze odrobina ściągniętego mleka i podaje łyżeczka. Nie trzeba nic wtedy gotować i
          jest prosciej.
        • figa33 Re: Kasza manna 22.06.10, 19:42
          Ale nie chodzi przecież o aptekarskie odliczanie tych 2 czy 3 gramów !
          Chodzi o podanie niewielkiej ilości produktu zawierającego gluten w celu sprawdzenia reakcji. Te 2-3 gramy to zresztą tylko zalecenia.
          Zrób tak jak Ci rozum/instynkt podpowiada.
          Z tą kaszką manną to w ogóle najwięcej zachodu, nie wiem kto to wymyślił. Tak jak pisałam, podaj 1 ciasteczko rozpuszczone w soczku i nie przejmuj się wyliczaniem gramów. Jedno ciacho odpowiada ilości glutenu właśnie takiej jak w 2-3 gramach kaszki mannej.
    • nineave Re: Kasza manna 22.06.10, 20:58
      Ciacha są OK, jak dziecko nie ma alergii na białka mleka krowiego, bo w tych ciastkach jest mleko w proszku.
      Na Allegro są kaszki pszenne błyskawiczne - tylko do rozpuszczenia w mleku.
      Ja robiłam trochę nie tak jak trzeba, bo te pół łyżeczki manny(błyskawicznej, ale do gotowania - 2minuty) zalewałam odrobiną wrzątku i rozrabiałam i potem do tego dawałam mleko i mieszałam. Ktoś na forum mi zresztą to podpowiedział, bo miałam ten sam problem.
      Teoretycznie możesz zrobić proporcjonalnie - pół łyżeczki na 50ml wody,
      tylko że to papranina i mi się nie chciało.
    • lidek0 Re: Kasza manna 22.06.10, 21:03
      Ale czemu się tak spieszysz z tym glutenem? Tylko proszę nie mowi mi
      o schematach żywieniowych. Jak widać nie wszystko w jego podawnaiu
      jest dla Ciebie oczywiste, więc czemu nie poczekać? Jakies
      racjonalne uzasadnienie, ze nie możes zpoczekać do ok 10 miesiąca,
      kiedy układ pokarmowy będzie dojrzalszy?
      • nvera Re: Kasza manna 22.06.10, 23:41
        Jak okaże się że źle reaguje to poczekam dłużej, ale zaczęłam teraz wprowadzanie
        nowych produktów bo może się okazać że od września dziecko będzie musiało iść do
        żłobka a ja do pracy i chciałabym żeby do tego czasu nauczyła się już jeść sporo
        rzeczy, a na wprowadzanie też wtedy będę miała mniej czasu i nie będzie mnie jak
        by się coś działo...
        Czy jest oczywiste? raczej taksmile rozumiem że trzeba po trochu stopniowo
        przyzwyczajać, z resztą tak jak do wszystkich nowości, problem mam jedynie z tym
        rozrabianiem, bo nie znalazłam kaszek błyskawicznych które nie byłyby na mleku
        albo z dodatkiem owoców czy miodu. Chciałam jak najprostszą, a przy tej z kolei
        trzeba gotować, wydzielać porcję, a potem miksować z jakimś jabłkiem, tak że tez
        trzeba się chwilę zastanowić nad tymi porcjami. Nie chcę właśnie dać za dużo
        stąd ten wątek. Chociaż moja mała to i tak nie zje za wiele, bo póki co to po
        łyżeczce...
    • magdafront Re: Kasza manna 22.06.10, 21:04
      Ja dawalam od 5 m-ca i to tak troche na oko - 2-3 razy w tygodniu do
      zupki. Dawalam najpierw lyzeczke, potem pol juz ugotowanej kaszki.
      Potem odkrylam ze juz gotowe zupki w sloiczkach z kaszka manna i
      dawalam tak co trzeci dzien. Ale poniewaz wszystko bylo w porzadku
      to szybko dalam spokoj starannemu odmierzaniu itp i dawalam co tylko
      mi pasowalo, gluten nie gluten wink
    • nihiru Re: Kasza manna 23.06.10, 09:29
      Komu się chce oddzielnie gotować kaszkę?!

ja sprawę załatwiałam w ten sposób, że wsypywałam trochę kaszy manny
      (nie zawracając sobie głowy mierzeniem) do warzyw gotujących się na
      obiad. Jak dajesz słoiczki, to też dziewczyny dały Ci już dobre
      rady.
      ------------------------------------
      Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba!
    • aga-ta Re: Kasza manna 23.06.10, 09:52
      Też się biedziłam co z tym glutenem zrobić, naczytałam się i w końcu na forum Rozszerzanie diety znalazłam radę ekspertki, że można w 100 ml wody zagotować 5 min łyżeczkę kaszy manny błyskawicznej i z tej ilości dać prosto do dzioba jedną łyżeczkę już ugotowanej kaszki.
      Tak robiłam codziennie wieczorem przez kilka tygodni. Okazało się to fajnym wstępem do wieczornej kaszki. Glutenowej czy nie, ale to potem. Małemu bardzo smakowało. Teraz już wcina normalne porcje i generalnie bardzo lubi kaszki. Ma 8,5 mies.
    • 1_mama_natalki Re: Kasza manna 23.06.10, 10:23
      A chyba najprościej jest dosypać kasze mannę do zupy, 5 min przed końcem gotowania. Nie trzeba robić tego z aptekarską dokładnością.
      Drugim prostym sposobem jest dodawanie rozgniecionych ciasteczek Hippa do deserku.
      • dobi53 Re: Kasza manna 23.06.10, 13:36
        ja wczoraj bylam u mojej pediatry w sprawie rozszerzenia diety, co do glutenu
        powiedziala zeby sie nie bawic tylko po prostu podac ze 150 ml kaszy i zobaczyc
        jak maly zareaguje, jeszcze nie wiem czy tak zrobie...
        gerber ma taki produkt jablka z kasza manna, to mi sie wydalo fajnym
        rozwiazaniem i chyba uzyje najpierw tego produktu
        co do tych ciastek o ktorych pisza dziewczyny to pediatra powiedziala ze na
        razie trzeba uwazac wlasnie na produkty zawierajace mleko, wiec ja bym tych
        ciastek nie polecala

ktoras z Was pisala o zupkach z manna, ktora firma ma taki produkt?
        • easy_martolina84 Re: Kasza manna 23.06.10, 14:03
          Kup sobie kaszke Zdrowy Brzuszek Nestle,np z lipą zamiast odmierzac jakies
          gramy.Jak zrobisz tak jak na opakowaniu to bedziesz miala ekspozycyjna dawke
          glutenu.
        • magdafront Re: Kasza manna 23.06.10, 16:25
          Juz jakis czas ich nie uzywam ale o ile dobrze pamietam to byl
          Gerber.
    • paul_ina Re: Kasza manna 23.06.10, 21:46
      Ja zaczęłam ja Młoda miała 5,5 miesiąca, pół łyżki (po dwóch tygodniach łyżkę)
      kaszy mannej błyskawicznej zalewałam wrzątkiem, rozrabiałam i do tego dodawałam
      jarzynową zupkę ze słoiczka. Przez miesiąc Młoda jadła takie zupy z wkładką, a
      teraz już normalnie wtrążala każdą kaszkę gluten nie gluten.

A co do Nestle Zdrowy Brzuszek to super są te kaszki, porównywalne z Holle, a
      tańsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka