Dodaj do ulubionych

2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może??

05.08.10, 13:36
Witam,
moja 2 letnia córeczka tak bardzo lubi Danio że czasami zjada 3
opakowania w ciągu dnia. A 1 szt. to musowo zjada co dzień. Mówię
tutaj o tych normalnych dużych Danio. Zastanawiam się czy takie małe
dziecko może jesć tyle tego. Ale bardzo trudno jest jej go odmówić
bo ona aż się trzęsie jak je widzi a jak ją pytam co by zjadła to w
95% odpowiada Danio. Co wy na to? czy taka ilość jest wskazana dla
małych dzieci? może wasze też tak lubią Danio?
Obserwuj wątek
    • misiabela_1 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 13:42
      Mój (14m) na razie wcina Danonki, ale musiałam przejśc na te 'mega' bo było za mało a teraz buźka mu się smuci jak widzi pusty kubeczek. Na Danonkach pisze, że jeden kubeczek to jedna dzienna porcja zapotzrebowania na wapń. Nie wiem jak to jest w przypadku Danio.
      • piekielna-diablica Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:54
        szkoda, że nie doczytałaś że zawiera też takie ilości cukru, który to zabija
        prawie całość tego wapnia w tymże danonku
        • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:35
          Cukier zabija wapń? Litości...
      • black.joanna Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 16.08.10, 22:18
        Raczej szkoda, że nie doczytała, że Danonki są od 3 roku życia.
    • ata99 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 13:43
      Nie.
      • yoku Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 13:52
        możesz rozwinąć swoje "nie"?
        • ata99 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:59
          " Co wy na to? czy taka ilość jest wskazana dla
          małych dzieci? może wasze też tak lubią Danio?". Na obydwa
          pytania.Danio są za słodkie, mają pełno sztucznych dodatków i o ile
          można podać je dziecku sporadycznie, to kilka dziennie-jest proszeniem
          się o kłopoty.Może jogurt naturalny + owoce?
    • tym08 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 13:53
      raczej nie dalabym swojej 2-latce az 3 danonkow. przede wszystkim
      nie mialabym gdzie az tylu wcisnac w codzienne menu.
      zwykly serek homo zjada prawie codziennie, ale 1 opakowanie.
      • emma_me Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:03
        u mnie to samo, prawie dwulatek wcina codziennie dwa duże danonki i jedno danio.
        On aż piszczy do tych serków.
        • lupa_87 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:11
          Większość dzieci to lubi, ale niestety zdrowe to to nie jest -
          poczytaj skład.
        • blue_romka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 16:34
          > On aż piszczy do tych serków.
          Sorry, ale jak zapiszczy do wódki, to też mu podasz?
          Od dzieci trudno wymagać zdrowego rozsądku, ale od rodziców się
          powinno.
          • emma_me Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 10:41

no nie wiem, pomyśle.
          • rupiowa blue_romka 15.08.10, 19:40
            > Od dzieci trudno wymagać zdrowego rozsądku, ale od rodziców się
            powinno.

Czy moge Cie zacytowac w sygnaturce? Alez piekne i prawdziwe zdanie.
    • marika012 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:03
      Danonki i inne Dania mają mnóstwo cukru. To raczej słodycz nie posiłek. Ja tego
      dzieciom nie daję. Moja prawie dwulatka je jogurt naturalny, nie słodzony
      (dodaję jej owoce). Serek Bakuś, który bardzo lubi dostaje maksymalnie raz w
      tygodniu.
      • nowi-jka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 10.08.10, 07:34
        a ja mysle ze przez pare dni mozesz mu dawac moze
        sie "nasyci" "nacieszy" i mu przejdzie
      • black.joanna Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 16.08.10, 22:19
        Bakuś też jest od 3 roku życia.
    • marghot Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:13
      boszsz, przecież te 'jogurty' to kopalnia cukru

zaproponuj córce jogurt naturalny bez cukru, najlepiej bez mleka w
      proszku ze swiezymi lub rozmrozonymi czy suszonymi owocami
      • nika1310 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 17:08
        ZAPROPONOWAC TO SOBIE MOGĘ, TYM BARDZIEJ ŻE MOJE DZIECI NIE JEDZĄ W OGÓLE
        OWOCÓW. Z serków danio jedynie waniliowy. Czystego homogenizowanego nie zjedzą.
        Ja wolę jak zjedzą danio niz nic. a jaki to niby straszny sklad? Twaróg,
        skrobia, smietanka, cukier, żelatyna. Ło matko- zabójstwo. Przeczytaj skład
        zwykłej kaszki dla niemowląt: kaszka ryzowa, kaszka kukurydziana,
        maltodekstryna, naturalny proszek owocowy, węglan wapnia, dwufosforan żelazowy,
        siarczan cynku- to sie dopiero odechciewa. A owoce ze słoików dla niemowlat??
        Zawierają dużo więcej cukru niż to całe danio i większość ludzi to daje. Nie
        popadajmy w paranoję.
        • marika012 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 18:06
          nika1310 napisała:

> ZAPROPONOWAC TO SOBIE MOGĘ, TYM BARDZIEJ ŻE MOJE DZIECI NIE JEDZĄ W OGÓLE
          > OWOCÓW. Z serków danio jedynie waniliowy.

Ktoś im to Danio podał same sobie nie kupiły. Jakby najpierw jogurt naturalny
          spróbowały jest szansa że by polubiły.

Przeczytaj skład
          > zwykłej kaszki dla niemowląt: kaszka ryzowa, kaszka kukurydziana,
          > maltodekstryna, naturalny proszek owocowy, węglan wapnia, dwufosforan żelazowy,
          > siarczan cynku- to sie dopiero odechciewa.

Kaszki są mocno słodzone to fakt. Jednak chyba nie bardzo rozumiesz co czytasz
          na etykietach.
          >węglan wapnia, dwufosforan żelazowy, siarczan cynku
          To nie trucizna. Kaszki po prostu są wzbogacane o witaminy i minerały.

A owoce ze słoików dla niemowlat??
          > Zawierają dużo więcej cukru niż to całe danio i większość ludzi to daje.
          To prawda ze niektóre słoiczkowe owoce mają cukier ale jest wybór i można kupić
          bez cukru.
        • roneczka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 18:25
          nika1310 napisała:

> ZAPROPONOWAC TO SOBIE MOGĘ, TYM BARDZIEJ ŻE MOJE DZIECI NIE JEDZĄ
          W OGÓLE
          > OWOCÓW. Z serków danio jedynie waniliowy. Czystego
          homogenizowanego nie zjedzą.
          > Ja wolę jak zjedzą danio niz nic.

Zła kolejność- odwrotu nie ma.
          Ja najpierw proponowałam jogurt naturalny, mimo, że synek piszczał
          przy półkach jak widział te kolorowe danonki i bakusie, je naturalny
          i szczerze mówiąc wole żeby niejadł nic niż aż trzy danonki dziennie
          albo jedno danio. Zresztą nie przepada teraz za tymi słodkimi, może
          i zje ale bez jakiejś euforii.
          I na tym polega teroria niepodawania słodkiego dzieciom do lat
          trzech, bo w tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe dzieci.
          • nika1310 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 18:46
            ale moje dziecko ma prawie 4 lata. wczesniej jeszcze zjadł twaróg i wypił zwykłe
            mleko, ale nie zyjemy w izolacji od świata. Chodzi do przedszkola, tam podają
            kakao, nutelle, słodkie kubusie. To samo chce jeść w domu. Wczesniej jadl
            wszystkie owoce i warzywa, teraz mu się odwidziało. Ząbki ma piękne, wagowo 50
            centyl, my z mężem tez szczupli. Nie uważam żeby zjedzenie przez dziecko frytek,
            danio, czekolady raz na jakiś czas to był jakiś koszmar i skrajna
            nieodpowiedzialnosc. wg mnie gorszą rzeczą jest podawanie tłustych i
            ciężkostrawnych mięs - jak np wieprzowina- sama tez tego nie jem i dziecku nie
            dam, a w Polsce każdy daje schabioszczaki czy mielone i jest GIT
            • monnap Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 02:16
              Tez mi sie wydaje ze typowo polska dieta pozostawia wiele do zyczenia,
              szczegolnie wszystkie wysmazane dania, ziemniaki do obiadow i cala kupa
              chleba(pomijajac sosy na smietanie i mace). NIe popadajmy w paranoje z
              ta iloscia cukru, za kilka lat dzieciak pojdzie do szkoly i bedzie po
              kryjomu wpierdzielal batoniki zamiast kanapki. Trzy Dania to za duzo
              nie tylko z powodu duzej ilosci cukru, ale rowniez dlatego ze taka
              ilosc produktow mlecznych moze zatwardzac.
              Moj syn je jeden jogurt dla dzieci dziennie. Zawiera on cukier.
              Naturalnego nie lubi, podobnie jak nie lubi ciastek, tortow i lodow. My
              czasem jemy cos slodkiego i nie ukrywamy slodyczy. Na szczescie moj syn
              nie lubi.Jesli chodzi o zdrowe nawyki zywieniowe, to jesli dziecko
              bedzie lubilo slodycze to niewiele sie na to poradzi. Ja nie jadlam ich
              do szostego roku zycia, a i tak wole ciasta i ciastka niz normalne
              jedzenie.
              • agazagie Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 10:24
                monnap napisała:

> NIe popadajmy w paranoje z ta iloscia cukru, za kilka lat dzieciak pojdzie do
                szkoly i bedzie po kryjomu wpierdzielal batoniki zamiast kanapki.

Doskonale z tego zdaję sobie sprawę. Tym bardziej teraz nie chcę go faszerować
                słodyczami - na nie przyjdzie jeszcze czas.
                • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 10.08.10, 10:23
                  Nie chodzi o faszerowanie- dziecko powinno wiedzieć, że na wszystko jest miejsce
                  z zdrowej diecie. Na cukierka i czekoladę czy ciastko też, ale w odpowiedniej
                  ilości. Inaczej stają się owocem zakazanym, pożądanym. Im bardziej się dziecku
                  czegoś zakazuje, tym bardziej potem szaleje "spuszczone ze smyczy".
                  • agazagie Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 10.08.10, 12:41
                    No dokładnie. Ale podawanie trzech danonków dziennie to jest dla mnie
                    faszerowanie. I żeby nie było - daję synowi do spróbowania wszystko to co widzi,
                    że jemy. Łyknął sobie już kawę (nie smakowała mu), piwo (a tu się klepał po
                    brzuchu co mnie trochę zaniepokoiłowink), coca - colę (wydaje mi się, że też by
                    mógł pić gdybym mu pozwoliła na więcej - czasem mu daję do wypicia resztkę ze
                    szklanki, taka już odgazowaną), jadł chipsy (mąż lubi, ja akurat nie przepadam -
                    Młodemu też podeszły ale stanowczo zaprotestowałam aby mu je dawać), jadł surowe
                    ogórki, pomidory, cebulę (też się klepał po brzuchu ale drugi raz ugryźć nie
                    chciał), czekoladę i lody też jadł (tu tak różnie - czasem chciał jeszcze,
                    czasem na spróbowaniu się kończyło). Więc nie jest to tak, że jestem jakąś
                    ortodoksyjną fanką zdrowego żywienia. Też uważam, że wszystko jest dla ludzi ale
                    w rozsądnych proporcjach. A dziecko musi próbować różnych smaków bo tak m.in.
                    uczy się świata.
        • 8a8ka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 13:45
          co do słoiczków z owocami to Gerber nie dodaje cukru do owoców - na pewno nie do
          wszystkich - można coś wybrać bez cukru
          z drugiej strony takie duże dziecko może już jesc owoce zwykłe a nie ze słoiczka
          - z pewnością jest zdrowsze i smaczniejsze
          mój synek uwielbia jabłka, banany, śliwki, nektarynki ..., lubi suszone morele i
          żurawinę, suszone jabłuszko itp.
          kaszek też nikt Ci nie każde dawać dziecku - skoro widzisz jaki skład
          beznadziejny - to my decydujemy co dziecko je, gdybyś nie dawała tych danio i
          tym podobnych to by nie jadlo - wiadomo ze dzieci lubia jak gryźć nie trzeba i
          słodkie coś jest - same robimy krzywdę dzieciom jak dajemy takie rzeczy,
          raz na jakis czas nie zaszkodzi - przeciez nie ma co tez ograniczac takich
          rzeczy w ogole ale dozowac zgodnie ze zdrowym rozsądkiem
          • nika1310 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 18:51
            wiesz co, jasne że dziecko może i powinno jeść owoce i warzywa i moje kiedyś
            jadlo. W wieku okolo 2,5 mu się odwidzialo i już nie je. I to żadnych owoców i
            warzyw surowych. Słoikow nie podaje bo to strasznie słodkie świństwo, poza tym 4
            latkowi nie bede dawac sloików. Za to mlodszemu sie odwidzialo jedzenie mięsa-
            nic nie wchodzi w w żadnej postaci- tylko owoce i warzywa surowe. Ciężko ułożyć
            menu z takimi dziećmi smile)
    • lacitadelle Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:25
      3 kubki danio pokrywają około 40% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla
      dziecka w tym wieku, również 40% dziennego zapotrzebowania na węglowodany,
      niestety w tym sporo ponad 100% dziennego zapotrzebowania na węglowodany proste.
      • rybalon1 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:36
        wg mnie 1 dziennie wystarczy 3 to zbyt dużo na 1 dzień dla dziecka
        • kamelia78 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 14:46
          Dużo za dużo cukru w Danio i Danonkach dla dwulatka.Szkoda ząbków i
          po co tyle pustych kalorii. Polecane są dopiero po 3 roku
          życia.Lepiej poszukać cos mniej słodkiego.
          Ale Danio to jeszcze nic mamy na naszym podwórku wciskają
          półtoraroczniakom Milkę ,lizaki i cukierki i dziwia się,że moja
          jeszcze tego nie je.
          • linkap_wawa Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 15:18
            no wlasnie - ja nie jestem jakas maniaczka zdrowego jedzenia i
            ekologicznych produktow i uwazam ze wszystko jest dla ludzi, ale nie
            moge zrozumiec po co mamy daja takim malym dzieciom slodycze typu
            batony i lizaki.... wczoraj na placu zabaw, ok. 20.00 mamusia do
            coreczki (tak na oko 1,5 roku)- no to masz, dokoncz lizaczka i
            idziemy do domu na koalcje!!!!
            Swojemu Krzysiowi Danonkow, Danio nie daje dla zasady - on by jadl
            bardzo chetnie ale co z oczu to i z serca (w tym przypadku z
            zoladka)smile
    • mnfg Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 15:51
      3 kubki danio pokrywają około 40% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla
      dziecka w tym wieku, również 40% dziennego zapotrzebowania na węglowodany,
      niestety w tym sporo ponad 100% dziennego zapotrzebowania na węglowodany proste.

Od siebie dodam jeszcze, ze zawieraja 24 gramy bialka przy czym dzienna podaz
      dla dziecka dwuletniego to okolo..25 gramow bialka.
      Radzilabym sie wiec zastanowic.
      • nika1310 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 18:48
        chyba coś ci sie pomyliło, przeczytam z opakowania- białko w 140g- 5,4g. Zeby
        było 25g to by musial zjesc 5 pudełek. Po co tak zmyślać???
        • mnfg Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:45
          nie zmyslam poprostu zalozylam ze ma okolo 5.3 gr bialka na 100 gram czyli tyle
          co przecietny serek homogenizowany ktory nadaje sie dla dzieci. Nie widzialalm
          ze ten model akurat ma mniejsza ilosc bo akurat tego konkretnego serka nie
          kupuje. zakladajac po wielkosci opakowania obliczylam sobie po 150 gram na kazde
          no i razy trzy wyszlo mi 24 gramy jak nicsmile
          lecz nawet liczac twoja miara czyli ze trzy opakowania maja 15.9 grama to jest
          to juz troche za duzo. gdzie miejsce na mieso? jaja? ser zolty? kaszki?
          wszystkie te produkty tez sa przeciez potrzebne.
    • lelwek Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 20:45
      Nie ponieważ zawieraja bardzo dużo cukru szkoda ząbków oraz Danio Danonki tak jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla dzieci od trzeciego roku życia.
      • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:38
        ta
        > k jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla dzieci od trzecie
        > go roku życia.
        Fermentowane produkty mleczne można podawać od 9 m-ca, a nie od 3 roku życia.
        • kamelia78 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 16:24
          memphis90 napisała:

> ta
          > > k jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla
          dzieci od t
          > rzecie
          > > go roku życia.
          > Fermentowane produkty mleczne można podawać od 9 m-ca, a nie od 3
          roku życia.

Można zacząć podawać w 11-12 miesiącu.
          www.forumpediatryczne.pl/txt/a,5424,3,0-0-3
    • mona_mayfair Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:10
      Zabić, to moze i nie zabije, ale zdrowe to nie jest wcale.
      • nika1310 pytanie do wszystkich 05.08.10, 21:17
        dziewczyny pytam przez ciekawość, czy Wasze dzieci naprawdę wcale nie jedzą
        słodkich rzeczy? nutelli? dżemów? soków jak kubuś np, nie pija kakao, nie zjedzą
        domowego ciasta z cukrem? Nie szkoda Wam wtedy ząbków? Moim zdaniem we wszystkim
        trzeba zachować umiar, nie czekolada zamiast obiadu, ale nie izoluję dzieci od
        cukru, bo sama jem i mam w domu, robię nalesniki, placki z jabłkami itp. A jak
        jest u Was?
        • astomi25 Re: pytanie do wszystkich 05.08.10, 21:22

dziewczyny pytam przez ciekawość, czy Wasze dzieci naprawdę wcale
          nie jedzą
          > słodkich rzeczy? nutelli? dżemów? soków jak kubuś np, nie pija
          kakao, nie zjedz
          > ą
          > domowego ciasta z cukrem? Nie szkoda Wam wtedy ząbków? Moim
          zdaniem we wszystki
          > m
          > trzeba zachować umiar, nie czekolada zamiast obiadu,
          ale nie izoluję dzieci od
          > cukru, bo sama jem i mam w domu, robię nalesniki, placki z
          jabłkami itp. A jak
          > jest u Was?

No wlasnie trzeba zachowac umiar. Jedzenie 3 czy 2 danio dziennie,
          jest przegieciem!
          A co do ostatniego pytania: mam 2 corki 9 i 2 letnia. Obie nie jedza
          nutelli, dzemow. Starsza pije czasem kubusia playa, mlodsza nie.
          Obie poja glownie wode. Slodycze znaja i jedza np czekolade ale z
          umiarem. Nie jedza danio ani danonkow, starsza je jogurty owocowe
          mlodsza woli jogurt naturalny danona.
          Zeby nie bylo czasem w trasie zahaczamy o mc donalda i jemy frytki.
          • q_fla Re: pytanie do wszystkich 06.08.10, 10:40
            P.S.
            Owszem, czekoladę gorzką i bakalie w czekoladzie moja córka czasem
            zjada w niewielkich ilościach jak ma ochotę. A ochote ma śrenio dwa,
            trzy razy w tygodniu.
        • frida_a Re: pytanie do wszystkich 05.08.10, 21:46
          Synek zjada kruche ciastka, biszkopty , chrupki , paluszki , domowe ciasta i
          owoce - kilogramami , żadnych innych słodyczy nie jadł i jak na razie nie będzie :p
        • linkap_wawa Re: pytanie do wszystkich 06.08.10, 09:34
          Owszem - daje sprobowac jak sama jem cos a on tez chce koniecznie
          (dostaje od czasu do czasupo kawaleczku czekolady, liza loda,
          jogurtu owocowego, ciasta czy herbatnika) ale nie robie z tego
          chleba powszedniego - nie kupuje specjanie dla niego takich rzeczy.
          Slodyczy typu lizaki, batony, ciacha z kremem nie jadamy wiec i on
          ich nie dostaje. Soczki zdarzaja sie sporadycznie - w sytuacji jak
          musze mu cos do picia kupic poza domem a nie ma np. butelek wody z
          dziubkiem. Uwazamy, ze na slodycze i inne sztucznosci ma jeszcze
          czas, i poki co nie wyrabiamy mu takich nawykow. W domu sa zawsze
          owoce i tych Krzychu je sporo, wiec cukru mu na pewno nie zabraknie.
          A na chrupanie przekaskowe ma chrupaki.
        • q_fla Re: pytanie do wszystkich 06.08.10, 10:38
          Domowe ciasto tak, ale rzadko. Słodkich gotowców nie jemy, bo nie
          lubimy i uważamy je za niezdrowe. Moje dziecko produktów Danona i
          jemu podobnych nie lubi, pozwalam próbować jeżeli ktoś kupi i
          poczęstuje - nie smakuje.
          Cukier, podobnie jak sól jest w moim domu tylko przyprawą, 1kg
          wystarcza mi na ponad rok.
          Moje dziecko ma ponad 5 lat i zęby w idealnym stanie i jak ostatnio
          stwierdził stomatolog - jest to dzisiaj rzadkością.
          • kamelia78 Re: pytanie do wszystkich 06.08.10, 16:12
            Ja z czystym sumieniem moge powiedzieć,że moja mała słodyczy nie je
            wcale,raz na tydzień jakiś biszkopcik się trafi i tyle jej
            słodyczy,ale ona ma dopiero 17mies.,a poza tym wciąż jest na diecie
            bezmlecznej,a mleko w wiekszości słodkości sie znajduje. Jak juz
            będzie mogła pewnie czasem jakiegoś herbatnika czy ciastko jej dam.
            Dziecka i tak przed słodyczami nie da się uchronić,bo wcześniej czy
            później i tak sie z nimi zetknie. Ale jednak warto póki dziecko małe
            i samo się nie dopomina nie podsuwać mu słodyczy jako przekąskę,ale
            coś zdrowego,bo niestety dzieciaki szybko się od słodkiego
            uzależniają i często później nic innego jeść nie chcą.
        • agazagie Re: pytanie do wszystkich 07.08.10, 23:40
          nika1310 napisała:

> dziewczyny pytam przez ciekawość, czy Wasze dzieci naprawdę wcale nie jedzą
          słodkich rzeczy? nutelli? dżemów? soków jak kubuś np, nie pija kakao, nie zjedzą
          domowego ciasta z cukrem?

Młody (20 m-cy) kanapki z dżemem je bardzo rzadko, może raz w miesiącu, może
          nawet i rzadziej. Nutelli na oczy nie widział i pewnie długo jeszcze nie zobaczy
          (nie tylko dlatego, że jest uczuleniowcem). A "sok" Kubuś to jest najgorsze
          świństwo jakie można podawać dziecku. Gęsta konsystencja rujnuje uzębienie w
          ekspresowym tempie. Dzieci, których rodzice uszczęśliwiają tego typu napojami, w
          wieku przedszkolnym mają próchnicę (siostra jest stomatologiem i za głowę się
          łapie na stan uzębienia kilkulatków). Syn danonków nie je bo ma skazę białkową a
          danonki/danio strasznie uczula. Ale gdyby mógł to też bym mu nie dawała. Nie
          dlatego, że jestem wyrodna matka i dziecku żałuję - ale dlatego, że jego dobro
          leży mi na sercu. Syn pije głównie wodę albo niesłodzoną herbatę. Żadnych
          soczków. Dziś chciałam mu owo picie trochę urozmaicić i kupiłam mu tzw. wodę
          smakową (jabłkową). I co? Spróbował tylko i się skrzywił z niesmakiem (szczerze
          mówiąc wcale się nie dziwię bo słodkie to było diabelnie). Za chwilę zachłannie
          pociągał z bidonu swoja zwykłą wodę. Tak więc nie ma, że "dziecko nie lubi"
          tylko "dziecko nie jest przyzwyczajone". Ale o czym tu mówię - syn ze smakiem
          pije nutramigen (a wiecie jak to śmierdzi). Tak więc tylko od nas, rodziców,
          zależy co nasze dzieci będą jadły. Skoro rodzice odżywiają się "fastfoodowo" to
          i dziecko też będą tak karmić. Skoro sami sami na widok wody dostają torsji to i
          dziecku będą serwować różnego typu oranżady.
      • noneczka1983 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:21
        Mój syn 2 lata trzy miesiące uwielbia Paulę i potrafi zjeść trzy
        kubeczki naraz, a jak słyszę te teksty w stylu "o boże przecież tam
        tyle cukru" to śmiać mi się chce. A później takie "bezcukrowe"
        dziecko jest strasznie łakome na słodycze bo mu matka zabraniała
        jeść (znam nawet takie dzieci)
        • miaowi Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:29
          MOje dziecko w ogóle nie lubi przetworów mlecznych. Najchętniej
          jadłaby tylko mięso, kiełbachę i szynkę. I ziemniaki. Widać, że w
          Nowej Hucie urodzona.
          Nie robię tragedii jak zje Danio, bo wiem, że w sklepach 95% jogurtów
          jest nie do jedzenia. A przecież czasami trzeba. Jogurty maja albo
          skrobię modyfikowaną, albo mleko w proszku albo cukier albo barwniki.
          Nawet naturalny, oh yeah! ZDROWEGO jogurtu zatem nie da się kupić.
          Trzeba by sobie zrobić, a na to ja się nie piszę. Za każdym razem jak
          się biorę za takie przedsięwzięcia, nic nie wychodzi.
          • frida_a a Bakuś ? 05.08.10, 21:48
            Dałam raz synkowi ,aż mlaskał tak mu smakowało ale na opakowaniu jest wyraźnie
            napisane że dla dzieci powyżej 3 roku życia ?! dlaczego , ktoś wiec ??
            • ga-ti Re: a Bakuś ? 08.08.10, 10:26
              frida_a napisała:

> Dałam raz synkowi ,aż mlaskał tak mu smakowało ale na opakowaniu jest wyraźnie
              > napisane że dla dzieci powyżej 3 roku życia ?! dlaczego , ktoś wiec ??

Bo pewnie, żeby nadawało się dla młodszych dzieci trzeba uzyskać certyfikaty/pozwolenia, które odpowiednio kosztują sad

Mnie osobiście nie smakują żadne Danonki, Bakusie nieszczególnie, przepadam za Darkiem z Mlekovity jabłecznikowym - pycha smile

Dzieci moje Danonki jedzą (choć córci ostatnio się cos zmieniło i odmawia), Bakusie rzadziej, Darki najczęściej. Ostatnio przepadają za jogurtami pitnymi, też z Mlekovity albo takimi małymi z Biedronki. Lubią też bardzo kefiry i mleko zsiadłe.

Ja jestem bardzo "słodyczowa" mąż też, więc i dzieci smak słodkiego znają, ale nie są takimi maniakami jak my wink

A z tymi przyzwyczajeniami od małego, za czasów mojego dzieciństwa słodyczy prawie nie było. Od wielkiego święta ktoś z rodziny dostał "baryłki" z alkoholem to dostawaliśmy kawałek czekoladki, czekolada 2-3 razy w roku też na święta, czasem sąsiadka poczęstowała jakimś cudem z paczki z zachodu i tyle. Mama robiła koktajle z zsiadłego mleka i owoców sezonowych tyle jogurtów i serków było. I co? Ja za słodyczami przepadam. Słodki to mój ulubiony smak. I na pewno w dzieciństwie sie do niego nie przyzwyczaiłam.
        • astomi25 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:43
          Kolejna legend urban.
          Moje dzieci nie znaly slodyczy dlugo (starsza do 3 roku zycia) i
          jakos sie nigdy nie rzucaly (rzucaja) I znam wiele dzieci
          wychowywanych podobnie.
          Za to podejscie matek ze dam bo mu nic nie bedzie, to jeden lizaczek
          a to 2 danio widac doskonale w uzebieniu przedszkolakow (jest
          fatalne uncertain)
          Nawyki zywieniowe sa bardzo wazne, to procentuje zale zycie. Dziecko
          ktore pozna smak owocow i warzyw- kiedys do nich wroci po fazie
          niejedzenia (moja starsza ma teraz taka faze)
          Dziecko od urodzenia tuczone cukrem w doroslym zyciu chetniej bedzie
          siegalo po slodycze. I bedzie mialo "sklonnosci" do syfowego
          jedzenia.
        • pacynka27 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 21:57
          noneczka1983 napisała:
          A później takie "bezcukrowe"
          > dziecko jest strasznie łakome na słodycze bo mu matka zabraniała
          > jeść (znam nawet takie dzieci)

A ja znam dzieci, które słodyczy nie jadły wcale nawet kiedy miały już 3-4 lata.
          I potem słodyczy nie lubią wręcz się dziwią jak można coś tak ohydnego pożądać wink
          Znam też dzieci, które od małego cukierki i batoniki jadły i cały czas na tym
          głównie opiera się ich dieta a mają lat naście.
          I czego to dowodzi?
        • roneczka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 23:53
          Mój synek nie jada takich rzeczy słodkich i nie rzuca sie na
          słodycze.
          Więc nie przesadzajmy.
          U nas na codzień nie ma dostępu do słodyczy, bo ja mam nadwagę i
          unikam, a mąż lubi i trzyma u siebie w szfce jak kupi więc spoko!
          Raz na jakiś czas jak synek (3 latka) zje loda lub ktoś go
          poczęstuje ciastkiem czy lodem nie robię dramatu byle nie przed
          obiadem, wcześniej bardziej tego pilnowałam.
          Moje dziecko nie jest łakome na słodycze i myślę że dobre nawyki
          żywieniowe wypracowane w pierwszych latach życia dziecka to naprawdę
          najlepsza przysługa dla dziecka.
          I tu nie chodzi o cukier który jest w danio czy danonkach tylko
          preferencje. Co z tego, że dziecko je danio, skoro nie tknie jogurtu
          naturalnego z żywymi kulturami bakteryjnymi?
          PS. Naprawdę w przedszkolu dają nutellę i inne badziewia?
        • truscaveczka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 19:06
          Noneczka, głupstwa to możesz mówić, ale może kameralnie jednak, na
          forum nie wypada dorosłej kobiecie usprawiedliwiać swojej głupoty.
          Moja pięcioletnia córka, wychowywana niemal bez słodyczy, została
          poproszona na forum rodzinnym o wymienienie ulubionych
          smaków/rzeczy do jedzenia. Wśród kilkunastu produktów/potraw
          znalazły się warzywa, owoce, orzechy, mięso, nabiał... Słodycze
          nawet nie przyszły jej do głowy. Ja byłam pasiona słodyczami od
          zawsze jako dziecko i obsesyjnie je jadam.
          Tak więc twoja teoria to urban legend. Coś w stylu, ze jak dziecko
          danonka nie zje, to będzie mieć ubytki w kościach.

A trzy kubki Pauli to by dorosłego zemdliły, a co dopiero
          powiedzieć o żołądku i trzustce takiego malca?
    • mamaorzeszka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 05.08.10, 22:57
      Mój też niejadek wcinał takie serki. A ja ulegałam, bo nie wiele
      jadł, a do tego się brał. W końcu powiedziałam sobie, że tak być nie
      może. To dla mnie słodki ulepek. Teraz kupuję jogurt naturalny i
      daję z owocami lub mieszam z owocami ze słoiczka. Na początku nie
      chciał. Musiałam dawać dużo owoców i mało jogurtu, ale teraz je i to
      bardzo chętnie. Nie jestem jakąś zatwardziałą fanką zdrowej
      żywności, ale jeśli taki mały przyzwyczai się do takiego słodu to
      potem będzie jadł tylko ulipki. Dla mnie taki eserki są mega
      przesłodzone.
    • myelegans Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 01:24
      Twoje dziecko zjada szklanke cukru dziennie z samych tylko Danio. Sama sobie
      odpowiedz, czy 2-latek powinien jesc tyle cukru.
    • moni692 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 07:58

Moim zdaniem podawanie danio jest mocno problematyczne z powodu duzej ilosci
      cukru. Mojej corce zazwyczaj daje do przedszkola na drugie sniadanie, badz tez w
      domu jogurt naturalny + muesli lub jogurt naturalny i owoce (truskawki,
      porzeczki, jagody, jezyny). Wcina, az uszy sie jej trzesa, a jogurtow owocowych
      kupnych to wprawdzie zje, ale bez wielkiego smaku.
      Moze to byloby tez alternatywa dla Twojej coreczki?

P.S. A co do tego ze nie zje jogurtow naturalnych, to zalezy duzo od
      konsekwencji. Moja corka moze wszystko jesc, ale jesli w dzien zjadla juz
      wystarczajaco slodyczy (np. loda), to wtedy juz uwazam, zeby na kolacje zjadla
      cos wartosciowego i nie byla to nutella, nawet jesli ja bardzo chce zjesc. Wtedy
      mowie jej, ze dzisiaj juz za duzo slodkiego zjadla i ze jak chce t bedzie mogla
      chleb z nutella zjesc na sniadanie. smile
    • taba18 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 10:09
      Trzęsie się, bo jest uzależniona od cukru.
      Sama nie jem takich wynalazków, więc dziecku tym bardziej nie daję.
      • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:51
        > Trzęsie się, bo jest uzależniona od cukru.
        Hmm, a może producent dodaje tam jakieś narkotyki...? A może padaczkę ma?

Ludzie, na tym forum kwitnie jakaś nowa mitologia- może i dobrze, w końcu nasze
        dzieci też muszą się kiedyś z czegoś śmiać, jak my dzisiaj z "zaciotowania" czy
        czapek uszanek:
        -cukier zabija wapń
        -cukier powoduje uzależnienie z zespołem odstawiennym (drgawki)
        -mleko powoduje zaflegmienie i wilgoć, oprócz tego infekcje pochwy
        Mam szukać dalej?
        • rupiowa Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 15.08.10, 19:47
          w kazdej glupocie jest deko prawdy. Pamietam jak czteroletnia wowczas corka
          mojego szwagra nauczona przez mamusie i dziadkow jesc nutelle na sloiki (bo taka
          biedna bo rodzice sie rozstali) pojechala z moja siostra i ze mna na urlop. Tam
          zaczelysmy jej ograniczac nutelle co skonczylo sie taka agresja dziecka
          skierowana w nasza strone ze glowa mala - lacznie z latajacymi talerzami. Wiec
          ja wierze w uzaleznienie od cukru.
          A do tematu - moje dziecko majace rok i 7 miesiecy tez lubi danio. Ale nie
          przyszlo mi do glowy dawac mu wiecej niz jedno dziennie. Najpierw faszerujecie
          (niektore mamusie) dzieci 3 serkami a potem placzecie ze dziecko nie je owocow
          czy warzyw. Ja pilnuje godzin posilkow, nie ma podjadania pomiedzy i dziecko
          jada rozne rzeczy - i pieczywo i kartofle i mieso i warzywa. Matki! Odrobine
          zdrowego rozsadku!
    • yagnik Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 11:24
      Oczywiście 3 razy to za dużo, spróbuj zredukować do 1 dziennie a w zamian za to
      dać mu jakąś inną przekąskę.

Odnośnie tego od kiedy powinno się podawać serki homogenizowane. To że od 3 roku
      życia to jedna wielka bujda. Rozmawiałam z lekarzem, serki homogenizowane można
      wprowadzić po 12 m-cu. Ale nie znaczy to że dziecko powinno takie serki spożywać
      codziennie!

Oczywiście ideałem byłoby gdyby dziecko odżywiało się naturalnym jogurtem +
      owocami do niego dodanymi ale jest to czasami ideał którego nie da się doścignąć smile

A tak na marginesie, mój syn lubił Danio z warzywami (ja zresztą też) ale od
      jakiegoś czasu nie mogę go nigdzie kupić. Wycofali go?
    • zamyslona Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 11:55
      A moze sprobuj troche synka oszukac i przed podaniem odebrac troche serka z
      pojemniczka a zamiast tego dac lyzke lub dwie jogurtu naturalnego. A jak
      przywyknie to ciut mniej slodkiego smaku stopniowo zwiekszac ilosc jogurtu.
    • ant-nat Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 13:36
      mój syn jadł danonki potem danonki max i danio też codziennie 1 kubeczek, aż
      dostał jakiejś alergii typu suche place na policzkach. wobec czego nie je już
      tych rzeczy ponad rok i żyje. córcia 13,5 mca jeszcze nigdy nie jadła (tylko na
      spróbowanie na końcu łyżeczki jak ja jadłam).
      Natomiast mój synek wychowywany był bez słodyczy i teraz jak widzi ciastka to
      brał by całymi garściami, az mi czasem wstyd. I nie wiem dlaczego - czy dlatego
      że bu ograniczałam te produkty czy ma to w genach bo ja i mąż uwielbiamy
      słodycze chociaż nie jemy często.
      A za miski harribo poprostu obydwoje daliby się zabić.
      • zabka17.net Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 13:56
        Mój synek je serki co jakiś czas i w ciągu dnia jeden. Nie raz daję mu raz
        dziennie to zależy. Bo nie zapominajmy też o owocachsmile. Co do słodyczy myślę że
        jeśli da się dziecku ciasteczko od tego mu ząbki nie wypadnąwinkNie piszę by
        faszerować dzieci słodyczami, broń boże ale jeśli zje ciasteczko raz na jakiś
        czas na pewno nic się nie stanie. I nie zapominajmy o myciu ząbków które można
        myć jak dziecko już ma pierwszego ząbka! Są takie specjalne pasty które maluchy
        mogą spokojnie połykaćsmile
    • alienor Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 16:17
      Tego typu produkty mleczne, jak jogurty, deserki, serki itp. zawilgacają organizm i wychładzają go. Cukier działa podobnie. W efekcie osoby, które często to jedzą, łatwo marzną, maja chłodne dłonie i stopy, zaflegmiony organizm, często łapią infekcje dróg oddechowych, a kobiety też dróg płciowych.
      • truscaveczka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 19:11
        O ja cię, to ja nie wiedziałam, natychmiast zacznę mieć chłodne
        dłonie i stopy i się zaflegmię!

Yyyy. Tylko kto tak mówi poza tobą?

Od wieków żyję nabiałem i warzywami i jakoś nie zauważyłam zgubnego
        wpływu tychże na mój organizm, wręcz przeciwnie, zdrowam jak koń.
        • matylda07_2007 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 15.08.10, 19:31
          Truscaveczko, czytając forum zazwyczaj się krzywię, ale teraz zaśmiałam się w głos big_grin
          • truscaveczka Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 16.08.10, 09:12
            big_grin A Ty, jako jedna z niewielu, poprawnie napisałaś mój nick smile
            Dzięki za uważne czytanie smile
        • coronella Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 16.08.10, 14:52
          hehe, ja od 30 lat "tonę" w mleku, zapycham się serkiem, a mięso jadłam ostatnio...eeee....5 lat temu? może dawniej? nie pamietam. Nie, nie jestem wegetarianką, to wewnętrzny wybór mojego organizmu, który ani smaku, ani składu mięsa widocznie nie toleruje.
          Zaflegmiona ostatnio byłam chyba jeszcze w szkole... i to też nie pamiętam, czy tak na poważnie, czy tylko po zwolnienie poleciałam tongue_out
      • przeciwcialo Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 19:15
        O matko, ale bzdury.
      • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:47
        Zawilgacają? I potem grzyb rośnie i pleśnią czuć, tak? Hmm, ja chyba dziwna
        jestem, bo moja dieta opiera się właśnie na przetworach mlecznych, a nie jestem
        ani zawilgocona, ani oziębła, ani zaflegmiona, ani chorowita, ani z grzybem w
        pochwie.
    • mikams75 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 18:00
      3 dziennie to wg mnie za duzo. Moja nie jada wcale i zyje, ale moge zrozumiec ze
      dzieciak sie ciagle tego domaga, bo slodkie i to bardzo.
      Jak moj maluch byl mlodzszy to tez dawalam wylacznie jogurty naturalne i wlosy
      mi sie na glowie jezyly jak to mozna dzieciom takie swinstwa dawac.
      Teraz dziecko jest starsze i sie ciesze jak w ogole cos zje.

Ja czesto mieszam cos slodkiego i kolorowego z naturalnym. Nie sa to danonki,
      ale jogurty. Do naturalnego jogurtu dodaje troche slodkiego kolorowego i jakos
      zjada.
      Zeby ukrocic te denonki to moze wlasnie do pojemnika po danonka naloz jogurt
      naturalny albo serek naturalny a do tego troche danonkal dla smaku.
    • gwen_s Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 18:08
      zaraz pewnie matki polki mnie zlinczują, ale moje dziecko (2,5 roku) je 4 danone
      dziennie... Ma tak "obfity" jadłospis, że kwalifikuje mu się tylko makaron,
      frytki (ziemniaków nie ruszy) i kotlety z piersi z kurczaka. Nie je kaszek,
      mleko też odrzucił. Do 1,5 roku jadł wszystko co mu pod rękę podeszło, w pewnym
      momencie, zaczął kręcić nosem... I nie i nie... histerie nam urządzał, owoców
      nie je żadnych, marchewkę jak widzi to płacze. Nawet jak mu w rosole staram się
      dać rozdrobnioną by jej nie zauważył jak tylko ją poczuje pluje!!!
      Od września idzie do przedszkola, liczę, że mu to przejdzie jak nie to będzie
      chodził głodny. A i dodam, że uzębienie moje dziecko ma piękne - teoria
      dentystki nie moja... Centyle wzrostowe i wagowe ma wporządku!!!
      • astomi25 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 12:06
        Masakra gwen, naprawde. uncertain
        Nie dawaj tych danonkow to w koncu zacznie jesc normalne rzeczy a
        nie gowno. Nawet jak sie przeglodzi. A na przedszkole to raczej nie
        licz, to Ty wychowujesz swoje dziecko i jestes odpowiedzialna za
        jego zdrowie i nawyki zywieniowe. A co jak dzieci beda jadly w
        przedszkolu beda jadlu nuttele i dzem? Wtedy do "bogatego"
        jadlospisu Twojego dziecia dojda i te gowna jeszcze?1
        A ze zeby ma zdrowe to w wieku 2,5 roku nic dziwnego jeszcze. Nie
        tak dawno wyszly...
      • mala-mila Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 19:10
        mój zjada jeszcze zupę pomidorową z makaronem literkowym. a reszta jak powyżejwink
        więc cieszę się że zjada danio/danonki w ilościach jakich chce.
    • aleksandra1977 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 06.08.10, 19:06
      Joasia997, a czy Twoja corka inne rzeczy tez je tak chetnie, jak
      Danio? Czy tylko do slodyczy tak sie trzesie? Dla mnie to dziwne, ze
      tak male dziecko zjada az 3 Danio dziennie. Sadze, ze sama mialabym
      problem z ich zjedzeniem.
      Moze ma problem z utrzymaniem prawidlowego poziomu cukru w
      organizmie i stad ta chec na slodkie?
      • my_valenciana Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 07.08.10, 16:25
        Moje dziecko nigdy nie jadło danonków czy innych słodkich serków a
        naturalnego nie ruszy, jak widzi jogurt czy biały ser to wykrzywia
        buzie i robi bllleee, mimo, że mu nie proponuję. Akurat nie jest to
        dramat bo ma skazę białkową i narazie nie podaję przetworów
        mlecznych, ale trochę jogurtu mogłabym podać a nie da się. Nie je
        też surowych warzyw, zawsze wypluwa, mimo, że gotowane je chętnie. Z
        owoców to je tylko winogrona i jabłka, nigdy nie chciał pić wody,
        nawet jako 3,4 miesięczne niemowle. Ze słodyczy je biszkopty i
        czasem jakiś herbatnik.
        Dzięci mają różne preferencje smakowe, mój dopiero teraz, kiedy ma
        1,5 roku próbuje trochę nowości -do tej pory był taką konserwą, ze
        pił tylko jeden rodzaj herbatki i NIC poza tym. Teraz popija różne
        soki czasem
        Najłatwiej mówić mamom, których dzieci uwielbiają jogurty, owoce,
        warzywa i suszone owoce i otręby.
        Czasem są też okoliczności zdrowotne, które uniemożliwiają
        wprowadzanie pokarmów w odpowiedniej kolejności. Trochę
        wyrozumiałości, lepiej zaproponujcie mamie jakieś rozwiązani a nie
        walcie odrazu przez łeb.
      • joasia997 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:23
        Ona w ogóle bardzo lubi jeść. Ale żeby to nie było źle zrozumiane ;-
        ) Je w normalnych ilościach, lubi dużo normalnych rzeczy, śniadania,
        obiady i kolacje to nie problem, owoce, warzywa też zjada. Jest
        wysoka jak na swój wiek ale my też jesteśmy wysocy. Wagowo w
        porządku. Kupki w porządku. Nie mówię też że ona tak codziennie po 3
        danio wcina ale czasem się tak zdarzy. Szczególnie jak jesteśmy poza
        domem zjada rano, popołudniu i wieczorem. Jak poczytałam tak wasze
        odpowiedzi to muszę wam powiedzieć że od piątku nie dostała danio i
        żyje wink
        • aleksandra1977 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 14:02
          szczerze? nie przejmowalabym sie.
          U nas bywalo tak, ze corka jadla tylko jajko na miekko przez kilka
          dni i nic innego nie moglo byc nawet zaproponowane do zjedzenia, nie
          mowiac juz o sprobowaniu. Zjadala wiec 4 jajka dziennie.
          Przeszlo tak samo szybko, jak sie pojawilo. Innym razem byly to
          kanapki z maslem i swiezym ogorkiem, potem kanapki z zoltym serem,
          albo kuleczki Nesquik z mlekiem ...
          Juz sie przyzwyczailam, ze corka je czasami bardzo monotonnie.
    • emporium1 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 07.08.10, 19:59
      Jesz dużo DANIO masz rzadkie sranio big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 07.08.10, 20:15
        emporium1 napisał:

> Jesz dużo DANIO masz rzadkie sranio big_grin

Niestety szczera prawda..
        Dziwię się matkom,które w ciąży to bały się zjeść kawałka wędzonej makreli i brały chorobowe od momentu zrobienia testu,żeby się nie przepracować i nie zaszkodzić DZIDZI a teraz same w dziecko pakują takie g..wno!
    • agazagie Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 07.08.10, 23:09
      Pewnie, że może. Tylko za kolejne 2 lata przygotuj się na regularne wizyty u
      stomatologa.
      • conny25 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 10:00
        Julia ma 4-lata, Ronny-2 i jak maja wybor miedzy czekolada a jakims owocem to
        wybiera owoce!! My wszyscy jemy bardzo malo slodkiego!Moje dzieci wola poprostu
        owoce, sami w sklepie sobie wybieraja jakie chca! A co do jogurtu to dzieci
        dostaly z 6 miesiacami, naturalne z owocami i do dzis tak zostalo, oby dwoje
        lubia bardzo! Co nie znaczy ze jak sa u babci i babcia kupi danonka ze go nie
        zjedza owszem, ale to jest raz na miesiac i nie zaszkodzi! Wazne jest zeby
        zdrowe jedzenie malo przewage i wtedy nawet czasami slodkie nie zaszkodzi!!

Jedna mama tu pisala ze nawet w przedszkolu dzieci dostaja bardzo duzo slodkiego
        jedzenia, i w domu tez dziecko chce, moze powinalo przedszkole pomyslec nad
        swojim menu! W przedszkolu corki, nie ma tekiego czegos, tam naprawde jest
        zdrowe jedzenie i picie.

pozdrawiam
        • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:44
          > Julia ma 4-lata, Ronny-2 i jak maja wybor miedzy czekolada a jakims owocem to
          > wybiera owoce!! My wszyscy jemy bardzo malo slodkiego!
          No widzisz, ja też wolę owoce, jem owoce, nie kupuję czekolady i słonych
          przekąsek. A jednak moje dziecko znienacka obraziło się na wszystkie warzywa
          poza fasolką i na większość owoców... Kiedyś jadła wszystko, teraz nie toleruje
          kolorowego na talerzu. Niestety, czasem staramy się- a dziecko i tak robi swoje.
    • karro80 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 14:07
      jak musisz to dawaj jedno i nie pytaj co zje, to nie bedzie
      odpowiadała że daniowink
      Miej tylko jedno w lodówce i po problemie - ani Ty się ni złamiesz,
      ani dzieć nie nawpitala za dużo, bo to faktycznie najlepsze nie jest.

Daj jej okazję spróbować innych rzeczy - moja np uwielbia jajecnicę
      z czosniem szpinakiem i pomidorami lub krewetkiwink - im więcej dasz
      popróbować różnych żarełek tym wieksze prawdopodobieństwo, że mdłe
      danio przestanie być takie kuszące.

Zrób na obiad coś a la chińskie, szorma, pizzę domową, na przekąskę
      warzywa z sosami - moja kiedyś lubiła czosnkowy bardzo, teraz woli
      słodko-kwaśny - poszukaj co na córce zrobi wrażenie.

Moja kiedyś lubiła wszsytko na słodko i łagodnie(robiłam jej domowe
      serki z miodem i róznościami - wiesz ile dobrego mozna przemycić w
      serku) - tak ok roku - teraz musiałby byc mocno przegłodzona, żeby
      zjeść słodki serekwink, za to kanapka z wędliną i pomidorem jest nr 1.
      I nie zrażaj się dzieci sa dziwne - za np 3 mies danio może być blee.
      • nika1310 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 19:47
        a masz może radę jak zachęcić do spróbowania tych dań? Bo metoda: poukładać z 5
        rodzajów owoców w plasterkach na talerzu i postawić w pokoju dziecka- niech leżą
        i kuszą kolorami i zapachem- odpada. U mojego synka to może stać aż zgnije. To
        samo wszystkie dania które są zielone i czerwone, włączając w to wszystkie
        surowe warzywa, oraz wszystko co chrupiące. Szpinak, pomidor, natka, brokuły,
        groszek, jednym słowem wszystko kolorowe - odpada. My jemy tego dużo a on nawet
        nie chce spróbować. Kiedyś bardzo chciał gdzieś iść, obiecałam mu że jak zje
        ósemkę jabłka i 2 borówki to pójdziemy- próbował zjeść, ale zwymiotował. Jeśli
        jest alternatywa- że albo zje owoce czy warzywa albo nie idzie gdzieś tam- to
        woli nie iść. Co robić?
        • aleksandra1977 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 19:57
          Nika, a probowalas dawac ze sloiczka? Wiem, ze 2-latek spokojnie
          poradzi sobie z kawalkami, ale moze to jest metoda. U nas, w
          przypadku owocow, zadzialalo.
          • nika1310 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 21:21
            aleksandra, ale mój syn ma 4 lata...
        • karro80 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 08.08.10, 23:29
          Mam, ale nie wiem, czy na wszsytkie dzieci działawink

Bierzesz na SWÓj talerz, nie częstujesz dziecka, w ogóle ignorujesz
          jewink, zażerasz się nieprzyzwoicie(tylko naturalnie to ma wyglądać)-
          możesz do kogoś tam mówić, że pyszne itp, mąż czy kto tam jest w
          domu może entuzjastcznie podżerać z Twojego talerza -może za 1szym
          razem nie podziała, ale z czasem może da radę -nie zachęcaj, nie
          zmuszaj, Ty się delektuj -może z początku coś zupełnie
          nowego, żeby nie kojarzył z haftem(moja wymiotuje po grejfrucie, tez
          ja raz namówiłam)i daj dziecku czas, nawet dużo -powinno mu się
          przekodowac choc kapkę, zwłaszcza, ze może przez przekorę się
          zaineresować.

Albo pozyczę Ci moją -przy niej dzieci bardzo szybko jedzą cokolwiek
          mają do jedzenia, bo inaczej ona się dobiera do talerza - a małe
          dzieci są przewrażliwione na punkcie "moje" nawet jesli "moja" jest
          znienawidzona marchewkawink- a młoda moja cudze lubi najbardziej.
    • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 12:40
      3 opakowania to sporo... Z drugiej strony dzieci mają tendencję do monotonnej
      diety i czasowych upodobań do pewnych potraw i smaków. Czy jest sens z tym walczyć?
      • astomi25 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 09.08.10, 23:09
        Jest. Bo takie fazy moga trwac dlugo. A danio to sam cukier i syf.
        Zacukrzony organizm lapie wiecej infekcji, do tego szybko moga
        zaczac psuc sie zeby. Gdyby dziecie mialo faze na codzinna tabliczke
        czkolady to bys pozwolila bo taka faza i mu przejdzie? Ja nie.
        Co innego gdyby to byla faza typu- chleb z maslem, ziemniaki,
        banany, czy nie wiem jablka. Takie zarcie mozna przezyc, ona nie
        zrobi wiekszego spustoszenia w ogranizmie.
        • memphis90 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 10.08.10, 10:36
          > Jest. Bo takie fazy moga trwac dlugo.
          Mogą- ale nie muszą.

>A danio to sam cukier i syf.
          Bez przesady, główny składnik to jednak twaróg, a nie syf. Jeśli dieta jest
          zbilansowana kalorycznie i nie ma ryzyka rozwinięcia nadwagi- to niech sobie
          dziecko zje to danio czy dwa. Za chwilę pewnie mu przejdzie, trzeba tylko stale
          proponować inne produkty.

> Zacukrzony organizm lapie wiecej infekcji,
          Jakieś źródła, najlepiej naukowe?

do tego szybko moga
          > zaczac psuc sie zeby.
          A tu się zgodzę.

Takie zarcie mozna przezyc, ona nie
          > zrobi wiekszego spustoszenia w ogranizmie.
          Polemizowałabym, czy długotrwała faza jedzenia wyłącznie ziemniaków byłaby
          lepsza, niż faza na czekoladę...
          • astomi25 Re: 2 latka zjada 2-3 razy dziennie Danio .. może 10.08.10, 12:58
            A ja nie polemizowalabym z ta czekolada. Inaczej bys mowila, gdyby
            Twoje dziecko na trzeci dzien plakalo w toalecie i nie moglo zrobic
            kupy.
            Poza tym popatrz na sklad czekolady i ziemniakow - te drugie to
            ejdnak warzywa i maja sporo wartosci odzywczych w sobie. Nie mowie
            oczywiscie o ziemniakach pod postacia frytek wink
            A co do zrodel naukowych, nie bardzo mam teraz czas szukac, ale moze
            Ty znajdziesz. Faktem jest ze w srodowisku slodkim szybciej
            namnazaja sie "zle" bakterie. Dlatego nie od czapy jest rada, ze
            zeby dziecko nie chorowalo powinno jesc warzywa a nie czekolade. W
            okresie rekonwalescencji i brania anybiotykow cukier rowniez
            powinien byc calkowicie wylaczony z diety (nabial tez)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka