hesmer 14.09.10, 20:00 Co, i o której godzinie jedzą na kolacje Wasze 18miesięczne dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: Kolacja 1,5 roczniaka 14.09.10, 20:52 hesmer napisała: > Co, i o której godzinie jedzą na kolacje Wasze 18miesięczne dzieci? Od dwóch do pół godziny przed snem (bywa, że zje dwie godziny przed snem a potem jeszcze dojada) a kładzie się przed dwudziestą. Zjada różne rzeczy: kaszę z owocami lub rodzynkami (manną, jaglaną, kukurydzianą lub owsiankę), jajecznicę, omlet, kanapki, banan, placki, naleśniki, drugą porcję obiadu i nie wiem co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Kolacja 1,5 roczniaka 14.09.10, 22:26 Pytanie z innej beczki, jak to robisz ze dziecko chodzi ci spac o 20??? Moja też ma 1,5 roku i chodzi spać między 22 a 23 w dzień nie sypia w ogóle rano wstaje ok 8.30. Dużo czasu spędza na dworzu, nie jeżdzi wóżkiem więc powinna padać a o 20 ona jest jak młody Bóg ba mam problem z uspaniem jej i o 22. A co do kolacji moja córka zazwyczaj na kolację je kanapki z wedliną/pasztetem/serem do tego pomidor/ogórek kiszony/papryka w zależności co mam, kaszę manną z jabłkiem, budyń, ryż z jabłkiem i cynamonem, omlet z dzemem Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Kolacja 1,5 roczniaka 14.09.10, 22:45 ivaz napisała: > Pytanie z innej beczki, jak to robisz ze dziecko chodzi ci spac o 20??? Od urodzenia kładłam ją spać między 19-tą a 20 i tak jej zostało. Nie sądzę jednak by była w tym jakaś moja zasługa. Tyle, że moja córka wstaje przed siódmą. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Kolacja 1,5 roczniaka 14.09.10, 23:12 Moja kiedys też tak usypiała, ale teraz im jest starsza tym gorzej ze snem i tak najgorzej cierpię z tego powodu ze młoda zrezygnowała z drzemki dziennej ale chociaż przesypia noce to jest pocieszające, chyba odziedziczyła to po ojcu on też potrzebuje 4-5 godz snu na dobę Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Kolacja 1,5 roczniaka 15.09.10, 14:22 Co to znaczy: z uspaniem? Z uśpieniem chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka7_ka Re: Kolacja 1,5 roczniaka 14.09.10, 21:39 Ja córce daje co wieczór kaszkę, w żłobku je rozmaitości więc na noc daje jej mleczny posiłek a zjada z pół godziny przed snem, ok. 20.00. Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 a jak jest z mlekiem? 15.09.10, 09:04 dziewczyny, piszecie o kolacjach innych niz mleczne, jak w takim razie wyglada w diecie waszych dzieci ilosc mleka... ponoc w tym wieku wciaz male potrzebuja okolo 400 ml. Wasze dzieci jedza kaszki mleczne, na mleku, samo mleko? Jak to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka7_ka Re: a jak jest z mlekiem? 15.09.10, 10:06 moja córa w domu dostaje dwa posiłki mleczne, raz mleko (330ml) - dodam że gdyby były kubki litrowe to też by całe wydoiła i raz kaszkę, ale często w żłobku w ciągu dnia też mają mleczne posiłki: zupę mleczną, jogurty i inne nabiałowe. Myślę, że min. dwa razy w ciągu dnia powinno mieć, samo mleko też może jeszcze dostawać. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: a jak jest z mlekiem? 15.09.10, 10:30 Mój jest alergikiem, więc sytuacja wygląda nieco inaczej. Na kolację dostaje różnego rodzaju kaszki, kleiki i kasze z różnymi dodatkami, owocami, warzywami, na mleku (nutramigen) lub bezmleczne. Około 19:00-19:30, czyli około godzinę przed snem. Swój nutramigen dostaje 2-3 razy dziennie, rano natychmiast po obudzeniu wypija niecałe 200ml z butli, czasami dostaje kaszkę/kleik na mleku przed południem w złobku lub butlę mleka do popicia płatków owsianych (te uwielbia ale tylko na gęsto i bez mleka, jak dostaje na mleku - nie zje, za to chętnie popija mlekiem...) no a jeśli nie ma mleka przed południem to na kolację kleik na mleku z owocami. Zazwyczaj mieści się w granicach 400ml na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: a jak jest z mlekiem? 15.09.10, 12:42 Moja córka dostaje mleko w postaci płynnej. Wypija trzy razy dziennie około pół szklanki (może trochę więcej). Niestety nie toleruje zwykłego mleka i musi pić MM dla alergików. Jednak nawet gdyby mogła pić zwykłe mleko to pewnie i tak podawałabym je głównie jako picie a rzadziej jako bazę dla kaszy czy innej zupy mlecznej. Tyle, że do diety doszłyby rozmaite sery. Odpowiedz Link Zgłoś
elektra13 Re: Kolacja 1,5 roczniaka 15.09.10, 17:51 Mój syn je na kolacje (między 19 a 20 - pół godz przed snem) albo kaszkę (tę bobovity rozrabianą na wodzie) albo kanapke lub jajecznice i do tego mleko do popicia. Wszelkie nalesniki, omlety z dżemem albo kluski leniwe z cynamonem odpadają bo on ze słodyczy to najbardziej kocha szyneczkę Jeśli chodzi o ilośc mleka dobowo to rano budzi się ok 6 i w półśnie wypija ok 250ml mleka z jakimś kakao albo smakowym czymś, na drugie sniadanie danio albo danonka (białego sera ani budyniu do buzi wziąść nie chce) i na kolację to co pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś