Dodaj do ulubionych

Kulinarnie-przetwory

18.09.10, 18:23
Robicie?
Od 3 dni urzeduje w kuchni,zamykajac bogactwo natury w sloikach.
10 kg malin zamienilo sie w malinowy sos- bedzie jak znalazl do herbaty, lodow, deserów, porannego musli.
15 kg wlasnorecznie uzbieranych grzybów,w tym ulubione prawdziwki- uduszone, zapasteryzowane, gotowe by po otwarciu zamienic sie w grzybowy sos czy zupe. Częsc ususzona, najpiękniejsze kapelusze zamrozone.
I jeszcze moj słoikowy debiut - male okragle papryczki faszerowane ricottą i kozim serem doprawionym swiezymi ziolami, calosc zalana aromatyczna oliwa z czosnkiem.
Pracy troche jest, to fakt, ale satysfakcja i rozkosze podniebienia - gwarantowane.

Podzielcie sie swoimi sprawdzonymi przepisami.

PS. nie przenosic na forum kulinarne-ładnie proszę.
Obserwuj wątek
    • imasumak Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 18:31
      Robiłam już ogórki kiszone w całości i tarte do zupy ogórkowej, marynowane tradycyjnie, oraz w zalewie czosnkowo - paprykowej.
      Robiłam sok malinowy (o musie nie pomyślałam, może podzielisz się przepisem? Jeszcze widuję maliny na targu i warzywniaku, to może zrobię), likier wiśniowy, kompot wiśniowy i śliwkowy, powidła węgierkowe, paprykę i patisony.
      Jak możesz, podaj przepis na te papryczki z ricottą smile
      • lola211 Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 19:35
        Maliny zasypalam cukrem- na 6 kg owocow 2 kg cukru, czyli 1 do 3.
        10 minut lekkiego gotowania, by owoce sie rozpadły, sok z cytryny dla zachowania koloru i gorace bach do sloiczkow.Pasteryzacja 10 min i do góry dnem pod kocyk.Jak komus przeszkadzaja pestki, powinien goracy mus przetrzec i na nowo zagotowac.

O, powidla tez mam w planach, tylko musze dobra wegierke trafic.

A co do papryczek.Natchnely mnie antipasti, ktore czasem kupuje w delikatesach i ktore uwielbiam.Trzeba male papryczki(slodkie czy ostre) pozbawic ogonkow i pestek, zblanszowac chwile i nadziewac serowym farszem.Ja dalam ricotte z serkiem smietankowym dla zageszczenia konsystencji oraz osobno do czesci papryczek -serek kozi.Super tez sie sprawdzi feta.Do kazdego farszu nasiekalam ziol- bazylii, estragonu- co kto lubi.Pieprz, sol i za pomoca szprycki nadzialam papryczki.Ulozylam w małych sloiczkach, dorzucilam po zabku czosnku i liscie ziol, ciut soli i wszystko zalalam goracym olejem.Dla pewnosci wlozylam jeszcze na 5 min do piekarnika,by zapasteryzowac.Zamierzam tak jeszcze przygotowac pieczarki i suszone morele, figi.

• imasumak Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 18:34
      Aha, robiłam jeszcze galaretkę z czerwonej porzeczki i agrestu, konfiturę wiśniową i truskawkową smile. Dżemów nie robię, bo jedyne jakie moja rodzina jada to truskawkowe z Łowicza smile
      • imasumak Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 18:36
        tak w ogóle, lubię robić przetwory, a zwłaszcza lubię ten moment, kiedy stoi przede mną kilkadziesiąt dopiero co zrobionych słowików i butelek.
      • lola211 Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 19:39
        A - i jeszcze moge polecic prosty efektowny sposob na słodkie- uprazone w piekarniku orzechy lub obrane migdały zalewam miodem- do sloika nakladam ich do 1/3 wysokosci.I juz.Ładnie wyglada, jest zdrowe i swietnie sprawdza sie na sniadaniowe tosty.
    • marzeka1 Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 19:39
      A ja mam w tym roku lenia, zrobiłam tylko 11 słoików grzybów w occie. W porównaniu z twoim "przerobem" marniutko.
    • e.mama.s Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 19:48
      zazdroszczę ci tych 15 kg grzybów, bo nie mam kiedy iść na grzyby a teraz jest wysyp. Mam kompoty z truskawek, brzoskwiń, śliwek, pomidory na zupę, ogórki. Jeszcze bedę kisić kapustę. Owoców(jabłek, gruszek sliw w naszym regionie w ogole nie ma wiec w tym roku będzie mniej przetworów.
    • attiya Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 20:03
      ogórki na różne sposoby - konserwowe, kiszone, sałatka szwedzka, ogórki w zalewie musztardowej
      sałatka warzywna z przewagą kapusty białej i sałatka warzywna z papryką, ogórkami, cebulą
      papryka konserwowa
      maliny, kompoty wszelkiej maści
      grzyby wszelkiej maści
    • piegowata9 Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 22:12
      Moje tegoroczne osiągnięcia w tym zakresie: marne.
      Rodzina nie lubi przetworów z octem, więc robię tylko ogórki kiszone i dżemy (za to z własnych owoców wink): maliny i czarna porzeczka. Teraz będę jeszcze robiła dżem z dyni i kisiła kapustę. I buraczki w zalewie (ale to już praktycznie tylko dla mnie). Grzybów nie marynuję, tylko suszę. Leczo z ubiegłego roku trzyma się świetnie, więc chyba w tym roku odpuszczę.
    • dzika41 Re: Kulinarnie-przetwory 18.09.10, 23:23
      właśnie pasteryzują mi się podgrzybki, dwie porcje posiekanych kapeluszy zamrażają się a 10 grzybowych 75 centymetrowych sznurków suszy się - efekt dzisiejszego grzybobrania Ślubnego big_grin

Poza tym mam jeszcze
      - około 40 słoików zakiszonych ogórków
      - przerobione około 20 kg antonówek - jabłka trzeba obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem tak aby pokrył owoce. Przykryć naczynie i odstawić na około 12 godzin.
      Po tym czasie dusić na małym ogniu aż owoce porozpadają się.
      Jak jest taka potrzeba to dosłodzić jabłka.
      Można doprawić sokiem z cytryny, cynamonem, laską wanilii.
      Na gorąco wkładać do słoików. Krótko pasteryzować.
      Trzymać w ciemnym miejscu.

Rewelacyjne do szarlotki zapiekanek z ryżu lub makaronu albo jako dodatek do herbatników smile

Za tydzień będę robić sos paprykowo-czosnkowy i leczo
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82234296,84917959.html

Ps. Przepis na papryczki super!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka