Dodaj do ulubionych

Zamrażanie obiadków

23.11.10, 13:26
Witam, od miesiąca nie kupuję małej żadnych słoiczków z obiadkami, zupkami, zaczęłam gotować sama. Cały czas robię obiad tylko na dany dzień, a o wiele wygodniej byłoby mi robić większą ilość i zamrażać. Napiszcie, jak zamrażacie takie posiłki - w czym, jak długo w zamrażalniku może leżeć, żeby można było go później bezpiecznie zjeść? I zamrażacie już gotową zupkę, z przyprawami, ze wszystkim gotowym do zjedzenia, a później podgrzewacie?
Dziękismile.
Obserwuj wątek
    • kower82 Re: Zamrażanie obiadków 23.11.10, 15:26
      Ja robię właśnie tak jak piszesz.Gotuje wszystko razem (szczególnie polecam koperek -pychota).
      Wychodzi mi 4 - 5 słoiczków (jeden podaje drugi do lodówki na następny dzień, a 3 zamrażam).
      Po dwóch dniach robię tak samo z tymże daję inne warzywa mięso itd.I w zamrażalniku lądują obiadki na cały tydzień, wyjmuję co dzień inny słoik żeby się nie znudziło.
      • ar-il Re: Zamrażanie obiadków 23.11.10, 20:29
        Pytanko techniczne? Jak robisz kilka porcji to od razu z mięsem czy mięso mrozisz osobno i dodajesz co dzień do obiadku?
        • atrapcia Re: Zamrażanie obiadków 24.11.10, 02:14
          > Pytanko techniczne? Jak robisz kilka porcji to od razu z mięsem czy mięso mrozi
          > sz osobno i dodajesz co dzień do obiadku?

Można i tak, i tak smile Czasem wolę robić i mrozić mięso osobno, bo wtedy do bezmięsnej zupki mogę co 2 dzień dodać np. żółtko.
    • belle_amie Re: Zamrażanie obiadków 23.11.10, 15:46
      Ja gotuję sobie przeważnie w weekend jakieś dwa dania i zamrażam na cały tydzień a jak mi się za dużo zrobi to czasem i dwa tygodnie oblecimysmile Generalnie robię je na gotowo, daję do słoików, czekam aż wystygnie i do zamrażarki, potem jak trzeba wyciągam, daję słoik do zimnej wody i na gazie gotuję aż się rozmrozi (przeważnie 0,5h). Ostatnio zamiast zupy zrobiłam sosiki, jeden z pulpecikami a drugi to miała być zupa krem z brokułów ale wyszedł sosik warzywny z mięskiem z wiejskiej kurysmile W takim wypadku gotuję chłopakom na świeżo do tego ryż albo makaron. Jak robię zupkę to ryż, kaszę itd daję od razu.
      • gemmi18 Re: Zamrażanie obiadków 23.11.10, 17:32
        A słoiki bierzecie po czymś, np. po dżemie, czy są jakieś specjalnewink?
        Dzięki za odpowiedzi.
        • belle_amie Re: Zamrażanie obiadków 23.11.10, 21:00
          jakie znajdęsmile jak twojemu dziecku starcza na obiad tradycyjny gerber to zachowaj słoiczki i masz gotowe porcje, ma z racji dwójki używam głównie po dużych dżemach, musztardach, majonezach i takie tamsmile
          • bzibulinka Re: Zamrażanie obiadków 01.12.10, 17:05
            Jaką masz temperaturę w zamrażalniku? Mi ostatnio pękł słoiczeksad

[urlsadurl=https://www.suwaczki.com/]https://www.suwaczki.com/tickers/rolog7rf9gkdgcf6.png[/url]]Tekst linka[/url]
    • fasol-inka Re: Zamrażanie obiadków 23.11.10, 17:35
      ja zamrażam w pojemnikach aventu, ale zużywam w ciągu tygodnia (jak się uda, bo dzieć mi się biesi na łyżeczkę...)

jakich przypraw używacie do obiadków?
      • babyaggie Re: Zamrażanie obiadków 24.11.10, 08:05
        ja ostatnio dodaje kminek i natke pietruszki.
        • kower82 Re: Zamrażanie obiadków 27.11.10, 16:19
          Potwierdzam. Zupka z pietruszką -PYCHOTA, a z koperkiem jeszcze lepsza.
          Ile mniej więcej gram mięsa dodajecie tak na 3 - 4 słoiczki ( 190 g).
          • zaz-u Re: Zamrażanie obiadków 27.11.10, 16:48
            Zasada jest taka,że na 100 g zupki 10 g mięsa. Ja córce ( i synowi) zamrażałam gotowe porcje zupki w pojemnikach aventu, z mięsem ( łatwiej). Kilka porcji zostawiam bez mięsa i wtedy dodaję rybę, zółtko można dodawć do zupy z mięsem , całe jajko ( chyba od 10 miesiąca) raczej do warzywnej. Syn ma 9 i pół miesiąca i od kilku tygodni jada "nasze zupy" gotowane na mięsie ( nie na kościach) , bez kostek rosołowych i wegety, warzywa z własnego ogródka, mało soli, śmietana jak najbardziej ( pytałam pediatrę czy już mogę w 7miesiącu). Teraz mam zamrożone ugotowane mięso z królika i dodaje do tych zupek, to chyba tylesmile
    • dagmara-k Re: Zamrażanie obiadków 27.11.10, 20:19
      cala gotowa zupke zamrazam w sloikach, tylko nie nalewam po brzegi zeby nie pekl, trzymam tak zamrozone do 2 tyg.
    • kower82 Re: Zamrażanie obiadków 01.12.10, 15:25
      A jak dajecie maluchowi taką ''swojską'' zupkę to na czym ją gotujecie ?
      Ja mojej ponad 9 msc. córce gotuję zupki na wodzie butelkowej dobrej jakości i raczej zbankrutuję jak zacznie jadać tak cała rodzinka. Myślicie że takie maleństwo może jeść zupki na zwykłej wodzie ?
      • gemmi18 Re: Zamrażanie obiadków 01.12.10, 15:34
        To już nie jest takie maleństwo. Moja córka od 4. miesiąca życia dostaje mleko na kranówie. Przegotowuję ją i tyle. Do picia jedynie daję jej wodę źródlaną, bo przegotowana z kranu, bez dodatków nie smakuje dobrze, przynajmniej tak twierdzi moja córkasmile.
        Zupki również na kranówie.
      • babyaggie Re: Zamrażanie obiadków 01.12.10, 15:59
        Butelko czy kranowa to chyba jeden kij, tylko jeden ubrany w marketingowe slogany. My mamy filtr Brita i wody z niego używam do gotowania.
        • zaz-u Re: Zamrażanie obiadków 01.12.10, 18:56
          Obiady/zupy na kranówie, mleko i picie na żywcu od 6 miesiąca , (do 6 na żywcu) teraz ma 9,5 mies. Dużo zależy od wody w danym mieście/miejscowości. W niektórych nawet zaleca się na kranówie ( np: ze względu na zawartość fluoru ).
    • smerffi Re: Zamrażanie obiadków 03.12.10, 13:26
      Moja koleżanka pasteryzuje, co jest lepsze pasteryzowanie czy zamrażanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka