japanunieprzerywalempanieposle 28.12.10, 16:31 kupilam. super jest tylko nie iwem do czego go dodawac oprocz zwyklej lodowej z sola. jakies pomysly ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: olej sezamowy 28.12.10, 16:36 Do wiekszosci sałatek - na przykład do sałatki z pomidorów, z papryki, bardzo dobra do mizerii (bez smietany oczywiscie). Poza tym do wszystkich dań chińskich - z tym, ze nie smaży się na tym oleju, ale dodaje pod koniec. Ja polewam też olejem sezamowym pierś z indyka pod koniec smazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Re: olej sezamowy 28.12.10, 16:36 jak kazdy inny olej,z wyjatkiem smazenia, mnie nie podchodzi -za wyrazny,ale fajne sa kruche ciasteczka z jego ogrobina Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: olej sezamowy 28.12.10, 16:36 Mi bardzo smakuje sałatka z sałaty lodowej, rukoli, pokrojonych na połówki winogron, uprażonych na patelni ziaren słonecznika, polana właśnie olejem sezamowym. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: olej sezamowy 28.12.10, 16:42 Do dań z kuchni orientalnej np miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/04/klasyczny-kurczak-z-cytryna.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/04/smazone-ogorki-z-chili.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/10/lubie-jak-maz-gotuje.htmlitp Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: olej sezamowy 28.12.10, 18:15 Do hummusa i jeśli jest dobrej jakości to polecam też jako kosmetyk. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: olej sezamowy 28.12.10, 18:19 Do dań orientalnych, np. do marynat mięsa i warzyw. Nie należy na nim smażyć, jedynie dodawać pod koniec obróbki termicznej. Uwaga, bo jest dość intensywny w smaku. Sosem sojowym chlustam do woli, ale olej sezamowy jest b.mocno aromatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś