i_love_my_babies 28.12.10, 20:55 robicie "domówki"? co przygotowujecie? do nas przychodzą znajomi, ale pomysłu nie mam za grosz tak na 4 osoby plus dzieci, pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewcia1980 Re: menu sylwestrowe;) 28.12.10, 21:06 no wiec tak - na ciepło: - dziczyzna z warzywami i kasza gryczana - zupa gulaszowa i grzankami - barszcz z krokietami poza tym: - pieczone, chrupiące skrzydełka - pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym - jajka faszerowane - talerz wędlin i mięs własnej roboty (pasztet z królika, kiełbasa z dzika, szynka wędzona, szynka pieczona, schab pieczony i kabanosy) - talerz serów na słodko: - sałatka owocowa - ciasto capuccino - szarlotka dzieci nie pzrewidujemy (nasze tez jada do babci) ale dla dzieci zrobiłabym pizze. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: menu sylwestrowe;) 28.12.10, 21:11 też ide na domówkę ale kazdy z nas cos przynosi,ja np kurczaka pieczonego w czosnku i ziołach,faszerowane jajka,kebab dla dzieci chipsy,napoje owoce i troche cukierkow Odpowiedz Link Zgłoś
poppy_pi Re: menu sylwestrowe;) 29.12.10, 09:47 Na niezobowiązująca imprezę zazwyczaj stawiam na jakies małe przekąski dające się łatwo zjeść Chrupiące skrzydełka kurczaka, ciepłe bagietki czosnkowe lub ziołowe, kilka rodzajów sera (np. camembert posypany suszoną zurawiną, niebieski lazur i jakis żólty pokrojony w dużą kostke lub w plastrach, możesz dorzucić do nich troche winogron i pokrojonych gruszek), talerz wędlin, oliwki, roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym (naleśnik posmarowany serkiem ziołowym na to plasterki wędzonego łososia, zwijasz w rulonik i kroisz na ślimaczki), korniszony, A na późną kolację jakiś jednogarnkowiec zrobiony za wczasu i łatwy do odgrzania: chilli con carne, lasagne, curry, flaczki, gulaszowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: menu sylwestrowe;) 29.12.10, 10:37 marychna31 napisała: > menu jak na wesele... no nie bardzo jak sie tych dzikow objesz, to raczej pląsac bedzie trudno Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: menu sylwestrowe;) 29.12.10, 10:40 U nas największą popularnością cieszyły się sajgonki mojej przyjaciółki po północy wytrawne muffiny z czerwonym barszczem a do przegryzania rózności - sałatki (raczej nie majonezowe, bo nie przepadamy) jakieś pasty (i nie o makaron mi chodzi cos na słodko - zazwyczaj ciastka domowej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: menu sylwestrowe;) 29.12.10, 10:50 to zależy ile masz czasu i chęci na przygotowanie dań. mogą być małe klopsiki mielone z pieczarkami - takie na jeden kęs skrzydełka na ostro sosy - czosnkowy, majonezowy kabanosy i inne wędliny bigos, barszcz czerwony paszteciki z ciasta francuskiego z farszem kapuściano grzybowym lub mięsnym ja nic słodkiego nie robię, bo nikt nie je Odpowiedz Link Zgłoś