Dodaj do ulubionych

Jak ten gluten

10.01.11, 17:55
Witam,
jakoś nie mogę się połapać, bo tych kaszek miliony, a to na śniadanko, a to na kolacje, a na sen, a na kurcze nie wiem co jeszczesmile
Mam zacząć wprowadzać gluten. No i że kaszkę manny małą łyżeczkę dosypać do deserku/zupki. Ale lekarz mówi, że kupić taką dla dzieci z bobovity.

No i szukam szukam, takiej w czystej postaci nie znalazłam. Tylko kaszkę ryżowo-pszenną z jabłkami i gruszkami i na odwrocie jest napisane, żeby dać początkową dawkę glutenu dosypać 1-1,5 łyżki stołowej kaszki. No ale to nie za dużo? Czy w takiej ilości jest właśnie te 2-3 g glutenu, jak mówił lekarz?

Może i jakieś głupie to moje pytanie i zamotanesmile , ale proszę o radę, bo się zakręciłamsmile
Obserwuj wątek
    • zuza-nka88 Re: Jak ten gluten 10.01.11, 18:30
      bobovita ma kaszke manna bez owoców i innych takich tam...pisze na niej ze jest po 6-tym m-c ale mysle ze lyzeczka nie zaszkodzi wczesniej podac bo te po 4 mc sa bez glutenu a po 5tym nie znalazłam
    • budzik11 Re: Jak ten gluten 10.01.11, 20:28
      Kuchnia to nie apteka, bez przesady.
    • zosikizuzik Re: Jak ten gluten 10.01.11, 20:49
      Zgadza się Bobovita -kaszka manna po 6 m-cu (czysta nie owocowa), możesz łyżeczkę dodawać np. do obiadku lub deserku raz dziennie. Łyżeczka to taka optymalna dawka. Możesz również ugotować na wodzie kaszkę manną zwykłą taka kupioną w sklepie i dodać tylko nie dodawaj taką sypką a najpierw ją ugotuj na wodzie żeby była dość luźna. Ale chyba najlepsza to będzie ta z Bobovity.

https://www.suwaczki.com/tickers/j4x9gu1r1crflnko.png
    • lidek0 Re: Jak ten gluten 10.01.11, 21:03
      Wcale nie musisz wprowadzać jeszcze glutenu, schemat żywienia to tylko wytyczne, im późńiej coś wprowadzisz tym układ pokarmowy będzie dojrzalszy. Nie wiem do czego się tak spieszysz.
      • mureczek1 Re: Jak ten gluten 20.01.11, 23:13
        Im szybciej wprowadzi się gluten tym łatwiej będzie zdiagnozować na niego alergię..jeśli oczywiście dziecko nie będzie go tolerowało.
      • fasol-inka Re: Jak ten gluten 21.01.11, 00:03
        Akurat wedlug badan wczesniejsze wprowadzenie glutenu to nizsze ryzyko alergii na niego
        • atrapcia Re: Jak ten gluten 21.01.11, 01:02
          A ekspozycja i tak g... daje ;p
    • bajkolubka Re: Jak ten gluten 21.01.11, 08:10
      Ja tez kupilam te kaszke Bobovity i czasami dodaje zalecana dawke - tak jak pisza - 1 -1,2 lyzki do owocow. A czasami gotuje manne lub kupuje gotowe dania z kaszka manna. Ale czasem sie zagapie i nie podam glutenu w ogolesad Jednak w przewazajacej czesci tygodnia gluten jest podawany. Pozdrawiam
      • bajkolubka Re: Jak ten gluten 21.01.11, 08:13
        Tez mam mnostwo watpliowsci w zwiazku z ekspozycja na gluten, dlatego pytam na forum Rozszerzanie diety:

forum.gazeta.pl/forum/w,1135,120945360,121039193,Re_gluten_wg_nowego_schematu.html
        Pozdrawiamsmile
        • agul86 Re: Jak ten gluten 21.01.11, 10:20
          Czyli taką zwykłą kaszkę mannę (nie z bobovity) trzeba najpierw ugotować? Ile wody na tą jedną łyżeczkę? Bo już zgupiałam.
          • bajkolubka Re: Jak ten gluten 21.01.11, 10:49
            Malo wody, tak na dnie garnka. Mozesz przygotowac sobie wrzaca przegotowana w czajniku i w razie potrzeby dolewac. Ja mam kaszke blyskawiczna Kupca i gotuje sie szybko, choc trudno taka ilosc koszki rozdrobnic, robia sie grudki.
          • agul86 Re: Jak ten gluten 21.01.11, 14:02
            > ody na tą jedną łyżeczkę? Bo już zgupiałam.

miało oczywiście być zgłupiałam.

Dzięki Bajkolubka smile Jutro pierwszy raz spróbuję.

https://www.suwaczki.com/tickers/w5wqzbmhcs86dggc.png
    • titerlitury Dajcie sobie spokój z tym kaszkopodobnym badziewie 21.01.11, 14:27
      kupcie zwykłą mannę, ugotujcie na wodzie, dodajcie jakis owoc i dajcie dziciakom, a nie te plastikowe, cukrowane do bólu pseudokaszki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka