eilian 26.03.11, 16:06 Na obiad muszę zrobić i jedyne warzywo jakie mam to marchewka właśnie. Poratujcie dobre kobiety jakimś sprawdzonym przepisem. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewcia-k26 Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:14 Zetrzyj marchewkę na tarce i dosyp troszkę cukru. Zamiast cukru, można troszkę oliwy, jeśli nie lubisz na słodko. Można też pokroić na drobno i w garnuszku z masłem zagotować, aż będzie miękka. Podlej najpierw wodę, wygotuje się. To zajmie troszkę więcej czasu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszymona2 Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:16 potrzec marchew na grubej tarce dodac smietane 18 gęsta cukru do smaku ja zawsze dodaje jeszcze seler surowy tez starty moze byc marchew duszona z groszkiem ale jak nie ma to tez przejdzie do tego zasmazka Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:26 Zdecydowanie marchewka na drobnej tarce plus jabłko na grubej, kilka kropli soku z cytryny i jogurt grecki No to masz już niezłe spektrum metod Odpowiedz Link Zgłoś
miastowa27 Re: surówka z marchewki 27.03.11, 08:02 sadze, ze ta metoda najlepsza gruba tarka i smietana do mnie nie przemawiaja Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:32 Albo na surowo starta na tarce z jakimkolwiek dodatkiem (np. jablko, seler), do tego przyprawy (albo jogurt). Albo pod przykryciem na 4 min. do mikrofali z odrobina wody (marchewka pokrojona np. w plasterki). Przyprawic maselkiem (+ np. tarta bulka). Jeszcze wiele sposobow jest, ale najprostsze wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:49 Dzięki Wam, kochane jesteście! Wykorzystam chyba propozycję truscaveczki, wersja duszona tym razem nie będzie pasować. Jeszcze raz dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: surówka z marchewki 27.03.11, 11:26 Juz po obiedzie, ale zwykla tarta marchew z jablkiem, bez cukru, smietany, oliwy, jest pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: surówka z marchewki 27.03.11, 16:49 Marchew zetrzec, trzy lyzki jogurtu naturalnego,trzy lyzki majonezu, sol, pieprz do smaku. Marchew pokroic w kostke, ugotowac, na patelni zesmazyc make na masle tak by sie lekko zbrazowila. W marchwi zostawic okolo pol szklanki wody dodac zasmazke i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: surówka z marchewki 27.03.11, 18:22 Utarta z jabłkiem, doprawiona sokiem cytrynowym, odrobiną cukru i śmietany. Czasem dodaje do tego jeszcze chrzan tarty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: surówka z marchewki 27.03.11, 23:23 marchew starta, sól, majonez lub marchew starta skropiona sokiem z cytryny, najlepsza do jajka w sosie chrzanowym+tłuczone ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś