Dodaj do ulubionych

surówka z marchewki

26.03.11, 16:06
Na obiad muszę zrobić i jedyne warzywo jakie mam to marchewka właśnie. Poratujcie dobre kobiety jakimś sprawdzonym przepisem. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam...
Obserwuj wątek
    • ewcia-k26 Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:14
      Zetrzyj marchewkę na tarce i dosyp troszkę cukru. Zamiast cukru, można troszkę oliwy, jeśli nie lubisz na słodko. Można też pokroić na drobno i w garnuszku z masłem zagotować, aż będzie miękka. Podlej najpierw wodę, wygotuje się. To zajmie troszkę więcej czasu. Smacznego.
    • mamaszymona2 Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:16
      potrzec marchew na grubej tarce dodac smietane 18 gęsta cukru do smaku ja zawsze dodaje jeszcze seler surowy tez starty
      moze byc marchew duszona z groszkiem ale jak nie ma to tez przejdzie do tego zasmazka
    • truscaveczka Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:26
      Zdecydowanie marchewka na drobnej tarce plus jabłko na grubej, kilka kropli soku z cytryny i jogurt grecki big_grin
      No to masz już niezłe spektrum metod tongue_out
      • miastowa27 Re: surówka z marchewki 27.03.11, 08:02
        sadze, ze ta metoda najlepsza smile
        gruba tarka i smietana do mnie nie przemawiaja
    • mozyna Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:32
      Albo na surowo starta na tarce z jakimkolwiek dodatkiem (np. jablko, seler), do tego przyprawy (albo jogurt).
      Albo pod przykryciem na 4 min. do mikrofali z odrobina wody (marchewka pokrojona np. w plasterki). Przyprawic maselkiem (+ np. tarta bulka).
      Jeszcze wiele sposobow jest, ale najprostsze wystarcza smile
    • eilian Re: surówka z marchewki 26.03.11, 16:49
      Dzięki Wam, kochane jesteście! Wykorzystam chyba propozycję truscaveczki, wersja duszona tym razem nie będzie pasować. Jeszcze raz dzięki!
      • truscaveczka Re: surówka z marchewki 27.03.11, 07:45
        smile I jak smakowała? smile
    • mruwa9 Re: surówka z marchewki 27.03.11, 11:26
      Juz po obiedzie, ale zwykla tarta marchew z jablkiem, bez cukru, smietany, oliwy, jest pyszna.
      • krapheika Re: surówka z marchewki 27.03.11, 16:49

Marchew zetrzec, trzy lyzki jogurtu naturalnego,trzy lyzki majonezu, sol, pieprz do smaku.
        Marchew pokroic w kostke, ugotowac, na patelni zesmazyc make na masle tak by sie lekko zbrazowila. W marchwi zostawic okolo pol szklanki wody dodac zasmazke i gotowe.
    • imasumak Re: surówka z marchewki 27.03.11, 18:22
      Utarta z jabłkiem, doprawiona sokiem cytrynowym, odrobiną cukru i śmietany. Czasem dodaje do tego jeszcze chrzan tarty.
    • gaga-sie Re: surówka z marchewki 27.03.11, 23:23
      marchew starta, sól, majonez lub marchew starta skropiona sokiem z cytryny, najlepsza do jajka w sosie chrzanowym+tłuczone ziemniaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka