lubinianka24 13.08.11, 10:18 witam będę robiła we wrześniu chrzciny, w domku, czy macie jakieś pomysły na obiad, przystawki, sałatki i ciasta? proszę podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami tak aby każdemu smakowało i małemu i dużemu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkitanaa Re: menu na chrzest 13.08.11, 14:47 U mnie na każdej uroczystości obowiązkowo są zawsze jaja faszerowane.Nie wymaga to dużej pracy,ja to podaję jako przystawkę do kolacji. Oto jak ja to robię: Gotuję 10 jaj na twardo Po ostudzeniu obieram jaja i kroję je wzdłuż na pół,bardzo delikatnie Wyjmuję żółtka łyżeczką i przekładam je do miseczki Pieczarki posiekane w bardzo drobną kosteczkę smażę na patelni z masłem,dodaje do nich na sam koniec natkę pietruszki drobno posiekaną. Mieszam wszystko w miseczce z żółtkami(rozgniatam je wcześniej widelcem lub mielę przez maszynkę do mięsa). Na koniec dodajesz majonez(tak samo jak do sałatki warzywnej,tak żeby masa nie spadała z łyżeczki) i doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Nakładasz masę łyżeczką na każdą połówkę jajka,w miejsce po żółtku. Moja rada:po przygotowaniu owiń nafaszerowane jaja folią spożywczą lub aluminiową bo szybko obsychają i pieczarki robią się czarne. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: menu na chrzest 16.08.11, 11:18 1. Sałatka Caprese z pomidorami i mozzarellą, na liściach rukoli - polecam cała sobą - nie wymaga dużego nakładu pracy jest szybka w przygotowaniu i naprawdę sycącą.na liściach rukoli układasz na przemian plaster mozzarelli i pomidora polewasz to oliwa z oliwek i gotowe -PYSZNOŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: menu na chrzest 25.08.11, 13:20 aloiw1985 napisała: > 1. Sałatka Caprese z pomidorami i mozzarellą, na liściach rukoli - polecam cała > sobą - nie wymaga dużego nakładu pracy jest szybka w przygotowaniu i naprawdę > sycącą.na liściach rukoli układasz na przemian plaster mozzarelli i pomidora po > lewasz to oliwa z oliwek i gotowe -PYSZNOŚCI > a jeszcze lepsza będzie polana oliwą zmiksowaną ze świeżą bazylią i kroplą octu balsamicznego. Sęk w tym, że nie każdy lubi mozzarellę Odpowiedz Link Zgłoś
baba-baba Re: menu na chrzest 17.08.11, 19:55 Chrzciny robiłam w ostatnią ndz,więc proszę: zrazy,dewolaje,schabowe,schabowe z ananasem i serem,pieczeń pokrojona w plastry ziemniaki,frytki,kulki ziemniaczane kalafior,brokuł sałatka:pomidor,papryka czerwona,żółta,oliwki,pekińska,majonez sok pomarańczowy,jabłkowy,mineralna acha..najpierw rosół ciasta:sernik,biszkopt z różnymi owocami i galaretką,jabłecznik tort coś podobne do kostki królewskiej (lekka śmietana z ciemnym puszystym ciastem jak biszkopt) yyyyyy zwykłe ogórki kiszone pokrojone (nikt nie ruszył) furorę zrobiły dewolaje,tort,kulki to chyba już Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: menu na chrzest 24.08.11, 09:45 Chrzest byl u nas po poludniu wiec nie bylo zadnego obiadu ani kawy przed. Swietowalismy w domu,przyjecie na jakies 12-15 osob, byla wczesniejsza kolacja a po niej jeden tort (raffaello, bialy) i dwa desery (tiramisu tradycyjne dla doroslych i malinowe dla tych, ktorzy alkoholu nie spozywaja ) Na kolacje byla lasagne (przygotowana do poludnia a wieczorem odgrzana), bagietki z maslem ziolowym, taca z serami (do tego orzechy, winogrona), wedlinami (plus zimne sosy jogurtowe do nich), taca z rybami na zimno, taca z pokrojonymi plastrami pomidora, mozarelli, z oliwa i swieza bazylia, na lisciach salaty. Wszystkie tace przygotowalam sobie do poludnia, przykrylam folia kuchenna i znioslam do piwnicy (chlodno tam mamy). Po kosciele ustawilismy wszystko na stole (nakrylam i udekorowalam juz wieczorem dnia poprzedniego), odgrzalismy lasagne i zapieklismy bagietki. Nie spedzilam dwoch dni w kuchni i na obslugiwaniu gosci. Wszystkim smakowalo, sporo zostalo, nikt nie byl glodny ani spocony staniem "przy garach". Chrzciny byly w maju, bylo cieplo wiec zaserwowalam tylko jedno danie na goraco. Odpowiedz Link Zgłoś