moofka 06.11.11, 18:01 to gorujecie w woreczkach czy w malej ilosci wody do calkowitego wchloniecia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: kasze i ryże 06.11.11, 18:04 W woreczkach, chyba, że na ristotto. Z woreczka to wiem ile wyjdzie objętościowo i jakoś mniej się syfi w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: kasze i ryże 06.11.11, 18:08 Ulubiona kasze gryczana paruje babcinym sposobem. Gotowanie w woreczkach to jakas pomylka. Moge sie podzielic przepisem Jeden kubek kaszy, poltora kubka wody, ziola jakie kto lubi, lyzka oleju, zamieszac i gotowac na wolnym ogniu pod przkryciem. Trwa to chwile, bo wody malo, uwazac, zeby nie przypalic. Jak sie wygotuje cala woda zawinac w koldre i trzymac 10 minut. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: kasze i ryże 06.11.11, 18:10 W wodzie. Nigdy nie kupuję w woreczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: kasze i ryże 06.11.11, 18:21 tylko w woreczkach, mniej skomplikowane Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: kasze i ryże 06.11.11, 19:12 Gotuję do wchłonięcia. Jeśli nie da się kupić kaszy bez woreczków, to wysypuję przed gotowaniem. Po pierwsze zdrowiej i smaczniej i wcale nie trudniej, ale decydujące okazało się przypalenie przeze mnie kaszy w woreczkach. Zwykłą przypaloną kaszę można zjeść, ale taką z dodatkiem plastiku już nie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kasze i ryże 06.11.11, 19:17 Wchłaniamy. Jesli jest w woreczku, wysypujemy przed wchłanianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: kasze i ryże 06.11.11, 19:48 Jesli już kupię te woreczkowe, to i tak rozcinam i wrzucam luzem. Ten sposób z całkowitym wchłonięciem mi nie odpowiada, bo grozi przypaleniem, więc gotuję w większej ilości wody a potem odcedzam. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: kasze i ryże 06.11.11, 19:58 Nie gotuje w woreczkach, wlasciwie w sklepach nie spotykam tak sprzedawanego ryzu ani kasz Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: kasze i ryże 06.11.11, 20:24 Do wchłonięcia, witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, nie zostają dzięki temu odlane do zlewu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: kasze i ryże 06.11.11, 20:30 Do wchłonięcia, z tym, że ja zazwyczaj przygotowuję to rano, przed wyjściem do pracy, kasza gotuje się tylko kilka minut, a potem zawijam w ścierkę i taką z wodą jeszcze pod poduszkę. Tam sobie spokojnie dochodzi i kiedy wracam na przerwę obiadową jest jeszcze gorąca. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: kasze i ryże 06.11.11, 20:35 nie zostają dzięki t > emu odlane do zlewu. Ano wlasnie. W woreczkach moze szybciej, ale co z tego jak pozniej kasza jest bezwartosciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: kasze i ryże 06.11.11, 20:32 kasze zawsze w malej ilosci wody, nawet, jesli mam w domu w woreczkach, to i tak przesypuje z woreczka do garnka z woda. Ryz do golabkow gotuje w woreczkach, bo mi sie nie chce inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: kasze i ryże 06.11.11, 20:35 Tylko bez woreczka. Jak wchłonie wodę pod kołderkę- nie ma lepszego sposobu. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: kasze i ryże 06.11.11, 21:10 gotowanie basmati w woreczku to profanacja kuskus i quinoa bez woreczkow sa Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: kasze i ryże 06.11.11, 21:51 W woreczkach. Chociaż umiem w małej ilości wody, ale nie lubię, bo pilnować trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś