Dodaj do ulubionych

Twarożki i jogurty

03.06.04, 14:39
Moja córeczka ma 10 miesięcy. Karmię ją jeszcze piersią, ale mała je oprócz
tego zupki, deserki i inne rzeczy. Chciałabym wprowadzić jej twarożek i
jogurt (ale nie ten słoiczkowy, bo wyboru wielkiego w takich deserkach nie
ma) i dlatego proszę o informacje, której firmy i jakie jogurty i twarożki są
najlepsze według Was. Proszę mi również poradzić jak najlepiej przygotowywać
kaszkę manną i płatki owsiane dla takiego malucha. Pozdrawiam. Monika
Obserwuj wątek
    • fionna Re: Twarożki i jogurty 04.06.04, 10:17
      Jeśli chodzi o serek biały - to polecam Bielucha (naturalnego oczywiście). Ja
      zaczęłam go podawać jak młody miał 10 miesięcy chyba. Uwielbia go - zjada
      samego, albo wymieszanego z rozgniecionym bananem albo deserkiem owocowym ze
      słoiczka (najlepsze są jabłka z bananami lub morele jabłka banany Bobovity).
      Jogurty - oczywiście tez naturalne, próbowaliśmu paru, po Bakomie młody dostał
      wysypki, teraz je Zotta lub jogurt naturalny kremowy Tesco (jest troszkę
      słodszy). Też dodaje do nich deserków słoiczkowych.
      Oprócz tego młody zajada się Bakusiami (do Danonków ja nie mam zaufania, ale
      młodemu niestety smakują). Z jogurtami i serkami smakowymi trzeba ostrożniej,
      bo są w nich różne świństwa, lepiej zacząć od naturalnych (żeby wykluczyć
      alergię na białko mleka).
      Ja sama nie robiłam ani manny ani płatków owsianych. Młody uwielbia owsiankę z
      jogurtem Gerbera, lubi tez gotowe kaszki (w proszku) Hippa - np. mleczno
      owsiana z jabłkami i gruszkami, mleczno-ryżowa z bananami i brzoskwiniami, albo
      pszenna z bananami.
      TRudno samemu zrobić takiemu maluchowi kaszkę mannę, bo trzeba do niej
      zagotować mleko - modyfikowane odpada, zostaje tylko z kartonika, a tego
      jeszcze boję się dawać.
      • kapik17 do fionny 04.06.04, 11:12
        Masz rację co do Danonków. Prawdopodobnie mój mały dostał od nich wysypki.
        Napisz dokładnie jakie Bakusie kupujesz, jakie kaszki i co to jest ten Bieluch.
        • fionna Re: do fionny 04.06.04, 11:27
          Bieluch to serek produkowany przez firmę Biomlek. W W-wie można go kupić m.in.
          w Tesco, Carrfourze, w moim sklepie osiedlowym też jest. Jest dostępny w wersji
          naturalnej i smakowych (z chrzanem, pieprzem, papryką, ziołami). Młodemu daję
          oczywiście naturalny (takie niebiesko-białe opakowanie. Skład: mleko pełne
          pasteryzowane, czyste kultury nleczarskie., nie zawiera konserwantów. Poleciła
          mi go nasza lekarka, jako pierwszy twarożek do podania.
          Bakusie (tzw. puszyste) - wszystkie smaki owocowe (truskawkowy, bananowy,
          morelowy), próbował też waniliowy, nie daję czekoladowego (widziałam na półce,
          ale myślę, że jeszcze za wcześnie na czekoladę). Bakusie zawierają cukier,
          śmietankę i wsad owocowy. Młodemu smakują, jak nic nie chciał jeść i miał ataki
          refluksu (wymiotował strasznie) to tylko po Bakusiach i danonkach nie zwracał.
          Danonków nie kupuję, czasami jak babcia mu kupi ("bo ma więcej wapnia niż
          mleko"), to mu podam.
          Co do kaszek - młody jest na Humanie 2 i na niej głównie robię mu kaszki
          (inaczej nie zje mleka. Najczęściej jest to pszenna z bananami, ryżowa z
          jabłkami (bobovita). Ostatnio robię mu też kaszki Hippa (w kartonie), mają dużo
          ciekawych smaków. My jak dotąd próbowaliśmy mleczno-ryżowej z bananami i
          brzoskwiniami, mleczno-owsianej z jabłkami i gruszkami i mleczno-pszennej z
          owocami południowymi i jogurtem. Wystarczy je tylko zmieszać z wodą i pyszne
          jedzonko gotowe.
          • kapik17 Re: do fionny 05.06.04, 10:10
            Dziękuję za informacje. Nie jestem z Warszawy i u nas nie ma Bielucha,a co do
            kaszek to wypróbuje.
            Z pozdrowieniami - Kapik
      • madziulek8 Re: Twarożki i jogurty 02.07.04, 14:14
        Hej,
        O jakiej porze dnia podajemy te serki i jogurty-jako jakis posilek czy w
        miedzyczasie?
        dzieki
        Mama Tomka
        fionna napisała:

> Jeśli chodzi o serek biały - to polecam Bielucha (naturalnego oczywiście). Ja
        > zaczęłam go podawać jak młody miał 10 miesięcy chyba. Uwielbia go - zjada
        > samego, albo wymieszanego z rozgniecionym bananem albo deserkiem owocowym ze
        > słoiczka (najlepsze są jabłka z bananami lub morele jabłka banany Bobovity).
        > Jogurty - oczywiście tez naturalne, próbowaliśmu paru, po Bakomie młody
        dostał
        > wysypki, teraz je Zotta lub jogurt naturalny kremowy Tesco (jest troszkę
        > słodszy). Też dodaje do nich deserków słoiczkowych.
        > Oprócz tego młody zajada się Bakusiami (do Danonków ja nie mam zaufania, ale
        > młodemu niestety smakują). Z jogurtami i serkami smakowymi trzeba ostrożniej,
        > bo są w nich różne świństwa, lepiej zacząć od naturalnych (żeby wykluczyć
        > alergię na białko mleka).
        > Ja sama nie robiłam ani manny ani płatków owsianych. Młody uwielbia owsiankę
        z
        > jogurtem Gerbera, lubi tez gotowe kaszki (w proszku) Hippa - np. mleczno
        > owsiana z jabłkami i gruszkami, mleczno-ryżowa z bananami i brzoskwiniami,
        albo
        >
        > pszenna z bananami.
        > TRudno samemu zrobić takiemu maluchowi kaszkę mannę, bo trzeba do niej
        > zagotować mleko - modyfikowane odpada, zostaje tylko z kartonika, a tego
        > jeszcze boję się dawać.
        • fionna Re: Twarożki i jogurty 05.07.04, 13:46
          Serek lub jogurt daje młodemu koło 11-12, zależy o której zje ranną kaszkę.
          Młody zjada 4-5 posiłków:
          - 7-9 kaszka na Humanie
          - 10-12 serek, jogurt
          - 15 - obiadek
          - 18 - deserek owocowy, kisiel na bobofrucie
          - 21-22 - kaszka
    • flurcia Re: Twarożki i jogurty 09.06.04, 16:26
      Od kiedy zaczęłyście podawać twarożek i jogurty?
      • fionna Re: Twarożki i jogurty 09.06.04, 16:56
        jogurt jak młody miał chyba z 8-9 miesięcy, twarożek jak skończył 9 miesiąc.
        najpierw podawałam te gotowe (gerbera i hippa) desery z jogurtem, potem jpgurt
        naturalny, potem deserek z twarożkiem i sam serek (bielucha)
    • steffa Re: Twarożki i jogurty 04.07.04, 23:03
      My w domu lubimy tylko jogurt Bakomy naturalny, bo jest taki 'grecki', czyli
      ścięty. A serki kupuję homogenizowane - w pojemnikach 'z dawnych czasów'
      naturalne, nie waniliowe - teraz produkuje je Rolmlecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka