Dodaj do ulubionych

Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulinarnie)

27.03.12, 11:50
- o jedzenie chodzi
Ostatnio staram się co roku, zeby cos nowego, nieznanego, oryginalnego trafiało na swiateczny stół (skoro wyjechac sobie nie moge, to niech mam chociaż kulinarną uciechę)

I na razie nie mam pomysłu na jakies odświeżające, sniadaniowe danie.
Pojawia się u was na stole cos fajnego, mało znanego? (żurki i jaka faszerwane odpadają wink )
moze być z kuchni innych krajów smile
Obserwuj wątek
    • sonia-3 Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 12:10
      Nie jest to nic wyszukanego, ale jadłam ostatnio bardzo fajną sałatkę. Bardzo mi smakowała, choć ktoś pewnie powie, że niezdrowa. Ale dla mnie bomba. Zrobię na święta. A mianowicie. Dwie zupki chińskie z makaronem- rosół z kury- jedna łagodna, a jedna cary, przyżądzić tak jak do jedzenia zupy,tyle że makaron drobno pokruszyć. Jak już będzie makaron miękki, to odlać "zupę", a makaron to będzie część główna sałatki. Do tego wędlina pokrojona w kostkę ( ja wezmę Tatrzańską), ale może być dowolna, kukurydza, por drobno pokrojony ( biała częśc) i ogórek konserwowy (4-5 szt). pokrojony bez skórki w kostkę. Przyprawy wedle uznania i majonez. Na prawdę warto zrobić, bo bardzo smaczna.
      • ma2ma Klops/pieczen rzymska 27.03.12, 13:06
        Moze cos w ten deseń, bo mozesz i na cieplo i na zimno..a wiec i na sniadnie i potem na kolacje.

Mieso mielone doprawic jak na kotlety (ale nie dodawaj bulki namoczonej w wodzie/mleku), foremke keksowke wysmarowac np. maslem, posypac bulka tarta i polowe miesa wylozyc do formy potem wzdluz ulozyc w calosci ugotowane jajka na twardo i przykryc druga czescia miesa. ja przykrywam jeszcze folia alu i do pierkanika, pod koniec odkrwam foile i pieke do zarumienienia...warto dodac swiezych ziol-wtedy smak jest bombowy (pietruszka, koperek).

albo robie jeszcze salatke: na pewno biore seler naciowy, salata raddicho (czy jak to tam sie pisze, ale ta czarowna), a potem aby bylo kolorowo papryki swieze w roznych kolorach, ogorek, pomidor i ten na pewno duzo kielkow. warstwowo klade do miski. potem mieszam jogurt nat. z czosnkiem i koperkiem i polewam na warzywa-ale nie mieszam, czekam az sos splynie na dol a po drodze przyprawi warzywa...mozesz dodac ten cwiartki jajek lub kurczaka

• beatazet Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 13:11
      poszukaj ..rolada z łososia ze szpinakiem i serkiem pięknie wygląda i smakuje jeśli ktoś lubi szpinak i czosnkowo trochę .....łosoś nie przeszkadza big_grin
      • anel_ma Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 13:25
        o to to to smile
        własnie czegoś takiego mi brakowało
        dzieki
        • babcia47 Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 17:25
          czegoś takiego?: www.wielkiezarcie.com/recipe28371.html
          jako przystawka jest super..ja jeszcze czesto robiłam roladę z sera zółtego
          ok 0,5 kg sera rozgrzac w garnku z ciepła wodą przerzucic na stolnice i rozwałkować w placek ok 0,5 cm grubosci wysmarowac przecierem lub dobrym gestym keczupem na to farsz zrobiony z 2 serków topionych roztartych z trzema posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo 100g drobno posiekanej szynki, garstka posiekanej pietruszki, w razie koniecznosci, gdy masa zbyt gęsta mozna dodac trochę majonezu..w srodek rolady mozna włożyc dla "koloru" czerwoną konserwowa papryke pokrojoną w długie paski..zwija sie toto w roladę zawija w folie i wstawia na noc do lodówki..mozna zrobić "kołyske" z rozcietej wzdłuż i rozciagnietej na boki kartonowej rolki od ręczników papierowych..wtedy zastygająca rolada zachowuje okrągły kształt a nie staje sie "kanciasta"
    • iw1978 Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 14:00
      A paschę się u Ciebie w domu robi? Jeśli nie, to polecam. Niby dość popularny wielkanocny deser, a u mnie w rodzinie i wśród znajomych bardzo rzadko robiony. Ja sama pierwszy raz robiłam bez przekonania. A teraz sobie nie wyobrażam, że mogłoby paschy zabraknąć smile
      • anel_ma Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 14:03
        pasche lubię, nie robimy
        u nas zawsze sernik, mazurki i tiramisu od paru lat smile
    • zia86 Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 14:20
      Może jakieś jajka zapiekane w kokilkach? Np. ze szpinakiem, albo z łososiem? Może coś z ryby? Np. takie, nie wiem jak to nazwać wygląda trochę jak różyczki z ciasta filo tyle, że zamiast ciasta w taki sposób układa się łososia wędzonego a w środku daje się pastę z sera białego, szczypiorku, papryki itd. Albo terrinę jakąś, domowy pasztet, roladę itd.
      A ze słodkich to ostatnio super pomysł widziałam brownie w jajkach. smile
    • kosmitka06 Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 16:42
      Może sałatka? Warstwowa- świąteczna.

- szynka pokrojona w kostkę na sam spód
      - kukurydza+smarujemy to majonezem
      - jajka pokrojone w kostkę+przyprawione sporą ilością soli i pieprzu
      - por posiekać na drobno i lekko posolić
      - ananas w kostkę i całość wysmarować majonezem - pycha! smile
    • mancipi Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 16:49
      u nas hitem od 3 lat jest tort szpinakowy, niestety nie znalazłam przepisu w necie, który by pasował ale w sumie można robić na oko. w tortownicy, na kruchym cieście, -ciastem wykładasz spód i boki, resztę zostawiasz na górę. szpinak przyrządza się wg upodobań + dodaje pokruszoną fetę, do formy dajesz trochę szpinaku, aby zakryło spód, potem wkładasz do tortownicy całe, ugotowane na twardo jaja-u nas na 24 cm tortownicę wychodzi ich 6, dopełniasz szpinakiem, całość zakrywasz ciastem (można dodatkowo zrobic z ciasta świąteczny motyw na wierzch) i do piekarnika. wychodzi świetne. można jeść na ciepło jak i na zimno, my podajemy z sosem chrzanowym
    • marghe_72 Re: Cosik nowego bym chciała na wielkanoc (kulina 27.03.12, 17:07
      u nas nie ma świąt bez tej prościutkiej sałatki
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2011/04/musicie-wybaczyc-mi-to-zdjecie-d.html
      jajka w sosie tuńczykowym?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,126136115,126136115.html
      jajeczno serowe kotelty?
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/10/jajeczno-serowe-kotlety.html
      jajka w pomidorach
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99792330,99792330.html

jajka na twardo smażone - na orientalną modłę
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,120844739,120844739.html
      zupa ziołowa z jajkiem
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65094892,65094892.html - wybacz zdjęcie

jajka faszerowane w sosie pomidorowym
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58153161,58153161.html
      avocado (tym razem bez jajek wink )
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34080218,34080218.html
      sałatka ziemniaczana inaczej
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/03/saatka-ziemniaczana-z-pistacjami-i.html
      itp smile

może "suflet" serowy?
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/03/suflet-serowy-z-pomidorkami-i-musztarda.html
    • malgosiek2 Kup "Moje gotowanie" 27.03.12, 18:31
      W ostatnim numerze jest sporo różnorodnych przepisów.
      Sama z kilku skorzystam z ochotą.
      • anel_ma Re: Kup "Moje gotowanie" 27.03.12, 18:38
        dzięki kobiety za masę pomysłów
        smile wykorzystam
        roladki, suflety, pasztety - robi się ciekawie
        musze uważać, zeby nie przesaadzić z iloscią, bo mama jak zwykle naszykuje tradycyjne dania, mój partner upiecze sernik i mięsa, wiec żebyśmy potem z kupą zarcia nie zostali... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka