Dodaj do ulubionych

Pytanko o tort

01.05.12, 09:39
Wiem ze nie na to forum ale tu zawsze duzy ruch i doswiadczone mamy.
Chce upiec tort na urodziny dziecka. Co roku sobie obiecuje ze juz piec nie bede tylko zamowie i co roku daje sie skusic na wlasnoreczny i jak cio roku mam pytania na forumtongue_out
Poniewaz moje dziecko kocha czekolade w tym mozno czekoladowe smaki to chcialabym mu zrobic devil's food cake , robila go tez Nigella wiec moze znacie. Problem w tym ze nigdy nie robilam ani nawet nie jadlam. Ciasto czekoladowe, czekoladowe nadzienie i czekoladowa polewa. Dla dzieci sie to nada? I czy sie to nadaje na majowy podwieczorek, nie za ciezka taka ilosc czekolady bedzie?
I jeszcze pytanie o forme. W przepisie mam ilosci na forme 22 ale chce zrobic w formach 26 cm i nie wiem o jaka ilosc skladniki powiekszyc. Np na 22 cm trzeba 4 jajka to ile mam dac? 6 wystarczy czy 8 dac? analogicznie z maka, maslem itd. No i jeszcze czas pieczenia, trzeba wydluzyc? i o ile. Forme 22 trzyma sie pol godziny to ile trzeba trzymac 26?
Obserwuj wątek
    • franczii Re: Pytanko o tort 03.05.12, 15:33
      Podbijam moje pytanie o tort bo widze, ze dzis wiekszy ruch to moze ktos sie ulitujetongue_out
      Rozumiem ze ten tort moze nie byc znany wiec postanowilam zrobic probke z 1/4 skladnikow. Tort wlasnie sidzi mi w piekarniku. Wieczorem przetestujemy czy sie nada z ta cala czekolada i czy nie bedzie za ciezki. Chociaz moi faceci nie sa obiektywni, na czekolade lakomi nawet przy 40 stopniach.
      Wiec chodzi mi tylko o to, zeby mi ktoras poradzila jak zwiekszyc skladniki bo przepis mam na tortownice srednicy 22cm a chcialam zrobic 28cm i nie wiem czy podwajac skladniki czy jak ?
      No i czas pieczenia, czy wieksza tortownica to z automatu dluzszy czas w piecu?
      I jeszcze mi sie nasunelo z takich praktycznych. Poniewaz mam upiec 3 spody a nie chcialabym kwitnac przez 2 godziny to czy da sie piec na dwoch poziomach rownoczesnie 2 spody. Do tej pory w moim piekarniku mam przetestowany do plackow tylko drugi poziom od dolu (zgodnie z sugewstiami producenta, he he) i nie wiem czy jak dam na trzeci od dolu lub najnizszy to sie bedzie tak samo pieklo?
      Zlitujcie sie i podpowiedzcie.

• irina_katodina Re: Pytanko o tort 03.05.12, 16:03
        franczii napisała:

>
        > Wiec chodzi mi tylko o to, zeby mi ktoras poradzila jak zwiekszyc skladniki bo
        > przepis mam na tortownice srednicy 22cm a chcialam zrobic 28cm i nie wiem czy
        > podwajac skladniki czy jak ?

Jeśli chcesz tort/ciasto bazowe o tej samej wysokości, co z tortownicy 22 cm, to potrzebujesz ok. 6,5 jajka, czyli 6 dużych albo 7 małych.

No i konsekwentnie zwiększyć ilość wszystkich składników mnożąc podane dla mniejszej tortownicy ilości przez 1,6.

> No i czas pieczenia, czy wieksza tortownica to z automatu dluzszy czas w piecu?

Sprawdziłabym po podanym czasie, czy jest ok, przy tej samej wysokości powinien ten czas wystarczyć, ale potrzymanie w piekarniku o 5 minut dłużej też nie powinno zaszkodzić.

> I jeszcze mi sie nasunelo z takich praktycznych. Poniewaz mam upiec 3 spody a n
        > ie chcialabym kwitnac przez 2 godziny to czy da sie piec na dwoch poziomach row
        > noczesnie 2 spody.

Nie wiem, w moim piekarniku, muszę przyznać, że dość beznadziejnym, tak to nie działa, muszę piec każdy placek oddzielnie.

Do tej pory w moim piekarniku mam przetestowany do plackow
        > tylko drugi poziom od dolu (zgodnie z sugewstiami producenta, he he) i nie wiem
        > czy jak dam na trzeci od dolu lub najnizszy to sie bedzie tak samo pieklo?
        > Zlitujcie sie i podpowiedzcie.
        >
        >
        • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 18:28
          Super, dzieki za przelicznik. Przynajmniej nie zmarnuje skladnikow bo pewnie znajac siebie dalabym wszystkiego za duzo. Z ciekawosci sie zapytam, skad ten przelicznik. Sa gdzies na ten temat informacje?
          Co do spodow juz postanowilam ze nie bede kombinowac i dla pewnosci upieke jeden po drugim.
          • irina_katodina Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:52
            franczii napisała:

> Z ciekawosci sie zapytam, skad ten prz
            > elicznik. Sa gdzies na ten temat informacje?
            >

Z pola koła - bo rozumiem, że chodzi o tortownice okrągłe. Dla małej r2=11x11=121, dla dużej 14x14=196, 196:121≈1,6.

Mam nadzieje, że geometria nie kłamie wink
            • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:57
              Geometria niestety z glowy juz dawno wywietrzala. Kto by pomyslal, ze by sie przydala w kuchni.
    • aagnes Re: Pytanko o tort 03.05.12, 16:55
      Z tego co pamietam to akurat devil food cake byl naprawde hard korowo czekoladowy, mysle, ze nie dla wszytskich dzieciakow bedzie ok. moze pomysl o czyms zlamanym owocami, robilam ten: www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_rubinowy/przepis.html
      wychodzi idealnie, tez czekoladowy ale jakby troche mniej.
      • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 18:38
        Bardzo fajny ten tort z malinami tylko skad ja wezme swiezych malin?big_grin Ale daje do ulubionych, wyprobuje na pewno jesli nie tym razem to nastepnym.
        Moj torcik devil, ktory zrobilam wczoraj na probe wyszedl pyszny, rzeczywiscie ostro czekoladowy ale ledwo sie hamuje zeby nie ukroic nastepnego kawalka. Caly czas musze sie koncentrowac na tym ile w tej polewie smietany i czekoladybig_grin
        Dziecko tez pozarlo, dzis sprobuje maz. Tez jednak obawy mam, ze dzieciom smakowac nie bedzie bo pozostawia w ustach posmak gorzkiej czekolady.
        Moze w poniedzialek sie skusze i zrobie probke malinowego oczywiscie jesli dostane gdzies maliny. Mam czas do przyszlej soboty.
        • aagnes Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:43
          Ja tez robilam malinowy w maju i dalam do srodka konfiture malinowa, mialam wlasnorecznie zrobiona, a na wierzch mrozone, rozmrozilam i wybralam najmniej flakowate, efekt nie byl taki spektakularny jak na zdjeciu, ale przepyszny. ja natomiast zrobie sobie powtorke devila, tylko mam problem z czekolada, nie moge znalezc takiej czekolady najbardziej czekoladowej z czekoladowych, lindta wysokoprocentowe sa niezle, ale jednak cos mi tak w posmaku nie pasuje.
          • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:50
            Lindta czekolade do devila? Niezly majatekbig_grin
            Ja kupilam normalny polkilowy blok czekolady do celow cukierniczych. nawet na sklad nie patrzylam w sklepie. Dopiero teraz z ciekawosci zerknelam i ma 50% kakao.
    • jutycha Re: Pytanko o tort 03.05.12, 18:35
      robiłam kilkakrotnie, ale jak na tę porę roku stanowczo za słodkie.
      Ciasto w formie 22 cm wychodzi bardzo wysokie, więc spokojnie można zrobić w większej formie, będzie łatwiej jeść.
      Co do czasu to nie popmogę, trzeba sprawdzić czy środek jest suchy, wtedy będzie upieczone smile
      • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 18:48
        Mnie ten tort nie wyszedl bardzo slodki. Ciezki ze wzgledu na skladniki ale absolutnie nie jest slodki wrecz przeciwnie, malo slodki jak dla dzieci. Jesli nie uda mi sie znalezc malin zeby wyprobowac tort malinowy zaproponowany wyzej to zastanawiam sie czy nie da sie devila jakos zmodyfikowac zeby ten smak czekolady byl bardziej zblizony do mlecznej. Moze dodac troche mlecznej czekolady do masy? wiecej smietany to chyba nie jest dobry pomysl. Sama nie mam odwagi kombinowac bo zbyt rzadko pieke zeby miec jakiekolwiek wyczucie, do tej pory mi sie udawalo ale musze sie trzymac receptury. Moze ktos podsunie jakis pomysl? Bede wdzieczna.
        • lola211 Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:00
          Moze taki?
          mojewypieki.blox.pl/2010/08/Devil.html
          • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:19
            Tez fajnysmile i po skladnikach widac ze ciasto chyba pulchniejsze powinno wyjsc niz u mojego devila. Te maliny mi wbilyscie do glowy. I glowkuje skad by wytrzasnac. A moze jakies inne owoce sie dobrze komponuja z czekolada?
            • lola211 Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:31
              Truskawki.
              Wisnie.
              • a.va Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:35
                Wiśnie z czekoladą są imho bezkonkurencyjne.
                • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:43
                  Z wisniami jeszcze gorzej, do sezonu chyba dalej niz do malin.
                  Na truskawki jest w tej chwili u mnie sezon ale czy dobrze z czekolada sie zgraja?
                  • lola211 Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:51
                    Truskawki w czekoladzie to klasyk.
            • iin-ess Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:52
              franczii napisała:
              A moze jakies inne owoce sie dobrze komponuja z czekolada?
              wiśnie! Z czekoladą najlepiej na świecie komponują się wiśnie, ale truskawki tez moga być i chyba jako jedyne są teraz dostępne świerze.
              • nie-matka Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:56
                Chyba trzeba zwrócić jeszcze uwagę na upodobania spożywających, ja np. nie znoszę wiśni, za to uwielbiam truskawki, dla mnie bezkonkurencyjne byłyby więc truskawki smile.
                • franczii Re: Pytanko o tort 04.05.12, 20:01
                  Spozywajacych bedzie ze 20 osob wiec i tak wszystkich nie uszczesliwiewink Zreszta wisnie odpadaja bo na pewno ich jeszcze nie ma. A ja mrozonych nie posiadam. Moze gdzies mi sie uda mrozone maliny kupic. A jak nie to bede probowac z truskawkami
    • nie-matka Re: Pytanko o tort 04.05.12, 19:41
      Przelicznik form do pieczenia, korzystałam, sprawdza się smile : przelicznik form

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka