Dodaj do ulubionych

Sery i jogurty.

04.06.13, 15:07
Jakie polecacie sery dla maluchów? Widziałam dużo mam pisze o Bieluchu ale u mnie nie mogę go dostać. No i jogurty? np. z Danona mogą być? oczywiscie mowa o naturalnym jogurcie. Za jakiś czas bedziemy wprowadzac nabiał i się zastanawiam co i jak.
Co do nabiału to przypomniało mi się jak ostatnio byłam u pediatry z czerwonymi suchymi plamkami u dziecka na co ona mowi do mnie: "może za dużo nabiału dostaje? Danonki czy cos?" No padłam trupem....( Mamy 8 mies.) Nie tyle dlatego ze spytała o nabiał ( bo wiem ze niektórzy wczesniej podają ja się jednak wolę stosować do zaleceń ze w okolicach 11 mies.) tylko że powiedziała o Danonkach! Pediatra! No masakra..
Obserwuj wątek
    • paul_ina Re: Sery i jogurty. 04.06.13, 16:37
      Ja polecam jogurty Bakoma oraz nabiał z Krasnegostawu - można dostać w Warszawie np. w Tesco. W ogóle kupuję jogurty i sery z okręgowych spółdzielni mleczarskich. Danone, Zott, Muller - jakoś nam nie podchodzą.
      • mamanr1 Re: Sery i jogurty. 04.06.13, 16:49
        Bieluch rzeczywiście najlepszy dla takich maluszkich dzieci. A gdzie go szukałaś? U mnie jest w Tesco i Kauflandzie.
        • nolle91 Re: Sery i jogurty. 04.06.13, 17:35
          Ja mam u siebie carrefour, E.Leclerc no i Biedronkę uncertain
          • una_mujer Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 10:42
            W Carrefour na 100% Bieluch jest, bo sama tam kupuję. No chyba, że jakieś lokalne zawirowania z dostawami... Zapytaj obsługi.
            Ja też polecam Krasnystaw. Moje dziecko z zapałem wcina również wiejski z Piątnicy, ale on ma grudki, więc może na sam początek nie.
            A, no i dzieciom nie powinno się podawać nabiału odtłuszczonego (light), bo wtedy nie przyswajają wszystkich witamin (A, D, E), a poza tym maluchom do 3 roku życia cholesterol jest niezbędny - wpływa na rozwój układu nerwowego.
    • murwa.kac Re: Sery i jogurty. 04.06.13, 18:15
      pediatra mogla wspomniec o danonkach, bo wbrew pozorob bardzo duzo osob podaje dzieciom i to dosc wczesnie.

jogurt nat. bez jakis kosmicznych ulepszaczy czy cukru to tez maluta (tzw. jog z chlopem), bakoma bez cukru. nienajgorszy sklad ma tez jogurt z lidla. i greckie tez mozna podawac, przeczytaj sobie sklady jak wygladaja i wybierz.
      • mamatin Re: Sery i jogurty. 06.06.13, 23:07
        > pediatra mogla wspomniec o danonkach, bo wbrew pozorob bardzo duzo osob podaje
        > dzieciom i to dosc wczesnie.

albo nawet nie wiedziała co to jest, tylko słyszała, że serek.

Podobnie jak z butami u ortopedy: mają mieć elastyczną podeszwę, usztywniony zapiętek, najlepiej Bartki. A które Bartki mają elastyczna podeszwe? pewnie żadnych w ręku nie miał.
        • nolle91 Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 07:46
          mamatin napisała:

> > pediatra mogla wspomniec o danonkach, bo wbrew pozorob bardzo duzo osob p
          > odaje
          > > dzieciom i to dosc wczesnie.
          >
          > albo nawet nie wiedziała co to jest, tylko słyszała, że serek.

jasne.... litości...
        • murwa.kac Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 08:23
          mamatin napisała:

Cytat albo nawet nie wiedziała co to jest, tylko słyszała, że serek.

tak, bo pediatra chowana pod szafa i nie wie co to danonki big_grin

Cytat Podobnie jak z butami u ortopedy: mają mieć elastyczną podeszwę, usztywniony zapiętek, najlepiej Bartki. A które Bartki mają elastyczna podeszwe? pewnie żadnych w ręku nie miał.

bardzo mozliwe, tym bardziej, ze niestety dalej pokutuje urban legend o zakladaniu dzieciom butow ze sztywnymi zapietkami i tak naprawde niewielu lekarzy propaguje miekkie obuwie dla maluchow.
    • agncwy Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 09:13
      Co do nabiału... a może któraś mama słyszała,że ponoć mleko i jego przetwory nie służą małym dzieciom? Kiedyś oglądnełam w porannej tv program i rozmowe z jakimś lekarzem,który stwierdził,że najnowsze badania pokazują,że właśnie mleko i przetwory powodują częste infekcje górnych dróg oddechowych,zapalenie ucha itp. Ja osobiście nie mogę w to uwierzyćsmile ale w moim otoczeniu są nawiedzone mamy,które przestały podawać dzieciom właśnie mleko i jego wszelkie przetwory.
      • murwa.kac Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 09:25
        srutu tutu.
        obecnie jest moda na niejedzenie nabialu. dlatego ałtorytety w telewizjach sniadaniowych o tym trabia.
        • agncwy Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 09:40
          Tylko skąd taka moda? Przez wieki trąbią,że mleko takie zdrowe a nagle to fuj i niezdrowe
          • murwa.kac Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 09:50
            nie wiem.
            PODOBNO bialko odzwierzece jednak ludziom nie sluzy wink

a jak poczytasz inne zrodlo to mowia, ze zwierzece jest lepiej przyswajalne niz roslinne. wiec nie dogodzisz big_grin
    • muza24 Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 15:09
      to ja podepnę się pod ten wątek z dwoma prośbami:
      1./ o link do wątku z listą "wysokowapniowych" produktów
      2. polecenie dobrego jogurtu greckiego (nie "typu greckiego").

Co do tematu - ja podaję bielucha, a jogurt najczęściej z bakomy, ostatnio też pitny milko.

Co dla was oznacza "dobry skład" jog.?
    • syswia Re: Sery i jogurty. 07.06.13, 15:27
      smile
      jesli masz odrobine czasu i checi, to sama mozesz zrobic i jedno i drugie minimalnym nakladem:
      zagrzej pasteryzowane mleko jakie chcesz (najlepiej pelnotluste) do takiej temperatury, zeby po wlozeniu palca bylo ci bardzo cieplo, prawie goraco, ale nie wrzaco, przelej do pojemnika szklanego albo metalowego i wrzuc do tego lyzeczke cukru (na 1-2 litry mleka) i lyzke slolowa jogurtu nat ze sklepu. Nie rozbeltuj, pojemnik przykryj przykrywka, opatul grubsza scierka kuchenna albo kocykiem i odstaw na cala noc na blacie kuchennym. Na rano jogurt bedzie gotowy.
      Na serek bierzesz ten jogurt i lekko podgrzewasz w garnku do sciecia, a potem odsaczasz na sitku.
      • aslishan A sery żółte? 10.06.13, 22:53
        To jeszcze ja się podczepię z pytaniem o sery żółte - w końcu też nabiał.
        Po pierwsze: od kiedy można dać dziecku?
        Po drugie: jaki? tych, które dotychczas kupowałam, albo czytałam składy w sklepach, dziecku bym nie podała: w składzie sól, konserwanty, barwniki sad Ale może są jakieś lepsze?
        • ola.otiska Re: A sery żółte? 15.06.13, 00:52
          czytałam w jakiejś dzieciowej gazecie, żeby za wcześnie nie podawać sera zółtego bo są bardzo tłuste, ale nie pamiętam dokładnie od kiedy można.
          Co do konserwatów to jest jeden ser w Biedronce bez konserwantów ale nie mam pojecia ani jak sie nazywa ani kto go robi smile poprostu wchodzę do bierdonki i go biorę smile napewno waży pół kilo, w palsterkach w plastikowym opakowaniu, kosztuje ok 11 zł i są 3 rodzaje - ja kupuję w różówo-ciemnym opakowaniu, chyba ementaler. jest jeszcze w zielonym opakowaniu i na nim jest napisane, że konserwanty ma a na tym róóżwym nie ma smile
          • dorot10 Re: A sery żółte? 15.06.13, 07:54
            Sery żółte po 12 mcu w małych ilościach, ja kupuję ser rycki junior (spółdzielnia mleczarska ryki) albo ser koryciński (oba bez koserwantów)
    • leyla76 Re: Sery i jogurty. 15.06.13, 14:24
      A ja widzę, ze wszędzie normy wprowadzania pokarmów inne. Mam dwoje dzieci urodzonych i wychowanych w Anglii, si juz dość duże teraz, ale kiedy były niemowlakami i zaczynałam wprowadzać stałe pokarmy to nie miałam internetu więc sugerowalam sie książka Annabel Karmel na temat żywienia. Ona tam wprowadza nabial juz w 6 stym mies zycia. Jogurt naturalny, setek wiejski, tarty ser cheddar. Do tego mleko pelnotluste do gotowania posiłków, czy tez jako dodatek. Ja sie do tego stosowalam i dzieciaki maja sie dobrze. Teraz mam trzecie, skończone 6 mies, jesteśmy juz na stałych posilkach ale nie za dużo jeszcze i gotujac znowu opierał sie na tej samej książce, ale was podczytujac zaczynam mieć wątpliwości.
      • nolle91 Re: Sery i jogurty. 16.06.13, 20:39
        Jaja jak berety... :p tyle szukałam tego Bielucha i co się okazało ? Że w osiedlowym sklepie w moim bloku jest Bieluch!! :p tylko teraz pytanie : tłusty, chudy? Jaki wybrać ?
        • mamanr1 Re: Sery i jogurty. 17.06.13, 15:22
          nolle91 napisał(a):

> Jaja jak berety... :p tyle szukałam tego Bielucha i co się okazało ? Że w osied
          > lowym sklepie w moim bloku jest Bieluch!! :p tylko teraz pytanie : tłusty, chud
          > y? Jaki wybrać ?

Szukałaś jak pan Hilary okularów. wink Spróbuj serka lekkiego, jest przepyszny. Ale moje młode to lubią też truskawkowe.
          • ola.otiska Re: Sery i jogurty. 17.06.13, 15:56
            A ja znowu czytałam, że dzieci nie powinny jeść produktów odtłuszczonych, light i tym podobnych. Ja bym wybrała zwykły, czyli chyba tłusty.
    • nolle91 Re: Sery i jogurty. 17.07.13, 22:46
      Pojechałam specjalnie do najbliższego Kauflandu 30 km od mojej miejscowosci aby zaopatrzyc się w tego nieszczesnego bielucha bo w moim osiedlowym sklepiku owszem jest ale bardzo żadko i light! indifferent i myslalam ze sie wsciekne.... NIE MA!!! No żarty?! Nigdzie nie moge go znalezc pytalam obslugi mowia ze nie maja to samo w carrefour ! indifferent

A, że tak zapytam co znaczy "najprostszy skład" ? Kupiłam twaróg, skład: mleko, czyste kultury bakterii. Czy to o to jest ten super prosty skład który mogę podac niemowlakowi ? Firma Classic.
      https://www.suwaczki.com/tickers/qb3cpx9ietpqxidl.png
      • marghe_72 Re: Sery i jogurty. 18.07.13, 19:00
        dla dziecka żadnych light, słodkie też można sobie na razie darować
        A Bielucha kupuję w pierwszej lepszej budce na bazarze, nie chce mi się wierzyć, że nie ma w Carrefourze itp (w moim jest)
      • martha666 Re: Sery i jogurty. 30.07.13, 21:06
        jeśli chodzi o "dobry" skład jogurtu to nie powinien zawierać mleka w proszu ani śmietanki tylko mleko pasteryzowani i kultury bakterii- tak kiedyś bosacka mówiła w swoim programie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka