Dodaj do ulubionych

dieta po jelitówce

07.01.14, 10:42
Mój synek (11 m) tydzień temu miał jelitówkę, wiem, że brak apetytu i jakieś dolegliwości mogą trwać do 2 tyg. Z jedzeniem jest różnie, raz chce, raz nie. Zalecenia lekarza były kleik ryżowy, kisiel, marchwianka. Minął tydzień, mały ostatni raz zwymiotował jakieś 3 dni temu, ale raczej dlatego, że dałam mu za dużo keliku na raz bo akurat był czas kiedy jedzenie nie szło za bardzo. Nie wiem co mogę mu już dawać... podaje kleik ryż, czasem kukur./zbożową kaszkę. W ramach obiadu zmiksowaną marchew z odrobiną ziemniaka i ryżem. Je to chętnie, konsystencja raczej średnio gęsta. mogę dać mu kawałek chleba? Mam mały problem z kupami, są raz dziennie ale takie rzadsze i strasznie brzydko pachnął. Dziś zrobił już dwie z czego jedna była baaardzo duża i właśnie taka rzadka, wszystko było brudne. Dlatego nie wiem co mu dawać do jedzenia...
Obserwuj wątek
    • libretinka Re: dieta po jelitówce 07.01.14, 11:24
      My też jesteśmy w trakcie jelitówki. Od wczoraj mały nie wymiotuje i załatwia się też już w miarę normalnie. Wymioty i biegunka trwały tylko 3 dni. Przez te 3 dni trzymałam diętę chociaż nie rygorystycznie bo gdybym miała mu dawać kleik ryżowy i marchewkę gotowaną to nie jadłby nic. Z bepiecznych rzeczy to możesz mu dawać na pewno kisiel domowy, jakieś ziemniaczki z gotowanymi warzywami, lekką nietłustą zupę ( odtłuszczony rosołek) itd, kaszę mannę na wodzie, pieczone jabłko, flipsa kukuryzdzianego.
      Ja zaczynam dawać powoli wszystko, ale w malych ilościach oczywiście wykluczając rzeczy tłuste i ciężkostrawne.
      • frijka Re: dieta po jelitówce 07.01.14, 11:29
        a można troche masełka do obiadku? No i kiedy mięsko?

ana jakim soku robisz kisiel?
        • libretinka Re: dieta po jelitówce 07.01.14, 11:51
          Soki mam od mojej mamy, zagęszczony wiśniowy, truskawkowy - home made. Keidyś kupowałam z Hippa brzoskwiniowy i był ok.
          Mięso gotowane dałabym razem z zupą, tzn ja juz dałam i to była jedna z niewielu rzeczy, które syn w ogóle chciał zjeść.
    • rulsanka Re: dieta po jelitówce 07.01.14, 13:52
      Jak ma apetyt to może jeść normalnie, może na razie z wyjątkiem kwaśnych owoców i mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka