Dodaj do ulubionych

4 miesięczne dziecko i NOWOŚCI ??????

07.09.04, 10:14
Mam problem a raczej dylemat. Patryk 23 sierpnia skonczyl 4 miesiace. Karmie
go Nan H.A 2 co 5 godzin. Oprocz mleka dostaje takze deserki, soczki i rozne
papki ktore mozna podawac od 4 miesiaca. Moja mama stwierdzila ze moge malemu
podawac np biszkopcika umoczonego w mleczku albo na obiadek ugotowanego
ziemniaczka z odrobina maselka. No jakos nie jestem do tego przekonana i nie
wiem czy takie "potrawy" mozna takiemu malemu dziecku podawac?? Dajemy
Patrykowi takie papki typu mloda marchew z ziemniakami ze sloiczka Hipp ale
wiem ze to mozna.
Co myslicie o tych innowacjach?
Obserwuj wątek
    • joannasch Re: 4 miesięczne dziecko i NOWOŚCI ?????? 07.09.04, 16:53
      • krolisia Re: 4 miesięczne dziecko i NOWOŚCI ?????? 07.09.04, 18:40
        Moj max jest na cycu i nie ma zadnych alergii.Jak mial 4 miesiace to dalam mu
        pierwszy raz marchewke.Wszystko wyplul.Kolejne proby konczyly sie tak samo
        czyli niepowodzeniem.Wiec postanowilam dac mu owoce.Nie wiem czemu ale jako
        pierwsze kupilam "jagody z jablkiem" z hippa.I bardzo mu smakowaly!A potem
        poszlo juz gladko-jabla,gruszki,banany(wszystko ze sloiczka o 4 miesiaca).Owoce
        ze sloiczkow jadl bardzo chetnie ale warzyw nie chcial nawet tknac.Jak tylko
        powachal co jest na lyzeczce zaraz wykrecal sie i plakal.nie wiem czemu warzywa
        ze sloiczka mu nie podchodza.Jak zrobie mu sama zupke z marchewka innymi
        warzywami to wcina!
        Sproboj owocow ze sloiczka,dzidziusiowi pewnie beda smakowaly.Za gruszkami
        przepadaja chyba wszystkie niemowlaczki!

Krolisia
    • mopek1 Re: 4 miesięczne dziecko i NOWOŚCI ?????? 07.09.04, 19:15
      Jesli masz dostęp do warzyw i owoców, o których wiesz, że nie były pryskane,
      nawożone, że nie rosły przy drodze itd -to możesz faktycznie gotować sama.
      Jesli kupujesz jarzynki w sklepie to zdecydowanie trzymaj sie słoiczków
      przynajmniej do końca pierwszego roku smile a biszkopty i chrupki kukurydziane to
      w 7-8 miesiącu jak dzidzius już sam chwyci sobie do rączki - wczesniej nie ma
      sensu.
      • marzenawl Re: 4 miesięczne dziecko i NOWOŚCI ?????? 07.09.04, 21:37
        z biszkopcikami się wstrzymaj i z masełkiem też-najpierw zupki-same warzywka-
        potem plus olej a potem z masełkeim-wszystko stopniowo i radziłabym jednak
        zacząć od warzyw bo dziecku jednak bardziej smakują owoce i potem niechetnie je
        zupki-no ale jak nie będzie chciał.. to myslę że jabłuszka ze słoiczka na start
        są ok
    • joannasch Re: 4 miesięczne dziecko i NOWOŚCI ?????? 08.09.04, 10:10
      Owoce zjada z checia. Soki takze wypija ze smakiem choc po nektarze
      brzoskwiniowym wymiotowal wiec wykluczylam to z "menu" Patryka. No fakt, gorzej
      jest z takimi konkretniejszymi posilkami typu marchewka z ziemniakami. Jedynie
      dynie z ziemniakami chyba polubil a tak to krzywi sie niesamowicie i wiekszosc
      wypluwa... tak miedzy nami to wcale sie nie dziwie to to jest beznadziejne wink)
      Zastanawiam sie jak zachecic dziecko do zjadania tych konkretniejszych potraw?
      Probowalam zupek, wszelakich dan z ziemniakami (oczywiscie dla 4-5
      miesieczniakow) ale kiepsko nam to idzie. Karmiac maluszka staram sie odciagnac
      jego uwage od jedzenia spiewajac czy mowiac do niego. Niewiele to jednak daje.
      Co do tych biszkopcikow i maselka to faktycznie sie jeszcze wstrzymam.
      • znak_yrden Re: schemat zywienia dla 4-miesięczniaka 08.09.04, 13:36
        4 x 180 ml - mieszanka mleczna (mleko następne z dodatkiem bezglutenowych
        złożonych węglowodanów - czyli kleiku ryzowego),
        1 x 180 ml zupa - papka jarzynowa,
        60ml / 100g - soku z owoców / skrobanego jabłka.

Gluten (biszkopt) wprowadza się w 10 msc.

Od siebie polecam dynię, jest b. zdrowa i dzieci ą lubia.

I gotuj raczej sama, jesli możesz, to moim zdaniem lepszy sposób aby dziecko
        przyzwyczaić do nowych smaków. jesienna swojska marchewka i ziemniaczki sa
        smaczniejsze niz te ze słoiczków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka