06.02.15, 10:44
niby gdzieś czytałam, że rodzice decydują co niemowlę je (jak już je stałe posiłki), w sensie posiłek mu przygotowują, a to dziecko decyduje, ile zje smile ale faktycznie polegacie tylko na dziecku? bo u nas malec (8 mcy) ewidentnie rano je mało - śniadanie coś tam pożuje (zwykle chlebek, bo jak go widzi, to nic innego nie chce), drugie śniadanie dostaje owoc i też bardziej memla, niż je. Ale za to obiadek - pałaszuje, aż mu się uszy trzęsą i kolację w sumie też ładnie zjada - i tak raz obserwowałam, że on by jadł i jadł, w sensie ten obiad i kolację. Cały czas paszcza otwarta i młóci. Ale boję się mu dać tak dużo dużo, bo to jednak noc, żeby go brzuszek nie bolał.. starałam się podawać kolację wcześniej, ale z reguły nie dajemy rady, i mały kończy ją jeść tak na 45 min przed snem...
Obserwuj wątek
    • eemcia82 Re: jedzenie 06.02.15, 10:51
      ja nie wiem jak z tym jedzeniem jest - moj ma na razy - ale krzyczy mniam mniam i jak tu mu nie dac 4 jajka na twardo sad a czasem zje kanapke i torche zupy na caly dzien ... uncertain
      ja przyjełam zasade - pytam czy chce jesc -on mowi mi "mniam" albo "nie" i wg tego postepuje uncertain
    • ashraf Re: jedzenie 06.02.15, 10:51
      Taki maluszek moze spokojnie jesc sute posilki, lub zaledwie je skubac - w zaleznosci od potrzeb i preferencji smile Jak ma apetyt, to niech je, az sie naje. Widac nadrabia sniadanie. Bedzie jeszcze czas, zeby odwrocic proporcje smile
    • rulsanka Re: jedzenie 06.02.15, 11:31
      To chyba jest w jakimś stopniu genetyczne. Mój starszy syn od zawsze zjada maciupkie śniadania a nadrabia po południu i wieczorem. Natomiast młodszy wieczorem je mało, a rano aż wyje z głodu.
      Myślę, że warto zaufać dziecku. Z tym, że póki karmisz łyżeczką, to trochę ostrożności nie zawadzi. Mój starszak raz się tak napchał, że zwymiotował w nocy. Ale to raz, w ciągu 6 lat. A kolacje zawsze duże. Jeśli chodzi o wagę to jest w okolicach 3 centyla (wzrostowo 50), więc to obżarstwo nie znajduje odzwierciedlenia w masie.
      • ama-ka Re: jedzenie 06.02.15, 15:05
        no właśnie takich właśnie akcji wymiotnych się boję.. ale może faktycznie zaufać wink mój tak na obiad zje od 3/4 do 1 kubka (wielkości szklanki) przykładowo zmiksowanych warzyw + indyk - to wszystki jest papkowe, ale takie dość ścisłe, nie jak te słoiczki wodniste.. a na kolacje za 2h zje jeszcze od 0,5 do 1 takiego samego kubka kaszy mannej lub kukurydzianej wink no nic, więc karmimy na żądanie do upadłego smile)
        • zabka141 Re: jedzenie 06.02.15, 15:11
          Dla porownania moje dziecko jadlo 3 razy dziennie po takim kubeczku www.philips.pl/c-p/SCF612_10/avent-via-pojemniki-avent-na-pokarm. Obecnie (11 miesiac) na obiad potrafi zjesc prawie dwa takie kubki. Czesto na deser owoc lub pol jogurtu. Wiec moze nam sie wydaje ze duzo, ale jesli to zdrowe jedzenie i dziecko je na spokojnie (tzn. np. nie w ekspresowym tempie) takie porjce to nie ma czego sie bac.
    • jak-kania-dzdzu Re: jedzenie 06.02.15, 11:40
      U nas też tak jest, a syn prawie 11 miesięcy ma. Rano w zależności od humoru nie je nic albo je niewiele, obiady i obiadokolacje z tatą zjada zawsze smile Z tym, że u nas zęby hurtem idą, więc młody je sporo w nocy (kp) i nad ranem pewno czasami po prostu nie jest głodny. W dzień mleko właściwie tylko do drzemek. Z tym, że są i takie dni, że jest prawie wyłącznie na mleku, z reguły wtedy kiedy ma lekkie zatwardzenie, to odmawia stałych pokarmów smile
      Papek nie toleruje, na łyżeczkę na szczękościsk i do 9 miesiąca to tylko skubał jedzenie, próbował. Najadać, to się najada stałym pokarmem od miesiąca może.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka