Dodaj do ulubionych

Napoje owocowe dla dziecka

24.05.15, 14:23
Robicie domowe napoje dla dzieci czy kupujecie te gotowce albo jakieś z kartonów? Przyznam szczerze, ze moje dzieci są uzależnione od takich słodkich napojów, jednak wolalbym zainwestować w blender i popróbować w domu czegoś z owoców. Jakie owoce najchętniej przygotować na takie soki?
Obserwuj wątek
    • in-sa Re: Napoje owocowe dla dziecka 26.05.15, 15:36
      Ja kupuję napoje w Rossmannie z serii babydream bio - (owocowe herbatki i soki - są sprzedawane w butelce i kartoniku) - ich skład jest wg mnie OK, cena też. Można je pić nierozcieńczone, ale ja dodatkowo jeszcze je rozwadniam i mojemu małemu to smakuje - nigdy nie przepadał za słodkimi napojami, ale jakiś smak musiał zawsze być smile Podaję również "zwykłe" herbatki ziołowe - z mięty, roiboos i melisy, do których czasem dolewam odrobinę gotowej herbatki czy soku jabłkowego, by trochę złagodzić gorzki smak, choć bywa, że i taką gorzką wypije... Na szczęście przekonał się już jakiś czas temu do samej wody, którą staram się podawać jak najczęściej (na początku była totalna blokada, ale na szczęście to już przeszłość).

Wydaje mi się, że to trochę mit, że dziecko lubi pić tylko słodkie. To najczęściej my, rodzice zakładamy, że jak nie będzie słodkie, to nie ruszy. Fakt, że cukier podawany regularnie uzależnia i dlatego warto go ograniczać, dopóty mamy na to wpływ.

W blender zawsze warto zainwestować, choć to raczej nie do robienia soków, tylko koktajli, musów itp. Robię takie w domu osobiście bardzo często i mały je uwielbia. Miksować można wszystko - bardzo fajne są połączenia owoców z warzywami. Soków w domu nie wyciskam, choć mam sokowirówkę, ale nie chce mi się jej rozkładać, myć części itd.
    • martinka80 Re: Napoje owocowe dla dziecka 03.06.15, 10:32
      tak, takie napoje z owoców robi się dość szybko, wystarczy dobry sprzęt, chęci, owoce i już jest smile z kiwi, bananów, pomarańczy to ulubiony mojej rodzinki smile
    • lechko2 Re: Napoje owocowe dla dziecka 20.08.15, 08:33
      Ja nie ufam tym sokom z kartonów, wolę zrobić swój własny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka