Dodaj do ulubionych

Posiłki 2 latki

17.06.15, 22:24
Witam. Co jedzą wasze 2 letnie dzieci?? Moja córa kończy teraz dwa lata i jada tak
8 pije kubek mleka ok 200 ml
11 albo kanapka z szynka serem lub jajecznica parówka lub jogurt czy serek wiejski
14 obiadek malutki ziemniak lub troche ryżu czy makaronu plus trochę mięsa tak ok 40 gram zjada plus warzywko albo dwa naleśniki czy 5 pierogów z owocami
16.30 owoc jabłko banan pomarańcz zależy co chce
19 kaszka ok 10 miarek mleka i 150 ml wody.
W międzyczasie śliwki suszone i rodzynki są codziennie bo je ubóstwia i kilka paluszków dziennie zjada czy jakiś wafel ryżowy.
Pija kompoty lub Kubuś Play. Wody nie trawi sad
Jak wam się wydaje jakie to są porcje? Duże,małe? Nie wygląda zbyt szczuplo ama 92 cm i ok 13,5 kg
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Posiłki 2 latki 17.06.15, 22:49
      Porcje raczej duże, za to za mało pełnowartościowych posiłków. Samo mleko to za mało na śniadanie.
      Na moje oko za mało warzyw. Powinno być coś "zielonego" do kanapki, jajecznicy. Oraz jakiś owoc/warzywo w wieczornej kaszce. Oprócz drugiego dania powinna być też zupa, na drugie śniadanie lub podwieczorek.
      Z przegryzania śliwek i rodzynek bym zrezygnowała. Powinny być co najmniej 2 godziny przerwy między posiłkami, ze względu na zęby. W czasie tych przerw nie powinno się też pić napojów zawierających cukier.
      Jeśli chodzi o proporcje wagi do wzrostu to raczej nie jest za gruba. Moi chłopcy w tym wieku ważyli 11 przy wzroście 88 i to była niska waga.
      • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 08:49
        > Oprócz drugiego dania powinna być
        > też zupa, na drugie śniadanie lub podwieczorek.

to tylko polska tradycja... wogole nie powinno byc. jedno danie wystarczy. szczegolnie, ze ono wyglada na duze.

> Z przegryzania śliwek i rodzynek bym zrezygnowała. Powinny być co najmniej 2 go
        > dziny przerwy między posiłkami, ze względu na zęby.

dokladnie. slwiki i rodzynki zawieraja bardzo duzo cukru.
        • ichi51e Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 09:17
          Akurat zwyczaj jedzenia zup jest b dobry - dzieki temu jestesmy zaraz za Grecja jesli chodzi o konsumpcje warzyw
          • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 10:16
            rozgotowane warzywa nie maja kompletnie zadnej wartosci...

o witaminach nie wspominajac..
            • ichi51e Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 16:49
              Akurat marchew i ziemniaki lepsze gotowane :p
              • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 20:52
                no tak...surowy ziemniak moze nie jest najsmaczniejszy.. ale marchewka? czmu nie?

pytam..bo moje dziecku kocha marchewki surowe,ugotowanej nie wezmie do buzi..
            • stara-a-naiwna Re: Posiłki 2 latki 25.06.15, 09:52
              dobre gotowane na żołądek

i nawet jeśli nie latem to jesienią, zimą i na wiosnę idealne do jedzenia
          • stara-a-naiwna Re: Posiłki 2 latki 25.06.15, 09:51
            Zupa jest b. waznym posiłkeim szczególnie w naszej strefie geograficznej; klimatycznej

i dziwne wydają mi się te posiłki:
            o 8.00 dajesz mleko czy kaszkę na mleku?
            bo jak samo mleko to mało!

może zmniejsz porcje mleka i dodaj kanapkę

około 11.00 możesz podać zupę, o 14.00 obiad (2 danie), o 16.00 owoce, warzywa albo wafle ryżowe albo naleśniki.

Z kubusia play bym zrezygnowała całkiem (jakieś syntetyczne gó..., mega słodzone i tyle)
            kompot lepszy (przynajmniej wiesz co dziecko pije)

suszone owoce po obiedzie czy po śniadaniu owszem ale nie jako przegryzka ciągła w ciągu dnia
    • murwa.kac Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 06:01
      podpiszę się pod Rusłanką - porcje spore ale malowartosciowe.
      wiecej warzyw włącz i owoców.

z kubusia bym zrezygnowała, toż to sam cukier jest, nic poza tym. to samo przekąski - 2 - 3 razy w tyg w zupełności wystarczą.

piękny sezon sie zaczyna, swieze owoce, warzywa - wykorzystaj to.
    • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 08:47
      w miedzyczasie inie powinna nic jesc.. chyba, ze chcesz jej na 3 urodziny prochnice zafundowac.
      A juz rodzynki czy suszone sliwki to jakas tragedia.

Reszta wyglada na calkiem rozsadny rozklad posilkow.

u mnie 2 latek mial
      8-sniadanie
      11.30 obiad
      14 - poobiadek
      16 jakich suchar, brecel...
      18 kolacja

W meidzyczasnei nei bylo nic.
    • paulinus2001 Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 09:42
      Postaraj się rozplanować posiłki tak, żeby mała nic między nimi nie jadała. Jeśli lubi suszone owoce to dodaj je do jogurtu czy kaszki. Takie podjadanie zwłaszcza produktów wysoko cukrowych może w przyszłości skutkować zaburzeniami w produkcji insuliny, generalnie Twoje dziecko je za dużo cukru, bo obiad często też na słodko. Soczki ewnetulanie mogą być, ale takie 10% z dodatkiem wody, a nie 100% cukru. Takie odżywianie może mieć naprawdę bardzo złe konsekwencje w przyszłości (cukrzyca), warto więc zapobiegać już teraz. Menu Twojej córeczki jest bardzo mało wartościowe. Zupka powinna być obowiązkowo! Zwłaszcza, że warzyw nie podajesz praktycznie nigdzie indziej. Przykładowe menu:
      Śniadanie Mleko z płatkami (owsianymi, orkiszowymi) np. owsianka z jabłkiem i rodzynkami.
      2 śniadanie kanapka koniecznie z warzywami
      Zupka
      2 danie (ziemniaczki, kasza, ryż, mięsko, warzywka) mogą być też naleśniki czy pierogi, ale raczej okazjonalnie a nie np. co drugi dzieńsmile
      podwieczorek może być np. owoc albo jogurt czy kawałki marchewki z humusem albo wafel ryżowy z jakąś fajną pastą
      może być kaszka z owocami albo tez jajecznica z warzywkami i chlebkiem
      Dziecko nie musi jeść dużych porcji, czasem weźmie tylko gryza czy 2, ale musisz ją nauczyć że między posiłkami się nie podjada. Dobrze żeby przerwy między posiłkami nie były większe niż 3,5 h. Między posiłkami dziecko powinno pić tylko wodę. Jak dostaje soczek to jako część posiłku.
      • paulinus2001 Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 09:44
        Po podwieczorku powinna być oczywiście kolacja i wtedy ta kaszka albo jajecznica, coś mi uciekło wcześniejsmile
      • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 10:22
        >Zupka powinna być obowiązkowo!

bzdura.. zupka z rozgotownych warzyw ma 0 witami i czegokolwiek...
        lepiej zamias zupki zrobic salatke warzywna..marchewka, salatka, kapusta itd...

> 2 śniadanie kanapka koniecznie z warzywami

niekoniecznie...

> Zupka
        > 2 danie (ziemniaczki, kasza, ryż, mięsko, warzywka) mogą być też naleśniki czy
        > pierogi, ale raczej okazjonalnie a nie np. co drugi dzieńsmile

mieso powinno byc max 2 razy w tygodniu... a nie na kazdy obiadek. I to najlepije kurczak, ryba, a nie np wieprzowina...

zupka nie jest obowiazkowa. jak wspomnialem wczesniej rozgotowane warzywa nie maja za duzo witamin.. nie wiem czemu w pl wszyscy sie na te zupke tak uparli...

lepiej juz nauczyc ciecko jesc surowe..w postaci salatek i dodatkow.
        • paulinus2001 Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 10:55
          Camel nie wiem na czym bazujesz, że ugotowane warzywa mają zero czegokolwiek. Wiadomo, ze w czasie gotowania są straty witamin, ale nie rzędu 100% i dużo z nich przechodzi do roztworu, w którym są gotowane. Akurat jestem specjalistą ds. żywienia, więc wiem co piszę. A poza tym dzieci dużo chętniej jedzą zupkę niż sałatką, zupka oczywiście powinna być na wywarze z warzyw dodatkiem oleju lub oliwy, a jakaś sałatka na drugie też może być. Co do mięsa to 2-3 razy w tyg. mięso jest ok dla osoby dorosłej a nie dla 2 latka! Dziecko w takim wieku powinno mieć dostarczane białko głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Błędem jest żywić takie dziecko jak osobę dorosłą. Oczywiście rybka też powinna być najlepiej ze 2 razy w tyg. zamiast mięska. Najważniejsze to samemu dawać przykład i zmienić nawyki żywieniowe rodziny, bo bez tego dziecko nigdy nie będzie zdrowo się odżywiać i pić wodę, jak rodzicem piją np. do posiłku colę.
          • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 11:52
            to co zostaje w takiej zupce to byle co... po takim wrzatku...wszytsko wartosciowe zostalo juz wygotowane.smile)

Dzieci faktyzcnie jedza duzo chetniej zupke bo tak sa nauczone. Ale

A co do miesa... szczerze mowiac nie masz racji. Mozna kompletnie zrezygnowac z miesa i dzeicko tez bedzie swietnie sie rozwijalo. Bialo zwierzece jest w mleku i serach..mozna jesc ryby. Poza tym mieso, ktore kupuje sie w sklepach jest faszerowane antybiotykami i chormonami. A 99% osob kupuje mieso w marketach. Takze mieso mozna z powodzeniem zastapic innymi produktami. Znow wracamy do polskich tradycji, ze bez miesa si enie przezyje...

Mam w otoczeniu dzieci wegan i wegetarianskie. Wszystkei sa zdrowe i dobrze sie rozwijaja. Moje lubi mieso i je je.. no ale toez moja "zasluga":
            Tyle ze od 10 mieisaca bylo w zlobku i tam mieli duzo surowych warzyw, salatek itd.. wiec sie nauczylo jest takowe.

I kilkoro znajomych dietetykow tez mam..wiec zdania sa rozbiezne.

Wystarczy postawic na stole i dzeici z ciekawosci siegaja po czerwona marchewke, papryke..itd.. Szczegolnie jezeli jeszcz enie sa przyzwyczajone do solonych zupek...i slodykich obiadow.
    • camel_3d doczytalem.. 18.06.15, 10:26

> Pija kompoty lub Kubuś Play. Wody nie trawi sad

Jakto wody nie trawi? no jak ja tak nauczylas.

Kasuj kubusia i wszytsko co slodkie. i stawiaj na stole wode.. WYLACZNIE..

ja mam w domu 7 latka, ktory nie trawi nic poza mlekiem i woda. To wylacznie kwesta PRZYZWYCZAJENIA:

lepiej skasuj jej te slodkosci, bo faktyzcnie, jak napisaly mamy wyzej.. glownie na slodko si edziecko wychowuja..

Na poaczaku bedzie bunt..i ryk i placz.
      Na spacer bierz WYLACZNIE butelke z woda, w domu wyrzuc wszytskie slodzone napoje, soczki, kubusie..i kupuj wode... Sama tez pij wode, daj dzeicku przyklad.
      • milenka8882 Re: doczytalem.. 18.06.15, 11:00
        Oj ale tak nie oceniaj bo nie zawsze wszystko jest tak proste.. Ja akurat pije wyłącznie wode. Ale córka ma od zawsze problemy z zaparciami. Wszyscy lekarze każą dużo pić. Nie tak nauczyłam ze wody nie lubi bo wode dawalam jak zaczynala pic i nią pluła i tak jest do dziś to co mam zrobić? Kompotów nie słodzę a Kubusia playa pije pół na pół. Nie mogę sobie pozwolić na to żeby nie piła wcale dopóki nie zechce wody.. Śliwki i rodzynki tez ma zalecone przez lekarzy wlasnie na trawienie i dziewczyny to jest jedna śliwka dziennie i jej garstka rodzynek dzieki czemu nie je juz nic słodyczy smile co do warzyw postaram się dawać wiecej big_grin mam problem bo nie lubi i jedynie je mi pomidora do obiadu lub marchew z jabłkiem. indifferent mięso jest ok 3-4 razy w tygodniu. Ale zupę jak m zje to juz drugiego nie chce. Mi sue wydawalo ze nie je duzo big_grin co do pierwszego śniadania to mleko tylko akcteptuje ale tego można ja oduczy smile owoców je duzo bo akurat uwielbiasmile i nie uważam ze jest gruba big_grin tylko ze do szczulutkich tez nie nalezysmile
        • paulinus2001 Re: doczytalem.. 18.06.15, 11:09
          Moim zdaniem ma zaparcia bo je za mało błonnika, a nie pije. Zupki i drugiego nie dawaj razem, moje też by tak nie zjadły. Zrób godzinkę -2 przerwy. A zupy kremy lubi? Tam można przemycić sporo warzyw. Najwięcej błonnika jest właśnie w produktach zbożowych z pełnego przemiału, a u Ciebie na liście jadłospisowej ich brak, więc spróbuj je gdzieś wcisnąć. Lubi kasze, może zamiast ziemniaków na drugie? I na kolacje też spróbuj np. kasze jaglaną z jakimiś owocami zamiast tych słodkich gotowych ulepków.
          • milenka8882 Re: doczytalem.. 18.06.15, 11:15
            Kaszy jaglanej nie lubi. Ale może faktycznie ta kaszke zamienię na inne kolacje.. Macie jalues pomysły? Chlebek jak je to pełnoziarnisty. Makaron tez tylko pelnoziarnisty. Ryz akurat tylko bialy.. Na czczo jeszcze na te zaparcia pije wodę z miodem i codziennie w kaszce daje jej len smile i od momentu jak len je jest dużo lepiejsmile macie jakies pomysły na fajne kolacje?
            • camel_3d pociagi jej rob :) 18.06.15, 12:00
              kroich mala kanapke w kostki.. i na kazdy kostke kladziesz cos innego... kawalek sera, pomidora, ogorka, salaty, rzodkiewke..itd... i co 3-4 kostke np dziem, lub cos co bardzo lubi. Ustawiasz wszytsko w kolejke i musi zjadac po kolei.. smile

u mnie do tej pory to dziala.. mlody si eprzekonal do cwilky,salaty i innych rzeczy..a jak czegos nie lubie to zamyka oczy i zjadasmile
              • milenka8882 Re: pociagi jej rob :) 18.06.15, 12:41
                Super pomysl dzieki! big_grin
              • kopiko-lol Re: pociagi jej rob :) 18.06.15, 18:59
                pomysl z kolejka fajny, ale dlaczego dziecko musi jesc cos czego nie lubi? Nie mozna tego zastapic czyms innym?
                • camel_3d Re: pociagi jej rob :) 18.06.15, 20:53
                  dyc chodzi o to, zeby dzeicko roznych rzeczy sprobowalo...

a moze akurat cos polubi.

Moje nie znosi miodu, szynki i pasztetow..i mu nie dajesmile

• kopiko-lol Re: pociagi jej rob :) 19.06.15, 16:41
                    No ale jest różnica pomiędzy proponowaniem czegos (nawet codziennie), a jedzeniem z zamkniętymi oczami, bo sie nie lubi.
          • helenaizuza Re: doczytalem.. 18.06.15, 12:10
            Moje dziecko jak zje jednodaniowy obiad to ma po dziurki w nosie jedzenia na kilka godzin. My tez nie jadamy obiadów dwudaniowych, ani mąż ani ja. I po godzinie wcale nam się nie chce jeść. Poza tym musielibyśmy przebywać głównie w domu, żeby się tak żywić. Co to w ogóle za pomysł, ze musza być dwa dania.
            • camel_3d Re: doczytalem.. 18.06.15, 12:14
              > Co to w ogóle za pomysł, ze musza być dwa dania.

mowie, ze to jakas taka polsk tradycja. U mnei w domu tez tak bylo... i tez musielismy jesc 1 i 2.. nawet jak po calym talezu pomidorowej z ryzem juz miejsca na drugei nie bylo..wink
            • rulsanka Re: doczytalem.. 18.06.15, 12:37
              Zupa może być na podwieczorek albo kolację. Dwa dania w tym znaczeniu, że dziecko dostaje 2x dziennie potrawę ciepłą, przygotowaną w domu, niesłodką, z dużą ilością warzyw. Jedzenie kanapek więcej niż raz dziennie to moim zdaniem zły pomysł w przypadku małego dziecka.
              • helenaizuza Re: doczytalem.. 18.06.15, 18:33
                Moje dziecko nie ma ochoty na ciepłą kolację (no chyba, że jest pomidorowa) i ja ją rozumiem, bo ja zwykle też nie mam chęci na zupę czy tam jakieś mięso ok. 19. Bez przesady, jeśli do tych kanapek jest warzywo albo jakaś sałatka to styka. Placków, naleśników, kopytek czy innych kluch nie toleruje, więc odpada.
              • helenaizuza Re: doczytalem.. 18.06.15, 18:42
                A i u nas nie ma podwieczorków. Najwyżej jakiś owoc albo wafel ryżowy z dżemem. Odmówiłaby kolacji gdybym jej zupę na podwieczorek zaserwowała. To w weekendy. Zresztą na co dzień jest w żłobku i mają podwieczorek ok. 15, więc od 15 do ok. 19 nie chce nic. Najwyżej owoc. A o 19 obiadu odmawia, więc dostaje to na co ma ochotę, czyli chleb z czymś tam, twarożek ze szczypiorkiem, czasem jogurt naturalny z owocami, czasem omleta (rzadko), kabanosa. I zawsze warzywo. Najczęściej pomidora w sezonie, ogórka świeżego, paprykę, kiszonego. Co tam mam. Żadnych owsianek, kasz mannych itp. nie toleruje od b. dawna.
        • camel_3d jakto co robic... 18.06.15, 11:57
          prosta metoda.

nie dawac nic innego. mas 1000% gwarancje, ze wypije wode..
          kwestia tego czy gazowana czy nie.. bo moje nie znosi np gazowanej, a syn znajomych nie lubi niegazowanej.

Np i sa rozne wody.. czasem mineralki maja lekko slonawy smak i faktyzcnei sa obrzydliwe..
          My tam pijemy kranowesmile

> póki nie zechce wody.. Śliwki i rodzynki tez ma zalecone przez lekarzy wlasnie
          > na trawienie i dziewczyny to jest jedna śliwka dziennie i jej garstka rodzynek
          > dzieki czemu nie je juz nic słodyczy smile

no tak, ale najlepiej w trakcie sniadania czy kolacji. A nie miedzy posilkami. Efekt ten sam, adla zebow lepiej.

> big_grin mam problem bo nie lubi i jedynie je mi pomidora do obiadu lub marchew z jab
          > łkiem. indifferent

> mięso jest ok 3-4 razy w tygodniu. Ale zupę jak m zje to juz drugiego
          > nie chce.

a dziwisz sie? przeciez ona ma zoladek niewile wiekszy niz pilka od tenisa stolowego. Ile tam mozna napchac... zupa juz ma jakies tam elementy,..wiec si enie dziw ze nie chce drugiego.

Olej jedno danie. Daj jej zupe, ALBO drugie.. nie musi obu jesc.

>mleko tylko akcteptuje ale tego można ja oduczy smile

czemu?

> asmile i nie uważam ze jest gruba big_grin tylko ze do szczulutkich tez nie nalezysmile

to pozwol jej jesc tyle ile moze, i nie przekonuj jej do tej tradycji "zupa i drugie"...

albo zupa, albo drugie.
          • milenka8882 Re: jakto co robic... 18.06.15, 12:40
            Dwóch dań napewno nie będę dawać big_grin je albo zupę albo drugie i tez nie widzę powodu żeby musiała jesc jedno i drugie wink u nas w domu jada się jedno danie o np jak jest zupa tylko to my tez jemy wtedy tylko zupesmile a do zupki i jakues warzywo i kawałek mięsa przemycić można big_grin
            • kangoorol Re: jakto co robic... 18.06.15, 16:57
              Moja 22m je zupe ok 1-2, przed drzemka, bardzo dobrze wchodzi jej np krupnik z kasza i warzywami, po drzemce ok 4-5 dostaje drugie danie, uwielbia np kasze jeczmienna i ryz brazowy, moze sprobuj takie produkty? Z warzyw surowych tylko pomidor, ogorek i marchew do chrupania, lubi tez ogorki kiszone ale dostaje rzadko. Ziemniakami pluje na kilometr, reszte musze dobrze wymiksowac w zupie zeby zjadla.... pluje tez jajkiem od malenkosci ale ostatnio wzielam ja podstepem i robie tosty francuskie na drugie sniadanie wink
      • stara-a-naiwna Re: doczytalem.. 25.06.15, 10:09

polska nagonka i swięte przekonanie że woda i tylko woda jest najepsza

jak nie lubi wody to można dac coś inengo
        nie koniecznie słodkiego do bólu kubusia

jest jeszcze herbata i część dzieci (osób dorosłych też!) woli cokolwiek smakowego (nie koniecznie slodkiego) od wody

herbata - owocowa, ziołowa albo rooibos - po prostu niektórzy wolą ciepłe

> Sama tez pij wode, daj dzeicku przyklad.
        >. i stawiaj na stole wode.. WYLACZNIE..

ja jestem przykładem osoby która nie lubi wody (tak NIE LUBIĘ WODY! piję rzadko kiedy) całe lato piję gorącą albo ciepłą herbatę (jak w krajach arabskich - wiem dla niektórych to perwersja wink ) albo kompot.

wbrew potocznemu Europejskiemu myśleniu w krajach gorących nie pija się samej wody (bo przelatuje przez organizm - Afrykańczycy czy w krajach arabskich piją herbaty)
    • paulinus2001 Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 12:55
      Podpisuje się pod tym co pisze ruslanka, zupa może równie dobrze zstępować 2 śniadanie. I dziecko wcale niema jeść tej zupy nie wiadomo ile, wystarczy mała miseczka 100-150ml. Camel oczywiście, ze są dzieci i wegańskie i wegetariańskie, tylko ich rodzice z reguły mają dużą większą świadomość nt. żywienia i bilansowania posiłków niż przeciętny człowiek. Jednakże wg wszelkich zaleceń naszych polskich instytucji takich jak IŻŻ czy międzynarodowych jak WHO diety te nie są zalecane w żywieniu małych dzieci. Co do zup, to są one nie tylko w naszej polskiej kulturze, akurat tych tradycyjnych polskich tłustych typu żurek, rosołu nie zalecałabym w ogóle.
      • camel_3d Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 13:02
        raczej piszac o tradycji mialem na mylsi te dwa dania..zupa i drugiesmile

a ze zupy sa wszedzie to jasnesmile

o..dobry pomysl.. ide na chinska zpue z kurczaczkiem smile) HA!

• zabka141 Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 19:51
      Zaproponowalabym takie zmiany:

8:00 Szklanka mleka do sniadnia (a na sniadanie - muesli z jogurtem, owsianka z dodatkiem lubianych rodzynek i banana, mala kanapka z maslem orzechowym)
      10:00 Przekaska (jesli corka o tej porze jest glodna). Cos malego w stylu sucharek, wafelek ryzowy, itp.
      12:00 Obiad (warzywo i do tego ryba/ mieso/ jakies straczkowe lub inne zrodlo zelaza - ryba 2 razy w tygodniu, mieso 2 razy w tygodniu, w pozostale dni wystarcza warzywa bogate w zelazo, np. soczewica w sosie pomidorowym z makaronem. Inne przyklady obiadow - domowe puree z ziemniaka z pietruszka, filet z lososia i kawalek kolby kukurydzy, piers z kurczaka w panierce, ryz, surowka)
      14:30 Przekaska - kromka chleba, owoc swiezy lub gotowany, kawalek nalesnika, jogurt, itd.
      18:30 Kolacja - zupa, jajecznica, kanapki

Inne uwagi:
      - 2 lata to juz nie jest czas na mleko modyfikowane.
      - Przekaski nawet jakie jak sliwki suszone czy rodzynki wedlug mnie sa ok. Ale podajemy je tylko w porze przekasek, dwa razy dziennie. A nie caly czas, na zawolanie.
      - Do picia zacznij mieszac pol na pol kompot czy sok z woda. To juz bedzie lepiej. Z czasem coraz wiecej wody, coraz mniej soku.

To jadlospis z doswiadczenia (mam 16 miesieczniaka w domu), z tego co i kiedy jedza w przedszkolu (a jedza bardzo zdrowo) i z tego co czytalam na temat zywienia dzieciakow.
    • malinkaaaaaaaaaa Re: Posiłki 2 latki 18.06.15, 21:02
      U nas plan dnia mniej więcej taki:
      6 śniadanie - kasza (z pudelka niestety, ale to nie jest pora dla mnie na gotowanie:/) plus kanapki, najczęściej z masłem bo wędlinę czy ser na 90% wyrzuci i do tego ogórek/pomidor.
      9.30 2 śniadanie - zwykle owoc jabłko/banan jak bardzo głodny i spacerujemy to bułka zwykła/grahamka
      12 zupa "pomidorowa" tzn krem z warzyw, dodaję łyżkę śmietany, płatki jaglane, makron, ryż.
      15 obiad - najczęściej ryż/makaron czasem ziemniak, mięso, warzywo (zwykle ogórek/pomidor, czasem zje marchewkę z groszkiem.
      19 kolacja - tu różnie omlet, naleśnik, parówki, kanapki, racuchy. Tu dobieram w zależności co zjadł w ciągu dnia.
      Mleka nie pije, lubi wodę, czasem zazyczy sobie wody z syropem, żadnych inek, herbat itp. Słodycze jęsli chce/są dostaje po zjedzonym posilku, najczęściej czekoladę. Porcje bardzo różne, czaem 3 łyżki zupy a czasem cała miska. Przegryzania nie toleruję, bo nie zje nic przez następne 3h.
      Wzrost 95cm, waga ok 13kg. Szału nie ma, ale odpukać trochę się ostatnio zaokrągliłsmile Zęby jak na razie ok. ale pilnuję mycia bo dieta mocno węglowodanowa i uboga w wapń.
      • frijka Re: Posiłki 2 latki 22.06.15, 12:51
        A co ja mam powiedzieć? Moje dziecko jakby bało się jedzenia, nie chce jeść niczego co ma intensywny kolor, prawie żadnych owoców, Kanapek nie je chyba, że z masłem lub białym serkiem, ale od 2 tyg nie je nawet tego z łaski zje "skórkę od chleba". Przez cały dzień je tylko jogurty naturalne, mleko, banany zmiksowane z daktylami (dla zwiększenia ilości witamin, inaczej by nie zjadł) chrupki kukurydziane same popijane mlekiem... jedyny wartościowy posiłek to zupa, do której wrzucam miksowane mięso żeby się nie zorientował i je zjadł. Wszelkie próby podania czegoś kończą się płaczem i zatykaniem buzi. Z mojego talerza też nie chce jeść, w tamtym roku jadł chociaż dżem, który sama robię, teraz nie chce nawet spróbować... Mimo to waga nie jest zła 13,5 kg, wzrost ok 95 cm... i co mam zrobić?
        • rulsanka Re: Posiłki 2 latki 22.06.15, 12:56
          i co mam zrobić?

zbadaj morfologię i pasożyty, anemia i robaki zmniejszają apetyt

jogurty możesz zblendować z owocami i np. miodem albo świeżymi daktylami albo ksylitolem.
          • frijka Re: Posiłki 2 latki 22.06.15, 13:04
            Był badany na pasożyty. Nic nie wykazało. Jak zblenduje mu jakiś czerwony owoc to go nie zje. Z moim synkiem jest tak, jak uda mi się go czasem zagadać, opowiedzieć jakąś bajkę z książeczki itp to czasem zje coś czego "normalnie" by nie tknął. Problem zaczyna się jak spojrzy na jedzenie i mu się nie spodoba... mam wrażenie, że on się boi trochę jedzenia. Napisałam post, bo może ktoś miał podobnie z dzieckiem. Wydaje mi się, że on z tego po prostu wyrośnie... może po prostu zacznę więcej próbować, właśnie go trochę zagadywać żeby jednak zjadł co czy tamto...
            • frijka Re: Posiłki 2 latki 22.06.15, 13:15
              Czasem dorzucę mu awokado do banana i daktyla. Może dla pewności rzeczywiście zrobię jeszcze morfologię. On ma takie fazy dla pewnych produktów, jednak strach przed intensywnie kolorowymi produktami ma od dawna. Kanapki, choćby z dżemem czy serkiem pewnie zacznie jeść za jakieś 2 tyg. Spróbuje go bardziej intensywnie oswajać z jedzeniem, podstawiać i wychodzić z pokoju może...
              • zabka141 Re: Posiłki 2 latki 22.06.15, 13:49
                Ogladalam kiedys taki dokument na bbc w ktorym pokazano maluszka ktory tez jadl wybiorczo. Rodzice wybrali sie z nim na warsztaty na ktorych dzieci poznawaly rozne warzywa i owoce i to podzialalo. Rofzice tez przeszli krotki test gdy musieli probowac rozne rzeczy dziwnie wygladajace, niektore niejadalne. Moral z tego testu byl taki ze my tez balibysmt sie nieznane rzeczy probowac. Dziecko musie sie z nimi oswajac przez zabawe, z czasem polize i posmakuje, a jeszcze pozniej zje.
                • frijka Re: Posiłki 2 latki 22.06.15, 14:05
                  Mój synek często nie chce czegoś dotknąć, ale udaje mi się go namówić na to dotknięcie. Chyba muszę wymyślić właśnie jakąś formę zabawy żeby mu pomóc się przełamać. Obecnie męczą mnie mdłości z powodu drugiej ciąży i często nie mam na nic siły, chęci i w ogóle, ale powoli przechodzi więc mam nadzieję, że będę mogła zająć się moim synkiem smile
    • lavinka Re: Posiłki 2 latki 27.06.15, 02:42
      Porównywalnie, tylko mleka i twarogu więcej, unikam kasz jak ognia, bo mam żywe dziecko i od nadmiaru węglowodanów (kasze to ich bardzo duże źródło) dostaje spida. Tyle że zamiast dosładzanych soczków mała pije domowej roboty kompot na jabłkach oraz rozcieńczony sok z marchwi (taki prawdziwy sok, nie napój, żadnego cukru, tylko węglowodany z warzyw i owoców). W sumie to nawet mniej obiadowo, za to więcej zjada chleba. Waży 15kg (mając 2 lata ważyła ok. 14, wzrostu była podobnego do Twojej, może ciut wyższa i o).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka