Dodaj do ulubionych

Dorsz atlantycki

08.11.15, 09:27
Można powtórnie w domu zamrozić czy nie? W sklepie filety, że niby świeże ale wiadomo, że musiało być zmrożone do transportu, bo teleportu jeszcze nie wynaleziono. Generalnie drugi raz nie powinno się mrozić, ale może któraś z pań tu biegła w tych sprawach?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 09:53
      Ja, ku zdziwieniu otoczenia, często zamrażam, rozmrażam, zmieniam zdanie, znów zamrażam... nie tylko dorsza ale i piersi z kurczaka... i żyję.
      Tyle, że - jak każda chyba ryba - po odmrożeniu trudno mu zachować formę, znaczy się, rozpada się przy smażeniu.
      Ale że ja dorszyka zwykle używam do potrawy, w której ryba występuje w postaci małych kawałeczków, to mi to nie przeszkadza.

O, przepisem się mogę podzielić:
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,72419587,150127613,Re_Piatkowo_rybki.html
      Mowa o solonym, ale i świeżego można dodać.
      • najma78 Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 10:04
        cauliflowerpl napisała:

> Ja, ku zdziwieniu otoczenia, często zamrażam, rozmrażam, zmieniam zdanie, znów
        > zamrażam... nie tylko dorsza ale i piersi z kurczaka... i żyję.

A dlaczego mialabys nie zyc? Rozmrazanie i ponowne zamrazanie nie jest zalecane w domowych warunkach.ze wzgledu na metody rozmrazania wlasnie. Niektorzy rozmrazaja w temp pokojowej, produkty sa zbyt dlugo wystawione na dzialanie temp powyzej 4-6 st i wtedy istenieje ryzyko rozmnazania sie bakteri. Nawet jesli nie spowoduja prpblemow od razu to niektore moga powodowac pozniej.
    • najma78 Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 09:59
      W zasadzie nie i nie chodzi o to ze byl on wczesniej rozmrozony bo mrozenie comercyjne przebiega inaczej i dopuszczanie jest rozmrozenie i ponowne mrozenie ale takie produkty sa odpowiednio zapakowane a na etykiecie jest informacja ile dni prpdukt mozna przechowywac w lodowce i ze najczesniej w dniu daty na etykiecie nalezy produkt zamrozic jesli sie go nie spozylo. Jesli kupilas filety i na etykiecie ktora przyklejono w sklepie nie info to nie zamrazaj.
      • kota_marcowa Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 10:07
        Ona mieszka wPolsce, a tu nie ma czegos takiego, jak juz udzielasz porad, to chociaz dostosuj realia.

Możesz zamrozić.
        • najma78 Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 10:10
          kota_marcowa napisała:

> Ona mieszka wPolsce, a tu nie ma czegos takiego, jak juz udzielasz porad, to
          > chociaz dostosuj realia.

Czego nie ma?

• kota_marcowa Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 10:21
            Takich informacji, na naklejce, którą przykleja pani po zważeniu ryby, jest cena, waga i termin ważności.
            • kota_marcowa Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 10:23
              informacje o przechowywaniu sa tylko na produktach pakowanych przez producenta.
            • najma78 Re: Dorsz atlantycki 08.11.15, 10:32
              kota_marcowa napisała:

> Takich informacji, na naklejce, którą przykleja pani po zważeniu ryby, jest cen
              > a, waga i termin ważności.

Czasem jest tylko tyle. Ja pisalam o rybach (i nie tylko) juz wczesniej zapakowanych, a nie o tych pakowanych w sklepie podczas zakupu. Te wczesniej zapakowane nadaja sie do mrozenia, sposob pakowania i samo opakowanie na to pozwala. Te na miejscu nie nadaja sie. To napislam powyzej, a ty nie zrozumialas.
    • miksio104 Re: Dorsz atlantycki 17.07.16, 22:07
      Moje dziecko bardzo nie lubi ryb sad. Lekarka poleciła mi aby uzupełnic braki kwasów omega olejem z wątroby rekina np ecomerem
      • r.emik Re: Dorsz atlantycki 28.10.16, 14:56
        Po co? Kiedyś ludzie mieszkający z dala od morza w ogóle nie jedli ryb morskich i żyli. My unikamy suplementów i dla siebie i dla dzieci, tym bardziej, że co chwilę wychodzi, że któreś są niezdrowe, tak jak suplementowane kwasy omega 3 dla facetów. Moje dziecko "odkryło" ryby w wieku 13 lat. Nie miało żadnych problemów z brakami składników.
        ---------
        mayoral ubranka
        • zonda-m Re: Dorsz atlantycki 01.11.16, 10:06
          Zamiast ryb morskich mieli kwasy omega3 z np. mięsa zwierząt zywionych trawą .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka