krejzimama 08.11.15, 19:22 Macie jakieś własne patenty na udoskolanie doskonałej potrawy jaką jest Bigos? Podzielcie się swoimi pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kredka.zielona Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 20:06 napiszę Wam, jak ja robię - zaczynam od przesmażenia w dużym, docelowym garnku, na oleju: kiełbasy pokrojonej w kostkę lub plastry, cebuli w piórkach, pokrojonego w kostkę boczku i wieprzowiny i trochę wołowiny, wszystko naraz, dodaję też grzyby suszone lub mrożone (jakie tam akurat mam) dodaję pieprz czarny, ziołowy, liść laurowy, garść suszonych śliwek, dobrych kilka chlupnięć maggi przesmażam do czasu gdy kiełbasa trochę się przypiecze i reszta składników też następnie dolewam ok 1 l wrzątku i do tego dodaję poszatkowaną kapustę mieszając za każdym razem, gdy dodaję partię kapusty - tak, aby się wszystkie składniki ze sobą wymieszały.. jak mam żeberka, to też dodaję do kapusty.. i tak wszystko się pyrli aż się upyrli na wolnym ogniu, dolewam wody, która paruje, ale przynajmniej nic mi się nie przypala kapustę kupuję taką z marchewką tartą nie stosuję ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego tak to robię.. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 20:37 Moja babcia udoskonala sliwka suszona kalifornijska chyba kilogramem robi sie tak slodki ze mnie mozna wygonic nim z domu Ale jak widac kto co lubi. Nie wiem czemu on od tych sliwek zmienia kolor,jest taki czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 20:44 robię podobnie. Ważne, aby mięso i kiełbasa były dobrej jakości. Dodaję też wino. Odpowiedz Link Zgłoś
kredka.zielona Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 21:49 mag1_k napisała: > robię podobnie. Ważne, aby mięso i kiełbasa były dobrej jakości. Dodaję też win > o. ----- czerwone? a bigos mocno się jakoś nie zabarwia czy zabarwia właśnie? i dużo tego wina dajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 21:22 Ja stosuję dwa pomysły, a to: 1. Bez kiełbasy. Używam dużych ilości dobrego, głównie chudego mięsa. Zwykle w proporcjach po 1/3 wołowinę (chudą, dobrą), wieprzowinę (też chudą, schab albo łopatka) i boczek wędzony (jego może być mniej), ale taki niezbyt aromatyzowany. Wszystko porządnie zesmażone przed gotowaniem. 2. Część kapusty zesmażona przed rozpoczęciem gotowania bigosu. Ok. 30-50%. Poziom usmażenia według preferencji. Pyyycha wychodzi. no i bardzo długie gotowanie, ale to chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 21:35 Jeśli już się zabiorę za bigos to gotuje musowo 3 dni. Mój przepis jest bardzo podobny do tego mojedania.pl/jak-zrobic-bigos/ Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 21:57 Wszystkim ,którzy wypowiedzieli się w temacie serdecznie dziękuje. Oczywiście czekam na więcej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Bigos - wasze przepisy 08.11.15, 22:14 > Oczywiście czekam na więcej wypowiedzi. całkiem niedawno było więcej wypowiedzi. Jakies 2 tygodnie temu. To nie jest aż tak dawno, żeby potrzeba "jeszcze wiecej wypowiedzi". Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Bigos - wasze przepisy 09.11.15, 07:38 O co chodzi z tymi wątkami kulinarnymi autorstwa krejzi? Skąd taka nagła pasja do gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś