Dodaj do ulubionych

Deserek z dynii

27.09.04, 09:24
Macie jakiś przepis na deserek z dynii dla 6-miesięczniaka? Zupki z dynią
gotuję i bardzo dziecku smakują, ale gdzieś przeczytałam, że dynię można też
podawać w frmie deserku, tylko nie mam pojęcia jak.
Obserwuj wątek
    • teq3 Re: Deserek z dynii 27.09.04, 11:02
      ja podaje malutkiej dynie uprozona z jablkiem i gruszka. po prostu kroje
      wszystko w drobna kosteczke , podlewam odrobina wody i krotko proze, przecieram
      przez sitko i podaje lyzeczka. mozna doslodzic miodem (choc czasami uczula)
    • agatamatuszyk Re: Deserek z dynii 11.10.04, 18:40
      A Jak robisz zupę z dynii? Bo właśnie zaopatrzyłam sięw dynie i mam zamiar
      zrobićjąw słoiczkach (bede wprowadzac normalne jedzonko za 2 tygodnie mojemu
      5-mies. synkowi)
      • malilka Re: Deserek z dynii 11.10.04, 22:21
        Zupę robię po prostu na bazie jarzynowej, tyle że dynii jest 2x więcej, niż
        pozostałych warzyw (marchwew, ziemniak, pietruszka).
        A jak się zasłoiczkowuje dynię? Bo ja to tylko mrożę gotowe zupy, ale warto
        byłoby zrobić samą dynię i potem tylko ją dodawać, zwłaszcza że teraz sezon...
        • izek5 Re: w czym mrozić? 12.10.04, 07:29
          Odbiegam trochę od tematu, ale chciałam się spytać w czym mrozisz normalne
          jedzenie. Ja gotuję swojej zupki co drugi dzień, niby nic pracochłonnego, ale
          zrobiłabym sobie mały zapas.

• mamafrania13 Re: Deserek z dynii 14.10.04, 21:58
          Właśnie zamroziłam dynię - poprostu pokroiłam miąższ w kosteczkę wspypałam do
          dużych szczelnych pojemników i co godzinę kilka razy potrząsałam - żeby po
          zamrożeniu było sypkie, wtedy będę mogła odsypać tyle ile mi potrzebne.
          Pozdrawiam.Agata
          • malilka Re: Deserek z dynii 15.10.04, 09:55
            Zupki mrożę zwykle w słoiczkach po kupnych zupkach, czasem w plastikowych
            pojemnikach, to chyba nie ma specjalnego znaczenia.
            A pomysł z zamrożoną dynią w kawałkach fajny, choć pewnie jak poleży trochę w
            zamrażarce to i tak się zbryli. Ale spróbuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka