Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety

07.10.16, 22:35
Hejka Dziewczyny!
Tym razem o diecie niemowlaka chciałam pogadać. Córka na piersi karmiona, zaczęłam dawać do skosztowania po troszku od 6 m-ca, wydawało mi się ze się rwie do jedzenia, ładnie otwierała buzię czy do warzyw czy do kleiku. Nie było w tym jeszcze żadnej regularności. Dawałam przez 3 dni, potem 3 dni przerwy. Teraz skończyła już te 6 m-cy i niby trzeba karmić na poważnie. Tylko mam wrażenie jakby ona się cofnęła z tym jedzeniem. Daję jej na łyżeczce papkę, a on czasem nie czai że coś ma w buzi, jak się zorientuje to albo wypycha albo się krzywi i w końcu coś tam połknie. Ogólnie na wszystko się krzywi poza pasternakiem(!). Nie siedzi sama, nie ma zębów więc kawałków na razie nie podam. Nie wiem czy odpuścić na kilka dni czy jednak próbować. Poproszę o rady smile
Obserwuj wątek
    • biankao Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 08:57
      Na poważnie to dziecko ma zacząć jesc po roku. Do roku to jest zapoznawania ze smakami a podstawa wciaz jest mleko. Tak wiec nie spinaj siewink ja bym proponowała codziennie, jesli zje to fajnie jak nie to trudno. Wybierz tez dobry moment, zeby miała dobry humor i np. piła mleko godzine wczesniej.
      • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 09:54
        A ja słyszałam, że jedzenie stałe się podaje po piersi od razu, żeby dziecku się skojarzyło, że to jedzenie... i w sumie tak robię... U nas wprowadzamy raz na trzy dni nowy produkt, jedne rzeczy bardziej smakują inne mniej. Na początku były na prawdę malutkie ilości, pół łyżeczki, teraz myślę, że zjada kilka łyżeczek codziennie. Ale np. buraka nie chciał jeść więc nie zmuszałam.
        • ela.dzi Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 12:56
          Moje dzieci nie zjadłyby wcześniej niż po godzinie od karmienia. Starszy mało co chciał jeść, młodszy wsuwa wszystko jak leci w ogromnych ilościach. Jest klasycznym przykładem jak NIE rozszerzać diety - czytaj jadł od początku wieloskładnikowe posiłki. Nie dało rady wprowadzać mu pojedynczych warzyw, od razu dostał zupę.
          • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 19:54
            Jeśli nie jest alergiczny to wszystko w porządku. Mój syn miał problemy z alergią od malucha, najpierw wysypka, potem zostały wypryski na policzkach, no i kupy ciągle jakieś brzydkie były.. I dlatego muszę wprowadzać bardzo ostrożnie, żeby wiedzieć co toleruje....
      • relka_859 Re: Rozszerzanie diety 20.01.17, 16:19
        Otóż to! Bez napinki. Obserwuj Malutką i pomału pracujcie nad rozszerzaniem diety. smile Mleko niech pozostanie podstawą diety.
    • onijatomy Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 13:23
      Na pewno nie zmuszac do jedzenia, bo to bedzie mialo odwrotny efekt. Ja poczatkowo w porze obiadu podawalam butle a po niej kilka lyzeczek zupki. Obecnie podaje obiadek i jak zje ladnie to przecier owocowy a jak nie to mleczko. Najwazniejsze to sie nie stresowac.
      • anka.g1 Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 14:39
        No właśnie trochę się zaczynam stresować, bo tyle się oczytałam o tym rozszerzaniu, a jak przyszło co do czego to klapa. Poza tym babcie to mnie chyba zlinczują jak się przypadkiem dowiedzą, ze dziecko jeszcze nie je. Dla starszych osób mam wrażenie, że życie kręci się tylko wokół jedzenia i małej to by już od dawna coś wciskały uncertain
        • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 08.10.16, 19:58
          Ja też się trochę stresuję. Zwłaszcza, że dałam pierwszą marchewkę to były wypieki na buzi, kupa lekko zielonkawa, potem ziemniak, mega zielona kupa... Już się zaczęłam załamywać, ale następne produkty poszły lepiej - ryż, kasza jaglana były ok... Jest w nas chyba coś takiego, że chcemy aby dziecko jadło jak najwięcej i chętnie. Ja walczę z tym chceniem... Przecież wiadomo, że dziecko nauczy się jeść, będzie jadło, bo to po prostu naturalna potrzeba człowieka! Tylko wszystko w tempie dziecka i nic na siłęsmile
    • moncia-22 Re: Rozszerzanie diety 07.12.16, 20:03
      Kochani polecam nowe smaki pożywnego ryżu na mleku BELRISO. Poznacie smak deseru z rozpływającymi się w ustach sosami: Belriso Choco Cherry, Belriso Choco Strawberry, Belriso Winter, Belriso Hot Cynamon, Belriso Hot Pieczone Jabłko, Belriso Krówka smile

" Belriso - pyszny, sycący deser, idealny na niewielki głód i chwilę przyjemności "
      #przyjemniejzbelriso

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka