Dodaj do ulubionych

chudzielec

01.01.05, 16:47
Moja córeczka (9m) jest drobniutka.waży tylko 6.900 Wiem,że to za mało, ale
nie umiem sobie z tym poradzić.Je wszystko tylko niewiele (ok.100ml na każdy
posiłek).Kaszek nie lubi.Jak sprawić, żeby do końca 1-go roku zaczęła się
mieścić w siatce centylowej czyli przybrać na wadze ok 1kg.
Obserwuj wątek
    • blamblam Re: chudzielec 05.01.05, 11:45
      Można do wszystkich warzywnych potraw dodawać oliwę a do owocowych dosypywać
      keliku ryżowego lub Nestle Sinlac. To trochę podnosi kalorycznośc potraw.
    • pomarancza1 Re: chudzielec 13.02.05, 01:41
      hej
      a moze mala ma problemy z trawieniem i dlatego nie przybywa duzo na wadze? tak
      tylko sugeruje!
      moja Zuzia- niejadek od 3 miesiecy- obecnie 10 miesiecy, przybyla 4 gram w
      ostatnim miesiacu- nie chce jesc, wiec jak juz cos robie to dodaje np. do butli
      przynajmniej odrobine kaszki, tak aby nie wyczula, ze tam jest, do zup dodaje
      maslo i troszke smietany i zageszczam kaszka kukurydziana.
      staram sie robic wszytsko tresciwsze.
      hej
      pozdrawiam
    • pomarancza1 Re: chudzielec 13.02.05, 01:43
      karmisz jeszcze piersia? ja tez ale wlasnie zaczynam jej dawac mleko
      modyfikowane- specjalne dla dzieci bardzo ruchliwych- tresciwsze- haha
      stwierdzilam ze karmic bede piersia 2 razy dziennie i dopajac
      modyfikowanym.zobaczymy czy poskutkuj.
      jeszcze raz pozdrawiam
      • agutek10 Re: chudzielec 13.02.05, 02:50
        rob tak jak pisza dziewczyny czyli staraj sie troche ukaloryczniac posilki. a
        tak poza tym to sie nie przejmuj - moj synek tez jest chudziaczkiem - 1 rok i 2
        mce i wazy niecale 10 kg - ale jest na maksa ruchliwy, chodzi a wlasciwie biega
        od 10 mca rozwija sie super i widocznie tak ma byc! pozdrawiam i duzo zdrowka
        zycze
        • driadea Re: chudzielec 16.02.05, 12:32
          Moja 16miesięczna Glorka waży 9 kg. Nawet było już prawie 10, ale spadła.
          Najchętniej jadaby tylko cyca indifferent A kiedyś (do około roczku) to jadla wszystko
          prócz warzyw i owocow... Ech, to były czasy wink
          • asialub1 Re: chudzielec 16.02.05, 19:14
            Ja od półtora miesiąca jak tylko przeszłam na sztuczne dodaje do wszystkich
            posiłkow kaszke lub kleik, jedzonko podaję na gesto łyżeczka. I co? Przez
            półtora miesiaca przybrał 725 gram, tyle co kiedys na samej piersi. Waży w
            wieku 6 miesięcy 7570. Taki z niego szczypior i już. Poza tym zje okreslona
            ilośc pokarmu i wi,ecej nie wmusi w siebie. Dlatego robie papki na góra 90 ml
            mlka, do tego kleik lub kaszkę i zupke lub deserek.
            • driadea Re: chudzielec 22.02.05, 11:51
              Wiesz, dziecko w drugim półroczu już nie przybiera tak dużo na wadze, o kiedyś.
              Półroczniak teoretycznie powinien podwoić swoją wagę urodzeniową, a roczniak
              potroić (czyli sama widzisz, że w drugim półroczu przybieranie na wadze spada
              dwukrotnie!). 7,5 kilo na 6 miesiecy to bardzo, bardzo dobry wynik!
              Ile ważył przy urodzeniu?
    • p221 Re: chudzielec-u nas to samo 22.02.05, 11:23
      witam
      moja 9. miesięczna córa waży (JUŻ!!) 6100
      je dość dużo ale niestety nie zamienia się to w kilogramy.
      zrobiliśmy wszystkie możliwe badania (powody nieprzybierania na wadze mogą byc
      różne: układ moczowy, serce, złe wchłanianie...) i wszystko jest ok.
      trzeba przyznać, że mała jest bardzo ruchliwa i rozwija się prawidlowo, a nawet
      szybciej niż "ustawa przewiduje".
      staram się nie martwić i przychylam się do zdania lekarzy: "widocznie ten typ
      tak ma". ja sama nie jestem zbyt duża (po dwójce dzieci ważę 44kg) i pewnie
      mała poszła w moje ślady. ze starszym nie mialam takich problemów - nie jest
      wielki ale zawsze był równo w 3 centylu.
      i tak teraz jest trochę lepiej bo zaczęła troszkę przybierać, a był okres gdy
      przez 4 miesiące waga nie drgnęła.

może orientujecie sie ile 9 miesięczny maluch "cyckowy" powinien dostawać
      innego jedzenia? ile razy dziennie i w jakiej ilości?

wracając do twojego problemu, możesz dla swojego spokoju zrobic dziecku badania
      krwi, zeby sprawdzic czy nie ma niedoborów, a póki rozwija się prawidłowo to
      zbytnio się nie martw wagą!
      lekarze poradzili mi zagęszczac kazdy posilek kaszką kukurydzianą albo kaszą
      manną. i najważniejsze: bez wzgledu na ilość podawanych słoiczków owocowych
      maluchy nie przybierają na wadze - najlepiej więc owocowe zastąpić zupami z
      mięsem zagęszczonymi kaszami!!
      jeśli je mało może należy zwiększyc częstotliwość podawania?
      zyczę powodzenia
      p.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka