beatagl 02.03.05, 10:55 gdzieś przeczytałam o tym ale się zagubiłam. Dziewczyny czy dodajecie łyzeczkę oliwy z oliwek do zupek dzieciaczkom, słyszałam ze to poprawia trawienie? napiszcie mi o tym beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: oliwa z oliwek 02.03.05, 18:17 oliwa z oliwek lub łyzeczka masła(ale to ostatnie nie dla uczulonych na białko krowie) Odpowiedz Link Zgłoś
mapta Re: oliwa z oliwek 13.03.05, 21:44 nie wiem, czy poprawia trawienie, ale na pewno ulatwia wchlanianie witamin z grupy rozpuszczalnych w tluszczach czyli ADEK, a to juz wystarczajacy powod, zeby podawac Ponadto zawiera nienasycone kwasy tluszczowe, ktore pelnia nieoceniona role w funkcjonowaniu i budowie komorek nerwowych m. in. w mozgu.Tu jest przewaga oliwy nad maslem. Ostatnio czytalam, ze drugim takim tluszczem jest olej z pestek winogron. Ja dodaje malemu na zmiane, zeby urozmaicac diete. Narazie jest wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: oliwa z oliwek 14.03.05, 12:16 możesz doadwać do zupki też olej ze sonecznika lub rzepakowy. ale pamiętaj ze olej dodaje się po gotowaniu, bo w czasie gotowania kwasy nienasycone stają sie nasycone i po ptakach. oliwka z oliwek ma specyficzny smak co nie kazdemu smakuje. tłuszcz jest wazny dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
twin2003 Re: oliwa z oliwek 14.03.05, 12:39 Ja polecam, dzięki oliwie z oliwek mój synek wyleczył się z dość ciężkich zaparć. Fakt, podawałm mu ja dość długo ok. 2 -3 miesięcy, ale opłacało się. Jelita zaczeły pracować tak jak powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_i_kijanka Re: oliwa z oliwek 17.03.05, 12:11 Jakiego oleju rzepakowego uzywacie, na jedzeniu słoikowym jest podawane ol. rzepakowy nisko erukowany co to oznacza? Pytałam w sklepie, zrobili wielkie oczy, na opakowaniach oleju nie piszą nic takiego Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: oliwa z oliwek 17.03.05, 12:42 pytałam o to lekarki, powiedziała zeby to olać i uzywac takiego oleju jaki smak dziecko akceptuje, tylko nie gotować go z zupą a dolewac juz po ugotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmal Re: oliwa z oliwek 17.03.05, 17:55 oliwa z oliwek jest odpowiednia dla dzieci, ale olej rzepakowy na pewno nie. Nie ma zadnego ktory jest calkiem bezerukowy, a to substancja toksyczna. Ja bym pozostala przy oliwie z oliwek, dziecko nie potrzebuje az takiego urozmaicenia zrodla tluszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: oliwa z oliwek 18.03.05, 12:04 tyle że oliwa z oliwek ma specyficzny smak i zapach, dla mnie i mijegi\o dziecka jest nieprzyswajalna. Odpowiedz Link Zgłoś
perfetti Re: oliwa z oliwek 22.03.05, 14:18 Dodaje do kazdej zupy.Nie wiem czy poprawia trawienie ale moje dziecko je zupy na wywarach warzywnych wiec oliwa jest dodatkiem oczywiscie extra vergine Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: oliwa z oliwek 22.03.05, 15:00 ciekawostki: samozdrowie.interia.pl/dietetyka/abc_odzywiania/news?inf=535851 www.hotelarze.pl/gastronomia/olej_kuchnia_obop.html www.promocjazdrowia.pl/nowastrona/5wio/pet_rzepak.html gastronomie.pl/produkty/olej_rzepakowy/olej_rzepakowy.html Odpowiedz Link Zgłoś