Dodaj do ulubionych

Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córeczki

17.03.05, 14:59
Dziewczyny, szukam dla mojego małego niejadka jadłospisu! Moje moce, co do
gotowania lub podawania gotowych dań lub zupek się wyczerpały! Waży 8350g. na
wzrostu 77cm i 6 kwietnia kończy 11 miesięcy. Oto jej standardowy dzień
posiłku: Rano je 100ml kaszy na gęsto, potem słoiczek 190g. deserku z
twarogiem, na obiad który jest prawie wpychany i spędzamy 1h je 190 zupy. Po
17-tej je 130g. obiadku a wieczorem 120g. kaszy pomieszanej z owocami. Mleka
z butelki nie pije tylko soki lub wodę.

Bardzo prosze o porady!!!!!!!!! dzięki
Obserwuj wątek
    • averna Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 18.03.05, 09:19
      a pieczywo? zywkły chleb, bułki, wafle ryżowe, chrupkie pieczywo
      • wedan1 Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 18.03.05, 14:22
        Dawałam bułeczkę z masełkiem pokrojoną na kanapeczki i bez skórki, to prawie
        wszystko wypluła. Może za szybko się zniechęciłam, może po tygodniu polubiłaby?
        Znasz jakieś fajne przepisy? Będę wdzięczna.
    • mamaigora1 Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 18.03.05, 14:27
      Mój synuś (roczniak) jed okładnie tak samo i nie myslałam nigdy , że to za
      mało smile))
      • wedan1 Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 18.03.05, 14:41
        A ile waży? A je mleko, cyc albo bultę? Moja wogle nie chce, czasami jak śpi to
        przemycam 120/150ml kaszy ale to chyba złe przyzwyczajenie. NIe bardzo też
        idzie jej gryzienie musze to dobrze rozgniatać widelcem.
    • amistar Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 18.03.05, 20:54
      Ja zaczęłam podawać małej jajeczniczkę, chlebek bez skórki z polędwiczką lub
      szynką, małe danonki (mini) lub bakusie, banana, biszkopty.
      • tolapl Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 19.03.05, 09:46
        Moja ma 10,5 m-ca i je to samo i tak samo mało sad waży też ok. 8 kg czasami
        podaję jej jogurt - zamiast kaszki, gdyż zdaje się, że kaszki już jej się
        znudziły.Pieczywo próbowałam i nie wchodzi -nie umie pogryźć i albo się
        ksztusi kawałkami albo jak już połknie to szybko to zwraca. Podajemy jej też
        banana, jabłko, kiwi, chrupki kukrydziane, ciasteczka nestle. Wszystko w
        minimalnych ilościach - cały czas szukam czegoś nowego, co mogłaby zjeśc i z
        zainteresowaniem będę obserwowała ten post.
        • kamymama Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 20.03.05, 10:43
          witam! Moja córcia (11m) nie lubi nowości, ale ostatnio zrobiłam jej dwie nowe
          potrawy i zjadła z uśmiechem:
          - na obiadek ziemniaczki z serkiem wiejskim
          - na śniadanko chleb lub bułkę zamoczyć w rozmieszanym jajku i upiec na patelni
          bez tłuszczu (trzymać chwilke tak aby się zcieło jajko).

Można też ugotowa kalafior, marchewkę lub duże rurki makaronu i dać dziecku do
          ręki i niech samo próbuje jeść.

Dałam też córci ziemniaczkiz masełkiem i z sosem koperkowym (w małej ilości
          wody ugotować posiekany koperek i zagęścić mąką). Też jej to bardzo smakowało.

Może jakiś mój pomysł Waszym dziecią przypadnie do gustu :o)
          • wedan1 Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 22.03.05, 12:46
            Dzięki za e-maila spróbuję te przepisy. Wczoraj ugotowałam na parze warzywa
            (kalafior, brokuły, brukselkę, marchewkę, pietruszkę)i to sporo! Posadziłam
            małą w foteliku, włożyłam wszystko to miseczki i podałam jeszcze ciepłe.
            Siedziała godzinę nad talerzem bawiąc się przy tym nieźle, ale większa połowa
            zniknęła! Będę chyba codzinnie serwować Jej taką zabawę. Polecam!
            • oliwier-iza Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 30.03.05, 22:01
              moj synus nie chce jesc z lyzeczki (ma 10 m-cy), chce wlasnymi lapkami, wiec
              zupki odpadaja,przez ostani tydzien to chyba wzzystkie kupine sloiczki musialam
              wyrzucic, proby podania spelzly na niczym. ostatnio upodobal sobie lososia
              wedzonego, ktorego mu dalam na sprobowanie, ale chyba tego nie moze prawda? nie
              moge sie doczytac od kiedy dziecko moze jesc ryby moze wy cos wieciezjada za to
              chętnie je piers z kuczaka sparzona z ziolami, ale po sprobowaniu lososia juz
              mniej chętnie! jutro sprobuje warzywka, tylko mam pytanie czy wszytkie one
              wymagają jednakowego czasu gotowania czy trzeba gotowac kolejno!
        • adaspy Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 23.03.05, 14:17
          Moj 11 miesięczny synek probuje wszystkiego ma taki apetyt ze zjadlby wszystko
          co bym mu dala świetnie radzi sobie z gryzieniem nawet duzych kawalkow dostaje
          do raczki rogaliki chrupki czy banana chce wszystko jesc sam bardzo lubi
          paroweczki jajecznice uwielbia ziemiaczki z maslem i danonki.Jest jedyna rzecz
          ktorej nie tknie-kaszka.
        • k.okreglicka Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 06.05.05, 17:12
          dietetycy nie polecają niemowlętom przed 14 miesiącem życia owoców cytrusowych,
          gdyż moga one być alergizujące a pieczywo i kasze pszenne, żytne, jęczmienne,
          owsiane dopiero po 10 miesiącu życia.
    • maniel Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 24.03.05, 09:23
      Moje dziewczyny też nie należą do głodomorów, ale coraz chętniej jedzą same.
      Daję im chleb do ręki i nie przejmuję się że połowa ląduje na ziemi. Obieram
      jabłko i daję każdej po połówce. Startego nie chciały jeść a same jedzą i nawet
      się specjanie nie krztuszą. Ostatnio bardzo smakowały im racuchy z jabłkami.
      Robię takie gęstsze ciasto na naleśniki i wcieram 2 jabłka. Można też dodać
      trochę namoczonych przez parę minu drożdży, wtedy są bardziej pulchne. Można
      posypać cukrem pudrem albo spróbowac z deserkiem albo jakąś konfiturą bez
      cukru. Jedzą też bardzo chętnie jajecznicę i kaszkę nestle 8 zbóż, ponieważ
      smakuje bardzo podobnie do miśkoptów. Dodam na koniec, że ważą około 9kg i w
      sobotę skończą rok.
    • mazia Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 06.04.05, 21:34
      To to jest malo? Boze, wlasnie szukam sposobu na zdopingowanie do jedzenia
      mojego syneczka, ktory 5 kwietnia skonczyl 11 miesiecy. Tymek wazy cos okolo
      8500, a odzywia sie tak: rano cycek nie wiem ile zjada, potem okolo 10tej
      niania daje mu moje odciagniete mleko - zjada zazwyczaj okolo 140 g, okolo
      13tej dostaje zupe mojego autorstwa, z ktorej zjada okolo 1/2 szklanki, jakma
      dobry humorek. Okolo 15tej danonek albo tare jablko albo banan, okolo 17tej
      prubuje mu wcisnac cos z odiadowej zupy i o 20 znowu cyc - tez nie wiadomo ile
      zjada sad(( I w nocy budzi sie ze dwa razy i pozera cyca. To jest dopiero
      niejadek sad((( O kaszkach czy innym jedzeniu moge zapomniec, wyprobowalam juz
      wsdzystko i w roznych zestawieniach -wszystko jest bleeeeeeee
      • pomarancza1 do mazia 09.04.05, 00:02
        hej
        mialam bardzo duze problemy z karmieniem mojej Zuzanki, ktora ma roczek!!! od
        niedawna!!!
        od miesiaca moja mala zaczela jesc prawie wszytsko!!!
        zanim to sie stalo to odchodzilam od zmyslow, bo ona praktycznie sie glodzila.
        poskutkowalo odstawienie od piersi- z dnia na dzien zaczela otwierac buzke i
        znow sie robi pulchna Zuzanka.
        nie chce oczywiscie namawiac do zaprzestania karmienia piersia - bo to cudowna
        sprawa.
        ale odstawienie to byla moja ostatnia deska ratunku i poskutkowalo!!!
        mamy niejadkow- pozdrawiam goroco!!!
      • martaizabela Do mazi 11.05.05, 12:48
        Ja też nie namawiam do odstawienia od piersi, ale mój syn (10,5 mies.- 12 kg)
        też zaczął chętniej próbowac innych rzeczy jak odzwyczaił sie od piersi.
    • anapola Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 08.04.05, 22:29
      Znalazłam stronkę z programem wprowadzania kolejnych produktów do diety
      dziecka.Wystarczy wpisać datę urodzenia,a od razu wyświetla się co dziecko w
      danym wieku może zjeść.Może to Ci pomoże? www.twojadieta.pl/dz.php
      • agnieszka3613 Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 10.04.05, 00:09
        Znalazłam tą stronkę ale za każdym razem jak wpisuje wiek dziecka pokazuje mi sie napis, że brak danych. Noi nie ma żadnych przepisów. Co teraz?
        • anapola Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 10.04.05, 23:21
          Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje w twoim przypadku.Mnie działa za każdym
          razem.Przepisy pokazują się,kiedy klikasz na czerwony tekst.Spróbuj jeszcze
          raz,może się uda?Kiedy urodził się twój maluszek?Pozdrawiam.
          • joannna Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 06.05.05, 14:45
            hej, hej,
            ja również mam ten problem co koleżanka . Po wpisaniu daty urodzenia dziecka
            nic mi sie nie wyświetla. nawet się zarejestrowała,
            • agnieszka3613 Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 06.05.05, 20:47
              Słuchajcie, sprawdziłam. Ten program jest tylko dla dzieci do 12 miesiąca
              życia. Jeżeli wpiszecie datę i wyjdzie wam grubo powyżej roku to niestety
              pokaże się komunikat:brak danych. Wpiszcie tak, aby było np.11 miesięcy.
              Przepisy będą mniej więcej takie same. A w ogóle to warto prześledzić już od
              noworodka, bo niektóre można zastosować jeszcze teraz.
              Agnieszka
              • pandaaa Re: Szukam jadłospisu dla 11-sto miesięcznej córe 06.05.05, 21:55
                Moja córcia też ma obecnie 11 miesięcy.Polecam www.maluchy.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka