mamkakai1 19.04.05, 18:40 Drogie Mamy kiedy zaczęłyście dawać swym pociechom suszone owoce? moja córa ma już 14 miesięcy. Jakie są najzdrowsze? dziękuję za wszystkie rady pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 20.04.05, 10:41 Juz wszystkie suszone owoce możesz podawać tylko zwracaj uwage na to czy nie sa konserwowane preparatami siarki, bo producenci lubią to robić. Dlatego nalezy dobrze spazyć je i z tych samych powodów swojemu 10m nie podaje suszu, chciaz przydałaby się sliweczka na zatwardzenie czasem Na opakowaniach nie piszą i wole nie ryzykować chemii. Wrzuc temat w wyszukiwarke, bo kiedyś był poruszany, jak uda mi sie znaleźć to podam link. Pozdr., Beata Odpowiedz Link Zgłoś
kajmal Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 20.04.05, 15:52 zgadzam sie w stu procentach z poprzedniczka, ja daje suszone morele (namoczone i podgotowane) mojemu siedmiosieczniakowi, tylko jedynie takie, ktore sa suszone na sloncu. Jezeli nie wierzysz w certyfikaty to z morelami akurat mozna miec pewnosc ze nie sa konserwowane siarka, bo ona pozwala zachowac ten piekny pomaranczowy kolor. Suszone na sloncu sa ciemno brazowe Morele tak na marginesie sa super zdrowe, rozgrzewaja jak malo ktore owoce, a w dodatku maja duzo zelaza i witaminy C. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 21.04.05, 13:03 a dlaczego zaparłaś sie na suszone, dlaczego nie dasz świeżych, lub mropżonych, i tak musisz je rozgnieść? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkakai1 Re:do IZIA30 21.04.05, 16:38 Oczywiście, że daję córeczce świeże owoce, mrożonych troche się boje. Suszone to zawsze jakaś odmiana a przecież też są zdrowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kajmal Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 25.04.05, 10:22 suszone owoce dla mnie to rowniez duzo zdrowsze rozwiazanie niz mrozonki, a o tej porze roku musialabym dziecko chowac na jablkach, bo innych owocow nie ma. Mysle, ze wlasnie zima suszone to super dodatek. Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 25.04.05, 11:13 kajmal napisała: > suszone owoce dla mnie to rowniez duzo zdrowsze rozwiazanie niz mrozonki, A dlaczego? H. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 27.04.05, 09:54 no własnie dlaczego mrożone waszyn zdaniem sa mniej zdrowe? przecież sa zamrazane w sezonie, wtedy kiedy najlepsze? mrozenie przebiega tak żeby nie było strat witamin, jezeli przechowywane odpowiednio(w torebce owoce są oddzielone a nie sklejone) to nic złego w nich nie ma. czy wiecie ze do suszenia owoców używa się związków siarki, jako zabezpieczenia oprzed grzybami? to jest waszym zdaniem zdrowsze? oprócz tego jest cała masa owocwych słoiczków, przecierów typu misiowy sad czy andros, w wielu smakach, naprawdę wielki wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: SUSZONE OWOCE- OD KIEDY I JAKIE? 27.04.05, 17:41 Uważam, że mrożonki są super. Owocowe zazwyczaj wykorzystuję na kompoty, zaś warzywne do zup. Natomiast suszone owoce podaję zamiast słodyczy, a kupuję je w sklepie ze zdrową żywnością. Moja córka lubi np. suszone, bezpestkowe daktyle. Nota bene, ja też. Pzdr, Marta Odpowiedz Link Zgłoś