Dodaj do ulubionych

ŻÓŁTKO DLA NIEMOWLAKA

19.08.05, 10:18
w 7 czy 8 miesiącu dla wzbogacenia diety dziecka w żelazo i inne minerały
zaczyna się dodawać do obiadku żółtko - w jakiej postaci? surowe czy gotowane?
początkowo było to dla mnie oczywiste, że gotowane, ale jak zaczęłam się
zastanawiać to pomyślałam, że jak wbiję surowe do gorącej papki, to i tak się
zetnie i może właśnie o to chodzi? z drugiej strony młodzsze dzieci mają zjeść
na raz pół żółtka, a jak wydzielić pół surowego? we wszystkich przepisach i
zaleceniach żywieniowych pisane jest "dodaj żółtko" - ale jak? jak Wy to robicie?
Obserwuj wątek
    • furkotka Re: ŻÓŁTKO DLA NIEMOWLAKA 19.08.05, 10:48
      dodawaj tylko gotowane żołtko, na przemian z mięskiem
    • bea-ta Re: ŻÓŁTKO DLA NIEMOWLAKA 19.08.05, 11:15
      Najlepiej dawac gotowane i rozkruszone do zupek, kaszek itp, bo najłatwiej
      oddzielic zółtko od białka. Surowe możesz jak piszesz dac do zupki czy do
      budyniu mlecznego, ale sztuką jest oddzielenie i naprawde trzeba sie bawić i
      czasem jajo lądowało po prostu do kosza, bo mi nie wychodziło. Ale gdy trzeba
      bylo dawac pół zółtka surowego to po oddzieleniu zółtka od białka wyjmowałam
      łyżeczka środek zółtka, ale czy była to polowa - 2 łyżeczki to napewno, bo
      gdzies tyle wybierałam np. do robienia kusek lanych z mąka kukurydziana, czy
      właśnie do budyniu mlecznegosmileTak zawsze gotowałam i był problem z glowy.
      Njczęściej dawałam do zupki sloiczkowej z samymi warzywkami. Pamietaj zawsze o
      spażeniu jaja. Beata
      • ane_ta Re: ŻÓŁTKO DLA NIEMOWLAKA 24.08.05, 12:48
        Ja z oddzielaniem żółtka od białka radzę sobie tak:
        delikatnie rozbijam skorupkę i całą zawartość jaja wylewam na dłoń, następnie
        przekładam z dłoni na dłoń przepłukując pod bieżącą wodą aż zostanie mi samo
        umyte żółteczko bez białka, następnie nożem odkrajam połowę żółtka i zgarnuję do
        kubeczka.
        A oto przepis na kisielek z żółtkiem:
        wlej do butelki wodę potrzebną do przygotowania mleka (np.150ml), następnie 1/4
        wody odlej do garnuszka i 1/4 do kubeczka; do kubeczka dodaj żółtko i 1/2
        łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozmieszaj; wodę w garnuszku doprowadź do wrzenia i
        wlej zawartość kubeczka ciągle mieszając, gotuj przez chwilę; do wody w butelce
        wsyp odpowiednią ilość miarek mleka (dla 150ml) i dodaj kisielek po
        przestudzeniu, wstrząśnij silnie butlą i żecz maluchowi smacznego!
        Pozdrawiam, Aneta mama Dawida.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka