Dodaj do ulubionych

Co zrobić z białkiem z jajka?

20.08.05, 22:13
Obserwuj wątek
    • michiko ubic i bezy upiec 20.08.05, 22:14

• anawu Re: ubic i bezy upiec 20.08.05, 22:18
        A jak te bezy piec? Białko + cukier i do piekarnika? Czy cuś jeszcze?
        • michiko dokładnie tak... ubić na sztywno, acha i pergamin 20.08.05, 22:21
          na blachę
          • anawu Re: dokładnie tak... ubić na sztywno, acha i perg 20.08.05, 22:24
            Dzięki Michiko. Jutro spróbuję z tymi bezami. Może wyjdą lepsze niż ciasto..... wink
    • anawu Re: Co zrobić z białkiem z jajka? 20.08.05, 22:16
      Przepraszam za szybko kliknęłam smile)
      Mam głupie pytanie...
      Piekłam dziś ciasto - potrzebne były żółtka i mam teraz w lodówce całą michę
      białka od jajek. Co można z nim zrobić poza wylaniem do zlewu? Trochę mi szkoda.
      Wiem, że bezy robi się z białka ale to chyba dużo roboty. Może macie jakiś pomysł?
      Anka

• honi_29 Re: Co zrobić z białkiem z jajka? 20.08.05, 22:18
      Zrób maseczkę ściągającą całej rodziniewink
      • anawu :DDDDDDDDDD 20.08.05, 22:20
    • umasumak Torcik makowy Tosi (z Jeżycjady M.M.) 20.08.05, 23:25
      Szklanka białek (Tosi zostawały zawsze po upieczeniu niedzielnego placka
      drożdżowego wink
      szklanka cukru
      szklanka mąki
      kostka margaryny i 1/4 kostki masła
      szklanka maku
      łyżeczka kakao
      cukier waniliowy
      szczypta soli i ewentualnie aromat migdałowy
      dwie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, miksując dodajemy po trochu
      cukier z cukrem waniliowym, potem suchy, nie zmielony mak, następnie mąkę
      zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, a na koniec roztopiony i wystudzony
      tłuszcz.
      Wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, wsadamy do
      piekarnika na około 30 - 40 min. Tu jest mały problem, bowiem w ksiązce "Łasuch
      literacki" M.Musierowicz, jest napisane, że ciasto zależy piec w temperaturze
      130 stopni. Ja zawsze piekę w 150 stopniach w termoobiegu - poniewąz boję się,
      że w 130 się nie upiecze uncertain. Pod koniec tego czasu należy koniecznie sprawdzić
      patyczkiem czy juz się upiekło - jeśli jest suchy - ciasto gotowe.

Dalej autorka nie podaje dokładnego przepisu, ale ja najczęsciej postępuje w
      następujący sposób:
      Przecinam ciasto na trzy lub cztery krążki, ponczuję amaretto, albo po prostu
      posłodzoną wodą z kroplą soku cytrynowego (wersja dla dzieci), przekładam go
      bitą śmietną z owocami, najlepiej wiśniami, ale pasuje też brzoskwinia lub
      ananas z puszki, wierzch torciku polewam polewą czekoladawą (1/4 kostki
      margaryny palmy lub mlecznej, 2 łyzki mleka, 2 płaskie łyżki cukru i łyżkę
      kakao zagotować i przed polaniem lekko przestudzić), a nie zastygniętą polewę
      ozdobiam uprażonymi płatkami migdałowymi.
      Bardzo fajny i łatwy torcik - polecam smile. Pzdr
      • nicol.lublin Re: Torcik makowy Tosi (z Jeżycjady M.M.) 21.08.05, 09:41
        uma, na prawdę pieczesz ciasto z termoobiegiem? ja raz tak upiekłam szarlotkę i
        nie nadawała się do spożycia, bo całkowicie wyschła!!! jak to robisz, że ci
        wychodzi????
        • umasumak Re: Torcik makowy Tosi (z Jeżycjady M.M.) 21.08.05, 10:42
          nicol.lublin napisała:

> uma, na prawdę pieczesz ciasto z termoobiegiem? ja raz tak upiekłam szarlotkę
          i
          >
          > nie nadawała się do spożycia, bo całkowicie wyschła!!! jak to robisz, że ci
          > wychodzi????

Na termoobiegu wychodzą mi najlepsze ciasta. Nie wiem jak to robię wink, po
          prostu ustawiam, wkładam ciasto i się piecze smile. Pzdr
        • twinmama76 termoobieg 21.08.05, 11:03
          Jeśli sie piecze z termoobiegiem, to temperatura może byc troszke niższa niz
          normalnie, a juz na pewno piecze się k r ó c e j niż bez termoobiegu.
          Ja tez często tak piekę, ale ciasta, które powinny długo siedzieć w piecu
          (sernik, tradycyjny makowiec, babka itp.) wolę piec tradycyjnie, na dwóch
          grzałkach. Są wtedy lepiej wypieczone.
      • anawu Re: Torcik makowy Tosi (z Jeżycjady M.M.) 22.08.05, 12:35
        Dzięki Uma! Białka już co prawda zużyte, ale przepis wypróbuję następnym razem.
        Często zostaje mi białko i nie wiem co z nim potem robić. Ale teraz to ho ho!
        Tylko wagę będę musiała z domu usunąć wink)

Ania
    • mamand bezy 21.08.05, 10:55
      Mój mąż uwielbia domowe bezy, dlatego często je piekę smile

Na 4 białka szklanka cukru, ubić na sztywną piane, nakładać na blachą wyłożoną
      papierem do pieczenia (ja nakładam łyżką do zupy, bo małe beziki zawsze mi się
      paląsmile) i piec ok 1,5h w temp. 120-150stC

ps. ja robię ze zwykłym cukrem, bo z cukru pódru wychodzą takie "gipsowe"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka