Dodaj do ulubionych

Pytań kilka wróbla Ćwirka

08.03.06, 15:47
smile
Mam kilka niewiadomych na temat papu więc w jednym wątku żeby było szybciej i
łatwiej.
Jak ktos może mi pomóc to będę wdzięczna. Moje dziecię ma pół roku.
1. Czy bezpiecznie jest kupować warzywa na zupki dla maluszków w sklepie? Do
tej pory dostawałam od teściów (własny ogródek bez nawozu, oprysków)ale zapasy
wyczerpują się powoli więc trzeba będzie znaleźć inne źródło.
2. Czy dodajecie do zupek jakichś przypraw, np. sól, cukier?
3. Od którego m-ca można dodac do zupki:
- koperek albo nać pietruszki
- ryż
- kaszę np.jęczmienną?
4. Jak długo można przechowywać w zamrażalce zupkę własnej roboty?
5. Jak rozmrażać zupki?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Pytań kilka wróbla Ćwirka 08.03.06, 16:17
      1. Niektórzy nie mają innego wyjścia. Teraz mrożonki rządzą.
      2. Sól, cukier - nie, ale ziele angielskie, liść laurowy tak, z tym, ze nie do
      tych pierwszych zupek, tylko kilka tygodni później.
      3. Diabli wiedzą, ale moim zdaniem może byc to jednocyfrowy numer miesiąca -
      jesli chodzi o natki. Ryż od piątego, kasza jęczmienna jest glutenowa, więc po
      dziesiątym. Podobno gryczana jest bezglutenowa, więc można od razu.
      4. Zależnie od temperatury kilak tygodni, kilka miesięcy.
      5. W ciepłej wodzie, na przykład.
    • anielcia75 Re: Pytań kilka wróbla Ćwirka 08.03.06, 16:26
      Absolutnie nie kupuj teraz warzyw w sklepie na zupkę własnej roboty. o tej porze
      roku zufaj zupkom w słoiczkach, najlepiej Hipp albo Gerber. Może drożej, ale
      bezpieczniej. A jak będziesz chciała sama gotować, to dopiero latem i jesienią,
      wtedy warzywa są najlepsze, chociaż i tak nigdy nie będziesz miała gwarancji, że
      marchewka nie rosła przy drodze szybkiego ruchu i nie jest naszpikowana ołowiem.
      • dusia_mamusia Re: Pytań kilka wróbla Ćwirka 08.03.06, 17:04
        Jeśli nie chcesz lub nie możesz kupować dań w słoiczkach, które są
        najbezpieczniejsze, to kupuj warzywa mrożone. Mają dużo więcej składników
        odżywczych niż te przechowywane od jesieni. Wiosenne nowalijki też nie są
        dobre, bo mają największe stężenie szkodliwych substancji (chyba,że masz
        pewność, że rosły w "zdrowej" nie zanieczyszczonej ziemi). Swieże tylko późnym
        latem i jesienią.
    • monika19782 Re: Pytań kilka wróbla Ćwirka 08.03.06, 17:58
      Moim zdaniem możesz spokojnie kupować warzywa na bazarze, nie młode oczywiście,
      u nas sa juz młode ziemniaczki kapusta marchewka, tylko zeszłoroczne zawsze
      lepiej takie sredniej wielkości, moja zupka składa się najczęsciej z
      ziemniaczka marchewki pietruszki pora brokuła i od czasu do czasu dodaje
      jeszcze kalafior cukinia pomidor lub buraczek i oczywiście mięsko i masełko,
      natki możesz spokojnie wprowadzać od 6 miesiąca, u nas koper to codzienny
      podstawowy składnik ułatwia trawienie, moja córka ma prawie 9 miesięcy więc
      odrobinke dosalam dodaje też listek laurowy, może sie komuś narażę ale
      podkreślam że to moje zdanie że zawsze lepsz będzie świerzo ugotowana zupka w
      domu na bazarowych warzywach niż paćka ze słoika po których moje dzieci miały
      zawsze zaparcia, możesz dodawać płatki ryżowe 10 minut przed końcem gotowania
      lub po 10 miesiącu inne płatki np. jeczmienne owsiane lub gryczane chociaż
      któraś z dziewczyn pisała że gryczane są bezglutenowe to nawet wcześniej.
      W zamrażarce możesz przechowywać w pow. - 18 stopniach chyba do pół roku ale
      nie jestem pewna nie zamrażam zupek tylko mięsko które kroje w kosteczkę i
      codziennie dorzucam do zupki. Przeczytaj instrukcje zamrażarki pewnie bedzie
      napisane co ile sie przechowuje w mojej pamiętam było tylko gdzieś sie zgubiła.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka