Dodaj do ulubionych

menu karmiacej mamy

21.03.06, 15:28
cześć dziewczyny - jestem początkującą mamą - mój Kacperek ma niecae 2 tyg.
Karmie piersią i mam ogólne pojecie o diecie jaką powinnam stosować - ale tak
jak napisaam jest ono ogolnesad. Nie moge znalexc nigdzie diet jakie powinna
stosowac karmiąca mama. Kiedy mozna powoli wprowadzac rozne potrawy. Na razie
jem wszystko gotowane ale juz powoli mam dosc. Czy znacie moze jakies linki do
stron gdzie znajde informacje dot. menu karmiacej mamy? Jesli nie to moze
udzielicie mi jakis rad? Bardzo prosze o podpowidź
Obserwuj wątek
    • mik04 Re: menu karmiacej mamy 21.03.06, 15:31
      Wątków o tzw. dziecie matki karmiącej było już chyba milion...
      Nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej. Ja jadłam normalnie i jem
      normalnie - karmię już 15 misięcy i dziecko żyje i ma się dobrze. Musisz
      sprawdzić czy to co zjesz szkodzi w jakiś sposób dziecku. Mojemu nie szkodziło.
    • amoszyn Re: menu karmiacej mamy 21.03.06, 15:43
      Ja moge ci napisac jak ja robiłam - na początku lepiej unikać rzeczy
      ciężkostrawnych (np smażone kotlety - chociaż w szpitalu rybka smazona była,
      wię nie może zaszkodzić), wzdymających (kapusta, groch itp0, orzechów (nie mam
      pojęcia dlaczego), czekolady (również) no i owoców cytrusowych. ważne, żeby
      Twoja dieta była zrównoważona - staraj się po prostu dostarczać wszystkich
      niezbędnych składników, nie głódź się (na ewentualne odchudzanie przyjdzie
      pora). Z czasem, jak się z tym oswoisz i dziecko nie będzie miec alergii
      pokarmowaych, to będziesz jadła wszystko. Na prawdę. No chyba, że maluszek
      będzie na coś uczulony... dlatego, jeżeli jesz cos nowego, to obserwuj dziecko.
      Jeżeli nic mu nie jest, to możesz spokojnie to jeść.
      • bogusia.woj Re: menu karmiacej mamy 21.03.06, 15:50
        Orzechów się nie je ze względu na to że często wywołują reakcję alergiczną u
        dzieci podobnie jak kakao, czekolada i mleko.
        • jakw Re: menu karmiacej mamy 21.03.06, 17:02
          A jak nie wywołują reakcji alergicznej to się jada - i mleko, i czekoladę, i
          kakao, i orzechy
    • bogusia.woj Re: menu karmiacej mamy 21.03.06, 15:49
      Dwa tygodnie to bardzo mało zeby jakoś drastycznie zmienić sposób odżywiania.
      Powinnaś stopniowo i pojedynczo wprowadzać jakieś dodatkowe pokarmy. Jeśli
      będziesz to robić pojedynczo wtedy będziesz w stanie wyeliminować ten składnik
      diety, który może zaszkodzi dziecku. Zwróciłabym uwagę na uważne wprowadzanie
      nabiału ze względu na dość częstą alergię na białko krowie. Musisz pić dużo
      płynów, unikać mocnej kawy i herbaty i obserwować dziecko jak zachowuje się po
      wprowadzeniu nowego jedzenia. Jęśli pojawi się objaw kolki, dziecko będzie
      niespokojne lub marudne to wyeliminuj tą potrawę na dwa trzy tygodnie i spróbuj
      ponownie. Unikaj potraw które mogą wzdymać typu groch, fasolka zielona itp. bo
      mogą się one przyczynic do kolki u dziecka. A poza tym menu lekkie. Na razie
      radziłabym jednak pozostać przy gotowanym. Później będziesz mogła stopniowo
      wprowadzać inne potrawy, ale teraz to chyba jeszcze za wcześnie. Unikaj potraw
      solonych i pikantnych a takze tłustych.
      A co do diety to piszesz,że po 2 tyg. masz dość. Ja jestem na ostrej diecie już
      prawie siedem miesięcy ze względu na skazę białkową mojego dziecka i nadal jem
      "jałowe" gotowane posiłki i na palcach jednej ręki mogę wymienić rzeczy które
      mogę jeść, więc dwa tyg. takiej diety to jest nic.
      Pozdrawiam.Jeśli będziesz miała jakieś pytania to pisz na priv lub gg 5897159
    • wielorybka Re: menu karmiacej mamy 21.03.06, 21:49
      rozszerzaj spokojnie dietę - nowy składnik co drugi dzień i patrz na dziecko -
      jesli nie bedzie alergii bedziesz mogła jesc wszystko - sama zauważysz co
      dziecku służy a co wzdyma lub uczula;
      zajrzyj na forum karmienie piersią, tam jest wiele wątków na ten temat
    • mamamikolaja7 Re: menu karmiacej mamy 27.03.06, 09:54
      izabelek27 napisała:

> cześć dziewczyny - jestem początkującą mamą - mój Kacperek ma niecae 2 tyg.
      > Karmie piersią i mam ogólne pojecie o diecie jaką powinnam stosować - ale tak
      > jak napisaam jest ono ogolnesad. Nie moge znalexc nigdzie diet jakie powinna
      > stosowac karmiąca mama. Kiedy mozna powoli wprowadzac rozne potrawy. Na razie
      > jem wszystko gotowane ale juz powoli mam dosc. Czy znacie moze jakies linki do
      > stron gdzie znajde informacje dot. menu karmiacej mamy? Jesli nie to moze
      > udzielicie mi jakis rad? Bardzo prosze o podpowidź
      Cześc Przede wszystkim musisz odżywiać się zdrowo, twoja dieta powinna być
      urozmaicona i bogata w potrzebne dziecku witaminy i minerały. oczywiście dzieci
      są różne jedne matki jedzą wszystko i dzieciom nic nie jest a inne muszą uważać
      niemal na wszystko, musisz eksperymentować wprowadzaj poszczególne nowości np
      pomidor, papryka zielenina pojedynczo i obserwuj maluszka, jeśli nie ma żadnego
      uczulenia ( a alergia pokarmowa zawsze zaczyna się od buzi a potem przechodzi na
      resztę ciała( - taki mi tłumaczył pediatra) to jedz to i na zdrowie. Acha mogę
      ci poradzić żebyś nie przesadzała z ilością spożywanego przez ciebie mleka, mój
      synek przez to że jadłam codziennie płatki z mlekiem na śniadanie i poza tym
      sery, serki itp. dostał uczulenia i musiałam wprowadzić przez jakiś czas dietę
      eliminującą wszystko co z mlekiem, jak już mu całe uczulenie zniknęło to
      ponownie wprowadziłam sobie mleko ale już ostrożniej i było ok. a gdy mały
      zaczął jeśc inne pokarmy stałe to wtedy jadłam już prawie wszystko Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka