mala_kobieta3 16.09.06, 08:27 Czy któraś z Was wybiera sie na grzyby? co robicie z nadmiarem? Ile mozna suszyc i marynowac? A moze ma któras fajne przepisy? wlasnie wyruszam z koszami do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agastrusia Re: Grzybobranie 16.09.06, 08:53 Ja bym chętnie sie wybrała ale jakoś tak nie wychodzi A nadmiar można również mrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Grzybobranie 16.09.06, 09:39 udus w smietanie z dodatkiem koperku najlepiej swieżego.oczywiscie z tym uduszeniem to mam na mysli grzyby nie małża))) Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea krokiety z grzybami 16.09.06, 09:50 grzyby drobno pokrojone i podduszone z cebulka...i doprawione jak kto lubi.. nalesniki zrobione na ostro grzyby zawijamy w naleśnik....jak nie umiem tego napisać..)..nalpierw dwa brzegi..potem zawijanie.. optaczamy w jajku i bułce tartej i na patelnie..... zwykle robie wiecej i usmazone zamrazam.....jak mnie najdzie ochota, to albo na patelnie, albo do mikrofali.. wersja dla leniwych..... grzyby podduszone, wsadzone w nalesnik....nalesnik złożony na pół i polany sosem .....oczywiście grzybowym..) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: krokiety z grzybami 16.09.06, 15:20 bea, to z nalesnikiem fajne, zrobie na pewno u mnie wlasnie pyrka na piecu gulasz z grzybami wedlug przepisu mamy reszte nadzieje na niteczke i na slonce ale ja nie mialam dzis duzo zobaczymy jak jutro bedzie zawsze mozna obgotowac z cebulka i zamrozic taki polprodukt to potem baza do wielu rzeczy a roboty przy tym nie ma aha, koperek swiezy fajnie, ale swieza pietruszka tez z grzybkami sie komponuje ja wole nawet a zupe grzybową jak robicie? ja nie umiem Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Grzybobranie 16.09.06, 17:22 magda, a jak i gdzie suszysz?? pytam bo to musi byc bardzo wysoka temp. suszenia jak na powietrzu to grzyby gniją przecież?? Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a babko71 16.09.06, 18:07 1)Moofka nie ma na imię Magda 2) my też suszymy za oknem na słoneczku i grzybki nie gniją, a częśc w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: babko71 16.09.06, 18:10 pytanie było do magdy 1345..cos tam nie mam pamięci do numerków Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: babko71 16.09.06, 18:21 w takim razie najmocniej przepraszam myśłałam, że się pomyliłaś bo pisałaś o suszeniu na słońcu, o którym to wspominała wlaśnie Moofka, a nie Magda pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: babko71 16.09.06, 20:29 lea, w którym kierunku na grzybki jezdzicie? gdzies kolo Was? ja tez na slonku susze, bo jak dotad bylam tylko dwa razy i nie za duzo mi sie znalazlo więc i do suszenia mialam tak malo, ze szkoda bylo piec nagrzewac w ogole Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a moofka 17.09.06, 18:48 a my 30 litrów w ciągu 2 godzin na Rudawicy byliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Grzybobranie 17.09.06, 21:39 Nic nie gnije, byle suszyly sie w przewiewnym miejscu.Ja wieszam na balkonie na dzien, na noc wnosze do mieszkania i susza sie ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Grzybobranie 16.09.06, 16:42 W tym roku bylam juz kilkakrotnie na grzybach, bede jeszcze jeździc.Uwielbiam je zbierac, gorzej z przerabianiem i jedzeniem- sa dla mnie za "ciezkie", chyba ze suszone.Grzyby marynuje, susze(najwiecej), wekuje w wodzie z sola oraz po prostu zamrazam.Ze swiezych robie sos lub zupe(robie wywar , dodaje podduszona cebule i pol surowej, do tego obgotowane grzyby, smietana ,koperek i np. topiony serek).Zupe podaje z zacierka. Ostatnio niestety przywiozlam z lasu kleszcze- ja mialam wbite 2 , moja mama 3 - chyba zaczal sie ich sezon, bo wczesniej mimo ze bylo wiele okazji nie zaliczylysmy takich "atrakcji".Tak ze uwazajcie na te insekty. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Grzybobranie 16.09.06, 16:44 byliśmy kilkakrotnie w tym roku i jeszcze się szykujemy, suszymy, mrozimy. Mąż uwielbia jajecznicę z grzybami i placki ziemniaczane z ową jajecznicą ale placki owe piecze się na specjalnych blaszkach bez tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: Grzybobranie 16.09.06, 17:32 Ja uwielbiam zbierać grzyby!Ponieważ mieszkam przy lesie często chodzę na grzybobranie.Niedawno poszłam z córką.Ile ja się ją naniosłam!Nie chciała iść! Tyle kilosów zrobiłam z nią na ręku i z koszykiem,że byłam padnięta.Mamy już tyle suszonych,że nie wiem kiedy to się zje.Słoiczków też już sporo.Pozdrawiam wszystkich miłośników zbierania grzybków!A czy któraś z Was lubi łowić rybki? Odpowiedz Link Zgłoś
bognisia1 Re: Grzybobranie 16.09.06, 19:42 ja lubię lowić rybki |)) i grzybki lubię zbierać, wlaśnie zamarynowalam i ususzylam!!! pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mala_kobieta3 Re: Grzybobranie 17.09.06, 22:23 Wlasnie wrocilam, grzybow w bród. Teraz poczytam przepisy i jutro bede dzialac. Teraz mąż je czyści a ja częśc do suszarki , część obgotuje, część do lodówki a jutro bedę gotowac , gotowac, i jeszcze raz gotować. Mam ich około 7 kg )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś