ulusia200 02.10.06, 18:15 Jaki jogurt moge podawać pieciomiesiecznemu dzieciaczkowi? Podobno sa jakies takie ale jeszcze sie z nimi nie spotkałam. Moze ktos wie co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konefka29 Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 18:29 Ale po co chcesz podawac jogurt tak malemu dziecku? Lekarze do 6 miesiaca kaza karmic tylko mlekiem matki. Od 5 miesieca mozna wprowadzac inne pokarmy, jesli karmisz sztucznym mlekiem. Zaczyna sie od kaszek ryzowych, ewentualnie sinlacu i delikatnej zupki jarzynowej bezmiesnej. Pierwsze przetwory mleczne z mleka krowiego, typu jogurt, czy serek podaje sie dopiero po 10 miesiacu zycia. Zobacz: www.nestle.pl/dziecko/ Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 18:41 Mój maluszek od drugiego miesiąca nie chce wogóle mleka z piersi. Dostaje różne kaszki mleczne i bezmleczne, zupki jarzynowe różnego rodzaju z mięskiem lub bez, jabłko, soczki, przecierki owocowe różnego rodzaju, banana. Wwszystko przyjmuje bez większych problemów, a ja nareszcie wiem że jak płacze to nie z głodu, tak jak to prawdopodobnie było do nie dawna. A co do produktów z mlaka krowiego to zdaje sobie sprawy ze podaje sięje póżno. Ciekawa jestem tylko tego jogurtu dla dzieci, bo jeżeli taki maluszek może go jeść to widocznie jego skład musi być do tego dostosowany. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 18:52 U ans zaleca sie podawanie jogurtu naturalnego w 6 miesiacu.Raczej tlusciejszego.Mieszkam we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 19:01 Dzieki za tą wiadomość. nie ukrywam że nawet mnie ona ucieszyła, bo dałam kiedyś małemy polizać troszkę jogurtu i strasznie mu smakował. Otwierał buzię żeby mu dać a to się mu zdaża tylko w wyjątkowych przypadkach Nie jestem zwolenniczką strasznie rygorystycznego karmienia i myśle ze jak skończy 6 miesięcy to spróbuje mu troszkę więcej podać. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 19:16 Ja w ogole zauwazylam ze sposob karmienia niemowlat jest zupelnie inny w Polsce i we Francji.We Francji jets jakby "mniej ostrozny", banany od 4 miesiaca, bialko wraz z zoltkiem, jogurty.Nie ma tez diet dla matek karmiacych.Podawaj smialo.Ja dopiero niecaly tydzien temu wprowadzilam jedzenie synkowi, a juz bede mu podawac jogurt z morelami, zreszta prawie codziennie wprowadzam jakas nowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 19:21 Oj to ja jestem zwolenniczką francuzkiego żywienia dzieci. Powoli podaję różne nowe jedzonka. Nie trzymam sie scisle żadnych zaleceń. Małego nic nie uczula. Banany też już wprowadziłam. I mały zjada je ze smakiem. Daje mu też czasami- nie wiem czy słusznie- próbować różnych rzeczy z mojego talerza. Jest tym zachwycony A ja przynajmniej wiem co mu smakuje. A ile miesięcy ma Twój synek? Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 13:54 Niedlugo skonczy 6, a jedzonko wprowadzilismy tydizen temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: jogurt dla maluszka. 02.10.06, 22:01 Jesli jogurt to tylko naturalne bo te wszytsjkie z dodatkami sa popaprane. Osobiscie kupuje mojej corce jogurty dr oetker naturalny bo nie zawiera mleka w proszku i ma lepszy smak niz danone. Odpowiedz Link Zgłoś
agulala Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 08:50 Dostępne są również gotowe jogurty np Hipp Owoce & Joghurt lub deserki Gerbera z jogurtem .Wszystko po 6 m-cu Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 12:05 Tylko jogurtow ze sloiczka moja mala nie chciala tknac... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 10:16 Przetwory mleka krowiego, niemodyfikowanego (jogurt naturalny bez cukru i owoców, twarożek) można podawać od 11 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 12:30 Chyab jeszcze za wczenie na takie eksperymenty. ja pierwszy raz podalam jogrt hippa jak corka miala 10 miesiecy skonczone Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_op Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 14:24 myślę że trzeba instynktownie podchodzic do karmienia, czasem nie wychodzi według ksiązki, ja podaje jogurt z hipp-a a co do kaszek i kleików mała ich nie chce- w książce "wmawiają" by podawać gdybym wszystko robiła wedlug książki mała by z głodu padła i czasem mam wrażenie że niektóre koncerny wpływaja na styl żywieniowy naszych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 14:38 Ale czy to oznacza, że dziecko od drugiego miesiąca je kaszki, zupki, mięsko i inne takie? Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_op Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 16:23 oczywiście że nie je od 2 miesiąca, ale jak ma co najmniej półroku to można nieco eksperymentować i niepopadajmy w jakieś paranoje) Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 21:44 Ale ja "piłam" do autorki wątku, która napisała "Mój maluszek od drugiego miesiąca nie chce wogóle mleka z piersi. Dostaje różne kaszki mleczne i bezmleczne, zupki jarzynowe różnego rodzaju z mięskiem lub bez, jabłko, soczki, przecierki owocowe różnego rodzaju, banana". Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 21:47 jak zyje to w czym problem????a niech zdrowow rosnie, w koncu matka wie co dla jej dziecka najlepsze. wczoraj napomknelam ulusii o tych jogurtach, ale zapomnialam dodac ze mieszkam w UK i mam tu taka opcje jak jogurty, deserki dla malenstw od 4 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 22:47 Jak zyje, coz to za odpowiedz, przeciez efekty bledow zywieniowych nie sa widoczne od razu, czasem trzeba czekac kilkanascie lat. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: jogurt dla maluszka. 03.10.06, 23:54 troche elastycznosci, taka przenosnia to byla!!! a tak ogolnie to moj tata ssal kostke cukru zawinieta w pieluche przez dlugi czas zamiast smoka i nie ma prochnicy, teraz jakbym dala dziecku takie cos to odrazu pewnie by wedlug co niektorych mialo-kobiety-luzowac bo jakies paranoje powstaja. a unikanie tych tzm bledow zywieniowych w ostatanich latach doprowadzilo do zwiekszenia grona alergikow .pozdra Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 04.10.06, 17:38 kiedyś dzieci żywiono mniej opstrożnie i mniej też było alergików. Alergie to głównie wymysł współczesności. Ledwo dziecku krostka wyskoczy to już na pewno jest alergikiem i najlepiej nie karmić go wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 04.10.06, 17:40 Od 2 miesiąca nie chce mleka z piersi, ale mleka w proszku musiał pić. A teraz ma 5 miesięcy i chyba nie ma nic złego w tym że dostaje takie jedzonko? Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 04.10.06, 17:36 pisałam że od 2 miesiąca nie chce wogóle mleka z piersi, co nie oznacza że od razu po odstawieniu go od piersi dostawał zupki i inne wymiennione jedzonko. Młody teraz ma skończone pięć miesięcy i to wymienione to jest jego dzisiejsze jedzonko. Po odstawieniu go od piersi dostawał najpierw tylko Bebiko, potem Bebiko z kleikiem, i powoli ok 4 miesiąca zaczęłam mu wprowadzać inne jedzonka. Jabłko jedynie wprowadziłam wcześniej, ale to przez to że miał problemy ze zrobieniem kupki Im więcej i bardziej zróżnicowane jedzonko zjada tym jest spokojniejszy, grzeczniej śpi, więcej bawi się sam. A jak dostawał samo mleko to ciągle marudził, budził się co chwile itd. Koszmar Teraz je różne rzeczy i jest spokój Odpowiedz Link Zgłoś
izalo Re: jogurt dla maluszka. 04.10.06, 17:53 Hej, ja tez uwazam, ze mozna byc troche bardziej elastycznym jesli chodzi o jedzonko maluszka. oczywiscie nie polecam podawania zupek, jogurtow itd oo 2 miesiaca, ale jesli podasz troche wczesniej niz ¨zaleca sie¨, zwlaszcza, ze dziecko nie ma alergii, nic sie nie stanie. zreszta te zalecenia w kazdym kraju sa inne. My mieszkamy w Hiszpanii i tutaj cytrusy (pomarancze) podaje sie od 6 miesiaca!! Juz widze jak wiele mam w Polsce oburza sie slyszac to ) Niby tak alergizuja, a jednak nie zanotowalam, aby tutaj dzieci szczegolnie czesto cierpialy na alergie. Moja mala ma 8 m-cy i juz od jakiegos miesiaca je jogurty. I wszystko jets w porzadku. Co prawda sa to specjalne jogurty dla takich maluszkow (od 6 m-ca). Tym nie mniej - co kraj to obyczaj i nie ma jedynej, najlepszej, cudownej tabeli zywienia niemowlat Co nie znaczy, jeszcze raz zastrzegam, aby zrobic kompletna ¨wolna amerykanke¨. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ulusia200 Re: jogurt dla maluszka. 05.10.06, 12:56 Zgadzam się ze można troszeczke popróbowaćz różnym jedzeniem co wcale nie oznacza że od 2 miesiąca dawałam dziecku wszystko jeść, jak to teraz wszyscy tutaj sobie myślą. Ale nie jestem super przewrażliwiona, bo jakby tak było to moje dziecko nic teraz by nie jadło, bo przecież wszystko może uczulać. Podaje mu to co teoretycznie moge i jeszcze nic go nie uczuliło. I jeszcze raz powtarzam że nie dawałam małemu zupek i innych rzeczy od 2 miesiąca, a dopiero od ok. 4. A wcześniej po prostu ciężko mi było go karmić, bo mleka nie chciał, a nic innego jeść nie powinno tak małe dziecko. Na szczęście jakoś ten okres przetrwałam Odpowiedz Link Zgłoś