Dodaj do ulubionych

dieta bezmleczna

07.10.06, 16:25
czy ktos moze mi powiedziec cos na ten temat,kubus ma roczek od dwuch tygodni
jestesmy w szpitalu maly mial rozwolnienie, wszystkie badania wyszly
dobre.wczoraj wyszlismy na przepustke z nadzieja ze malemu sie poprawi lecz
jakos tego nie widac.podejrzewaja alergie na bialko. ja jeszcze go karmie
piersia.jaka moge wprowadzic soboie diete aby mu nie szkodzic.
Obserwuj wątek
    • zyrafffa Re: dieta bezmleczna 08.10.06, 20:47
      Przede wszystkim nalezaloby odstawic wszelkie produkty mleczne u dziecka i u
      ciebie. Jak wszystko wroci do normy mozna powoli wprowadzac mleko do diety matki
      - i obserwowac. Najpierw maslo, sery, z mlekiem lepiej poczekac jak najdluzej.
      Jak wszystko bedzie ok mozna zaczac wprowadzac mleko do diety dziecka, ale tez
      powoli. Najpierw maslo, pozniej ser zolty, jogurt i na koncu mleko. Najlepiej
      kazda produkt podawac ok. 2 tygodnie i obserwowac - wtedy bedziesz miec
      absolutna pewnosc co do jego dzialania. Wiem ze wydaje sie to bardzo dlugo, ale
      z wlasnego doswiadczenia wiem ze to sie oplaca - masz 100% pewnosc ze to np.
      maslo a nie nic nnego. W tym czasie nie nalezy wprowadzac zadnych innych nowosci
      do diety. Moje dziecko reagowalo nawet na maslo w mojej diecie, dieta bezmleczna
      byla dla mnie tortura, i w koncu poleglam w 11 miesiacu - odstawilam od cyca.
      Maly do tej pory jest uczulony na mleko (17 mcy) ale juz nie tak bardzo jak na
      poczatku.
      Zycze powodzenia
      • fasolka99 Re: dieta bezmleczna 10.10.06, 14:54
        Ano wlasnie, tak jak pisze Zyrafa - odstawiasz wszystko, co ma zwiazek z
        mlekiem (nalezy nawet czytac sklad herbatniczkow - czy nie zawieraja masla,
        serwatki, mleka w proszku). Restrykcyjnie, przynajmniej na poczatku. Nieraz
        potrzebne jest odstawienie wszystkiego, co ma zwiazek z krowa, a wiec tez
        wolowiny i cieleciny. Trzeba czytac sklad produktow. Wedliny tez moga zawierac
        bialko krowie, a juz prawie na pewno sojowe (a 60% dzieci uczulonych na mleko
        jest tez uczulonych na soje).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka