Dodaj do ulubionych

Dobra herbata?

31.10.06, 21:16
Poniewz mam juz dosyc picia posledniego gatunku herbat o smaku i kolorze
moczu, postanowilam dzis zakupic sobie dobra herbatke. No i stojac przy
polkach zglupialam, nie wiedzialam ktora wybrac - kierowac sie cena - czyli
im drozsza tym lepsza? W koncu zlapalam Dilmah i pobieglam dalej, bo synkowi
zachcialo sie siusiu smile) I na tym zakonczylo sie wielkie polowanie. A jaka
herbate Wy kupujecie? Moze cos podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • demarta Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:22
      lipton earl grey w liściach. miodzio!
    • mynia_pynia Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:25
      Różne, ale zawsze liściaste , są to herbaty naturalne, czyli albo jakaś
      zielona, albo czarna, albo czerwona.
      Nie jest to lipton czy dilmah, ale jakieś z chińskimi znaczkami wink

Nie przepadam za herbatami smakowymi (mango, pomarańcza, kokos).
    • kura17 Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:33
      ja bardzo lubie herbate cejlonska, sypana. albo mieszanki, ktore maja duzo
      cejlonskiej w sobie. nie mieszkam w polsce, wiec Ci nie pomoge z konkretna
      marka, my kupujemy herbate mieszana w niemczech, w rodzinnym miescie meza smile

jesli lubisz herbaty typu earl gray, to polecam twinnings "lady earl grey",
      bardzo fajna

``````````````````
      kurczak: 03.03.05
    • szagszag Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:36
      Ze stosunkowo niedrogich b. dobra, ale też mocna, jest herbata Yunan (gdzieś
      jest chyba podwójne "n"). Opakowanie wiśniowe, czarno złote napisy. Moze być w
      torebkach. 8-9zł. za 100 torebek.
      Poza tym ja uwielbiam Earl Grey, ale tylko Tetley.
      I wszyskie piję w torebkach, bo jestem leniem i nie chce mi się potem po fusach
      czyścić sad((
    • figrut Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:36
      "Rooibos" i "Lipton". Rooibos nie jest tradycyjną herbatą, ale jak dla mnie jest
      pyszna [ma miodowy smak], Lipton ma smak bardzo wyraźny i jest mocna.
    • mathiola Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:45
      Nie lubie earl greyow, smierdza smile
      I tez (niestety) wole z torebki, nie ze wzgledu na smak, tylko z lenistwa - nie
      ma mi kto fusow wygrzebywac z kubka. Chociaz oczywiscie zdaje sobie sprawe z
      tego, ze herbata z torebki to gorszy rodzaj herbaty - nawet tej najlepszej
      gatunkowo smile
    • kotbehemot6 Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:47
      hmm to co jest w hipermarketach, nawet to co leży na górnej pólce rzadko kiedy bywa smaczne...radziłabym udać się do sklepu z Herbatami i tam kupić według upodobań, no i parzyć w odpwiedni sposób
      • mathiola Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:49
        eee, to juz wyzsza szkola jazdy. Raz ze daaaleko mam do sklepu z herbatami i
        nie mam czasu specjalnie tam leciec, a dwa - jak juz pisalam - chodzi o taka
        szybka herbate, zwyczajnie zalewana wrzatkiem, bez ceremonialu parzenia... No,
        wiecie, takie ekspresowki tez jednak moga byc lepsze i gorsze, a ja jednak
        wolalabym te lepsze smile
        • kotbehemot6 Re: Dobra herbata? 31.10.06, 21:54
          cóż, kieruj się w takim razie ceną,chociaż to nie reguła ,ale cena często odpowiada jakośći, i kup wodę w butelce do parzenia - herbata będzie smaczniejsza.
        • kasik787 Lipton. 01.11.06, 00:19
          Uwielbiam herbaty.
          Pijac rozne stwierdzam iz najlepsza jest wlasnie lipton-
          -oczywiscie rzecz gustu,ale jak dla mnie ok.
          Smakowe-czasem.
          Pozdr.Kasia
          • mamaivcia Re: Lipton. 02.11.06, 13:35
            a która Lipton? bo na tę expresówkę to ja mówię "farba lipton" smile)) barwi wodę
            a nie ma smaku for me sad((( no i rzuciłam na rzecz liściastych
    • teraz_asia Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:02
      Kilka lat temu rozmawiałam z panem, który zajmuje się herbatą zawodowo (chociaż
      za Chiny nie mogę sobie przypomnieć, co dokładnie robiłsmile). Fakt, powiedział,
      że te supermarketowe to be, z torebki tez be (podobno te tanie torebki to
      często zmiotki z magazynu, gdzie się np worek rozwalił), ale stwierdził, ze
      jednak Dilmah najlepiej trzyma normy, a te drogie Dilmahy to od biedy można
      uznać za przyzwoitą herbatębig_grin
      Ja piję mnóstwo herbaty, zazwyczaj parzę w dzbanku, to odpada problem fusów
      (można kupić takie fajne, półlitrowe dzbanki)Jak z torebki, to Dilmaha,
      nawróciłam sięsmile
    • kinia2004 Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:08
      A ja lubię smakowe Dilmah. Najbardziej wiśniową, mmmmmmm... sam zapach jest
      nęcący... i inne też (choć nie wszystkie, bo wiadomo, każdy lubi coś innego).
      Ostatnio kupiłam, właśnie w markecie, jedną paczuszkę z kilkoma rodzajami tej
      herbaty i teraz delektuję się codziennie inną. Polecam, napewno znajdziesz coś
      dla siebie.
      • stefcia_rudecka Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:17
        a ja kupuję Golden Assam, 50 torebek za całe 5 złociszy. Dla mnie bomba, smaczna
        i dosyć mocna.
    • mysia-mysia Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:36
      eternal - czarne opakowanie ze złotym napisem, niezbyt drogie
      liptona nie lubię bo jest jakiś taki... żelazny
      b dobra była herbata lyons (czy jakoś tak podobnie) w zielonym opakowaniu, ale
      dawno jej nie widziałam nigdzie
      • tysia77 Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:46
        Ja piję Dlimah,jak dla mnie idealna.
        • agysa Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:51
          Eternal - ma mocny smak i mnie to odpowiada. Nie lubię smakowych herbat, dla
          mnie musi herbata być mocna i bez cukru.
    • elu.su Re: Dobra herbata? 31.10.06, 22:58
      Ja piję Sagę i też nie narzekam, tania i bardzo mi smakuję. Dobry jest też
      Lipton, no ale to już "wyższa półka", piłam kiedyś lipton w czarnym opakowaniu,
      nie pamiętam dokładnie nazwy, ale była rewelacyjna.
    • wirus_to_ja Re: Dobra herbata? 01.11.06, 00:00
      Dilmah jest naprawdę dobra (o ile kupiłaś Ceylon Gold). Poza tym jeszcze pijam
      Dilmah Lychee, Dilmah Earl Grey i Lipton Teste of London.
    • aluc Re: Dobra herbata? 01.11.06, 00:08
      niemąż pija Dilmah Earl Grey
      ja czarną tylko z mlekiem, więc smak mało mi przeszkadza wink

PS. kiedyś słyszałam, że granulowana jest ze zmiotki wink czy jeszcze w ogóle
      sprzedają granulowaną?
      • kattkak Re: Dobra herbata? 01.11.06, 08:23
        a ja uwielbiam zieloną, może być polskiej firmy Bastek (ale tylko liściasta).
        A wiecie że zieloną nie parzy się wrzątkiem tylko zalewa wodą ok. 50 stopni?
        Wtedy nie jest gorzka.
        • lola211 Re: Dobra herbata? 01.11.06, 08:34
          Tak, parze ja w ten sposob, tylko ze dla mnie zwykła zielona herbata to jak
          wywar ze slomysmile, wiem , nie znam sie, ale to chyba wina kubkow smakowychsmile.
    • lola211 Re: Dobra herbata? 01.11.06, 08:32
      Przetestowalam juz wiele herbat i musze stwierdzic, ze wielbicielka tego napoju
      nie bede.Pije, bo pije, ale zeby mi baardzo smakowalo to nie.Herbaty
      aromatyzowane IMO tylko ladnie pachna, a w smaku ow aromat jest ledwie
      wyczuwalny, jak dla mnie za slabo.Zwyklych herbat to juz w ogole nie lubie,
      jedyna ktora mi smakuje to Earl grey- Tetley czy Lipton z tych popularnych.Z
      zielonych wchodzi mi jeszcze z opuncja czy grapefruitem, ale nie powiem, zebym
      sie tym delektowala z prawdziwym smakiem.
      Jestem kawoszka, herbate pije dla towarzystwa w pracysmile.
      • kattkak Re: Dobra herbata? 01.11.06, 08:37
        a dla mnie mogłyby nie istnieć soki gdybym miała wybierać z kawa/ herbata w
        zamian za woda/soki
    • lola211 Re: Dobra herbata? 01.11.06, 08:37
      Przy okazji watku zaparzylam sobie Dilmah karmelowa.I co? Pachnie bardzo
      ladnie, slodko, karmelowo, a w smaku -zwykla herbata.
    • pandora_ Re: Dobra herbata? 01.11.06, 09:09
      Nie przepadam za herbatą, pijam owocowe napary, zioła, a przede wszystkim kawę.
      Jeżeli herbatę - to nie jestem smakoszem - kupuję Lipton i piję z mlekiem smile
      Swego czasu kupowałam w sklepach herbacianych herbaty na wagę - smakowały mi
      chińskie i rosyjskie mieszanki oraz biała herbata.
    • twarz2 Re: Dobra herbata? 01.11.06, 09:33
      Tylko i wyłącznie firmy Teekane - wszystkie bardzo smaczne.
      • eva123 Re: Dobra herbata? 01.11.06, 11:41
        od kiedy sprobowalam prawdziwych herbat ze specjalnego sklepu herbacianego to
        juz nie zdradzam ich na rzecz torebkowych. z czarnych herbat polecam yunnan
        golden tips i kapitana morgana (dodatek platkow migdalowych i rumu), z
        zielonych moja faworytka jest lady diana oraz biala np. silver tips, pijam tez
        czasem mate ale to juz wlasciwie nie jest herbata.
        nie mam specjalnego rytualu, zaparzam w dzbanuszku, pijemy z filizanki bo ma
        wtedy zupelnie inny smak. acha robie drugie parzenie i wtedy smakuje inaczej.
        ponoc jakis cesarz chinski pijal tylko trzeci napar bo ponoc najlepszy, dla
        mnie juz troche za slaba. BTW nie wiem czy wiecie, ze herbata parzona do 3 min
        ma dzialanie pobudzajace, a powyzej 3 min. uspokajajace.
    • masumi2006 Re: Dobra herbata? 01.11.06, 13:25
      Ja kocham Earl grey Liptona w listkach,nie w torebkach.jak mam mieć parzoną u
      kogoś herbatę z torebki,to już wolę najzwyklejszą sypaną nawet granulowaną,byle
      nie te pampersiarskie herbatywink
    • mamamonika Re: Dobra herbata? 01.11.06, 14:30
      Ja praktycznie kupuje tylko herbaty na wagę - inne mi smakują jak bibułka sad((
      Z "pudełkowych" dobre sa herbaty firmy Ahmad - porównywalne jakościowo z tymi
      na wagę.
      Moje ulubione (czarne) to "St Margaret's Hope" i "Orange broken pekoe". Bardzo
      lubię tez zielone.
      Nie znoszę mieszanek aromatyzowanych, chociaz z kilkoma wyjątkami wink Lubie
      mieszankę z dodatkiem rumianku rzymskiego (przewaga zielonej, nieco czarnej i
      rumianek) Mniam mniam smile)) Tylko tez nie wszystkie herbaciarnie potrafia ją
      dobrze zrobić...
    • 76kitka ahmad tea-ceylon tea-orange pekoe 02.11.06, 13:28
      nienawidzę ekspresówek, wolę zaparzoną liściastą
    • mathiola zainspirowałyście mnie 02.11.06, 13:31
      Od samych nazw, które podajecie, zachciało mi sie pić! I to takiej prawdziwej,
      dobrej. Idę dziś kupić imbryk do parzenia herbaty!
    • marghe_72 Re: Dobra herbata? 02.11.06, 14:54
      na czarnych sie nie znam
      ale polecam Melisa+ gruszka Vitax
    • clio_1 Tylko Ahmad 02.11.06, 15:47
      jak dla mnie, z tym że ja bardzo lubię earl greya, ale inne herbaty tej firmy
      też są bardzo smaczne, oststnio widziałam w torebkach smakowe - truskawkowe,
      jabłkowe itp. Ja jeszcze lubię tetley cinnamon&apple.
      Z tych kupowanych na wagę najbardziej lubię earl grey superior i wszystkie
      korzenne - z gozdzikami, cynamonem.
      • marta76 Re: Tylko Ahmad 02.11.06, 15:49
        ja lubię owocowe.Kupuje różne mieszanki w sklepach z herbatami lub gotowe w
        opakowaniu np w Bomi.
        • kolibeer2 Re: Tylko Ahmad 02.11.06, 17:04
          tylko dilmah smile
          darjeeling tea to to co mnie czasem przy życiu trzyma smile
          lubię też czarną dilmaha i czarną z aromatem mięty
          www.gourmetfoods.pl/html/index.html
          tutaj można pooglądać i zamówić herbatki (szkoda tylko , że nie można posmakować tongue_out)
    • paulina.paulikowska Re: Dobra herbata? 02.11.06, 22:42
      ja kupuje teekane. jest wspaniała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka