Dodaj do ulubionych

Dania dla alergika

IP: *.* 17.03.01, 18:49
Chcałabym prosić o podanie jakichś prostych przepisów (mogą być też bardziej skomplikowane) ma dania dla dzieci. Chodzi mi o jakieś placuszki czy ciastka, które nie zawierają mleka, jajek. Mogą być z mąką pszenna, jabłkami, ryżem, soczkami, byle nie alergizującymi. Mój synek jest alergikiem, na razie dokładnie na co reaguje to nie wiemy, na pewno na mleko i seler. Misiek ma 14 miesięcy i nie je wielu produktów, króte powszechnie są uznane za alergizujące.\nZ góry dziękuję. Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Dania dla alergika IP: *.* 19.03.01, 10:41
      Dostałam ulotkę Nestle i tam jest kilka przepisów. Podaję dwa, jak będę miała chwilkę może przepiszę jeszcze:\n\n\nNaleśniki bezglutenowe, bezmleczne i bez jajek\n\nszkl. mąki bezglutenowej (przekreślony kłos)\n2 łyżki kleiku kukurydzianego nestle\n1 łyżka mąki kukurydzianej\n2,5 szkl. wody\n3 łyżki oleju\n\nKleik zalać częścią wody (ok. pół szkl. ) dodać mąkę, olej, sól. Ucierając mikserem, stopniowo dodawać resztę wody. Ciasto odstawić na 1-2 godz. Smażyć na nieprzywieralnej patelni. \n\n\nBudyń bez mleka\n\nbutelka soczku owocowego dla niemowląt\n1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej\n1-2 łyżki kleiku kukurydzianego nestle\n1 łyżka wody\n\nSoczek wlać do garnka i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić na 15 min. Wymieszać b. dokładnie z kleikiem. Podawać na zimno.\n\nIlość mąki ziemniaczanej i kleiku różna, w zależności od tego, czy dziecko woli budyń mniej czy bardziej gęsty.
    • Gość: guest Re: Dania dla alergika IP: *.* 20.03.01, 12:53
      Serdecznie dziękuję za przepisy. Już dziś spróbuję coś z tego wypróbować.
    • Gość: guest Re: Dania dla alergika IP: *.* 21.03.01, 00:08
      Do nalesnikow podanych przez IZE mozna dodac pol lyzeczki BEZGLUTENOWEGO proszku do pieczenia i lyzeczke soku jablkowego (do zakwaszenia - ladniej rosna) i smazyc mniejsze racuszki. Czasami dodaje do nich miekkie owoce - np. jagody.\n\nInny przepis:\nPlacki z jablkiem\n3 lyzki maki bezglutenowej (przekreslony klos z czerwona kartka)\n1 lyzka maki ziemniaczanej\nwoda do uzyskania ciasta o konsystencji gestej smietany\n\nDo ciasta wrzucam polowke jablka pokrojonego w plasterki, ktore oblepiala sie ciastem, nastepnie smaze na oleju. Moze byc tez banan. Z cukrem pudrem - pycha!
    • Gość: guest Re: Dania dla alergika IP: *.* 21.03.01, 14:44
      Cześć!\nJest taka książka "moje dziecko jest na diecie" dla rodziców alergików, już zresztą wspominana na tych stronach. Ja ją zamówiłam pocztą prze Świat Książki (chyba?) ale na pewno jest też w księgarnich. Ja do tamtych przepisów na np. placuszki lub bułeczki dodaję też drożdże i owoce lub konfitury i wtedy są wspaniałe bułki/placki drożdżowe! Daję mleko NAN HA, kleik kukurydziany "skleja" ciasto i daje ładny "jajeczny" żółty wygląd.\nEWA
    • Gość: guest Re: Dania dla alergika IP: *.* 22.03.01, 11:54
      Coś nie bardzo wyszedł mi ten budyń z przepisu Izy. Nie mogłam dokładnie rozmieszać kleiku i pozostały grudki, może był za zimny?. Mój synek na nazie zjadł kilka łyżeczek, więcej nie chciał. Zrobiłam mu z soczku wiśniowego, który rzadko pije, więc może dlatego. Dziś spróbuję też inne przepisy. \n\nWłaśnie dostałam ulotkę Nestle o daniach dla alergików, m.in. z przepisami, które dała mi Iza. Mam nadzieję, że Michałek je polubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka