Dodaj do ulubionych

fasolka i inne

IP: *.* 08.10.01, 11:11
Mój Szymek ma 8 miesięcy. Bardzo lubi jeść więc nie ma problemu z podawaniem mu różnego rodzaju zupek. Chciałabym jego dietę powoli urozmaicać i dawać coś więcej niż marchewkę, buraczki, ryż czy kalafior. Głównie chodzi mi o wartości odżywcze czyli białko, żelazo. Ostatnio zjadł trochę czerwonej soczewicy, poppingu amarantusowego. Chciałabym mu zacząć dawać też tofu, kiełki, inne ziarna, jogurt. Może ktoś się spotkał z jakąś tabelą żywieniową: co i od kiedy?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: fasolka i inne IP: *.* 17.10.01, 09:48
      halo, moj viktor ma juz 16 miesiecy, ale prawie "od zawsze" je fasole, tofu i soczewice, oczywiscie ku zgrozie wszystkich babc i ciotek, bo podobno fasola wzdyma. Powinnas zaczac wprowadzac powoli poszczegolne produkty, tofu wg mnie jest niegrozne, ale z fasola typu jas moze byc roznie, lepiej nie dawaj na kolacje, dziecko musi miec czas na strawienie. Zeby bialko roslinne bylo w pelni przyswajalne zasada jest zawsze taka: bialko roslinne + weglowodan (najlepiej nieoczysczony, z pelnego przemialu - brazowy ryz, albo jeszcze lepiej proso) + witamina c (moze byc swiezy sok pomaranczowy do picia, albo odrobine papryki - gotowana zachowuje tez wit.c). Zycze powodzenia, acha soczewica jest super - bardzo lekko strawna.basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka