IP: *.* 05.11.01, 15:55
Cześć! Ja tylko chciałabym się dowiedzieć jak zrobiłaś ten serek. POZDRAWIAM Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: Sałatki - Sałatka zmieniaczana IP: *.* 05.11.01, 16:03
      Za szybko mi się nacisnął enter. Do rzeczy:Cieszę się, że rozwijają nam się tematy kulinarne. Nie tylko zdrowe odżywianie naszych rodzin, ale także różne smaczności na wszelkie okazje. Mam takich wypróbowanych przepisów sporo, więc chętnie sie podzielę licząc również na możliwość skorzystania z Waszych doświadczeń.Proponuję temat - Sałatki.Moja propozycja to sałatka ziemniaczana. Można jeść samą, ale świetnie smakuje też jako dodatek do mięs z grilla (któraś z koleżanek już podawała przepis na takie zastosowanie sałatki, więc to chyba cecha ogólna sałatek ziemniaczanych). Moja sałatka:1. kilka ugotowanych ziemniaków2. Kiełki (najlepiej mieszanka - sojowe, rzodkiewki, fasolki)3. zielony ogórek4. Zielone oliwki nadziewane papryką5. oliwa z oliwek6. czosnek - sporo7. sól, pieprzZiemniaki pokroić w kostkę, ogórek też, tylko drobniej. Kiełki trochę posiekać, oliwki przekroić na pół lub w plasterki. Oliwę z oliwek zmieszać z roztartym czosnkiem, solą, pieprzem. Polać sałatkę sosem i wymieszać. Najlepsza jest, gdy trochę postoi w lodówce. Smacznego!
      • Gość: guest Re: Sałatki - Sałatka zmieniaczana IP: *.* 05.11.01, 22:04
        Polecam "swoją" sałatkę ziemniaczaną doskonała na wigilię do smażonych ryb, śledzi a także do pieczonych mięs:8 ziemniaków ugotowanych w mundurach6 cebul2 ogórki kiszonedużo majonezu, sól i dużo pieprzuWszystko pokroić w kostkę wymieszać z majonezemuwaga: dobra dopiero na drugi dzień
        • Gość: guest Re: Sałatki - Sałatka zmieniaczana IP: *.* 08.11.01, 13:39
          Też Agnieszko stosuję ten przepis, tylko jeszcze doprawiam wszystko granulowanym czosnkiem. Pyszne wychodzi z czerwoną cebulą. Jeżeli chce ją trochę urozmaicić to jeszcze dodaję jajko na twardo, szynkę lub żółty ser (jeden składnik do wyboru). Pycha! Mój mąż się po prostu obżera.
    • Gość: guest Re: Sałatki IP: *.* 06.11.01, 20:36
      Sałatka z porów2 pory1 jabłko1 jajko ugotowane na twardomajonezzieleninaPory pokroić w paski, jabłko zetrzeć na grubej tarce, jajko grubo posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Mi osobiście baaaaardzo smakuje.Sałatka z kalafioramały kalafiorkilka rzodkiewekpormajonezzieleninaWszystkie składniki drobno pokroić, (kalafior to nawet na grubej tarce można zetrzeć, idzie szybciej). I wymieszać z majonezem, można dodać startego żółtego sera. Przyprawić solą i pieprzem.Pyszna!Ada mama Daniela
    • Gość: Niesia Re: Sałatki IP: *.* 08.11.01, 00:16
      Sałatka z ryżem- 2 torebki ugotowanego ryżu- 2 cebule dymki - drobno pokroić- puszka ananasów- puszka kukurydzy- 4 lub 5 lub 6 jajek na twardo - pokroić- 2 łyżki chrzanu- pęczek natki pietruszki- 2-3 łyżki soku z ananasów- sól, pieprz, majonez, śmietanaWszystkie składniki wymieszać, zrobić dzień wcześniej.Sałatka z kurczaka- pierś z kurczaka - ugotować i pokroić- puszka ananasów - pokroić- puszka kukurydzy- majonez- curryWszystko wymieszać. Zamiast kukurydzy można dodać wcześniej namoczone i osączone rodzynki.Smacznego ! :)Agnieszka
      • Gość: guest Re: Sałatki IP: *.* 08.11.01, 13:57
        Sałatka z tuńczyka* 2 puszki tuńczyka,* 1 puszka kukurydzy,* 1 papryka czerwona,* 3 duże ogórki kiszone,* majonez,* sól, pieprz.Sałatka z kurczaka* 2 piersi kurczaka (ugotowane),* 1 puszka kukurydzy,* 1 puszka ananasa,* 1 papryka czerwona,* 1-2 woreczków ryżu,* majonez,* sól, pieprz,* zielona pietruszka.Życzę udanych sałatek. :)
      • Gość: guest Re: Sałatka "pekińska" IP: *.* 08.11.01, 22:06
        Sałatka "pekińska"1 kapusta pekińska średniej wielkości5 jajek ugot. na twardoczerwona i żółta paprykapuszka kukurydzyszklanka ryżumajonezsól. pieprzPolecam , pyszna!!! Wszyscy chwalą
      • Gość: guest Re: Sałatki IP: *.* 11.11.01, 14:35
        Salatka kalafiorowa1/2 glowki kalafiora.1 puszka kukurydzy1/2 duzego ogorkakawalek pora1/2 malego sloiczka majonezu1/2 szkl jogurtu naturalnegosol,pieprz do smakukalafior(swiezy) kroimy dosc drobno,dodajemy kukurydze,drobno pokrojony por i ogorek, sos(tu sklad mozna modyfikowac),doprawiamy do smaku przyprawami. Pyszne. Podstawowy skladnik to kalafior i kukurydza. Reszta jest milczeniem.Smacznego!!!!!
    • Gość: AnnaB Re: Sałatki IP: *.* 15.11.01, 12:55
      A moze salatka z czerwona fasolka , jest super tylko kalorycznaoto ona:1 puszka fasoli czerwonej1 sloik papryki marynowanej /pokroic w kostke/5 jajek /ugotowac na twardo/ -zetrzec na tarce100 g sera zoltego - utrzec na tarce5 lyzek majonezu5 lyzek ketchupu pikantnegoWymieszac i gotowe.)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka