Dodaj do ulubionych

przepis na racuchy

IP: *.* 06.11.01, 13:26
Polecam,jest prosty i szczególnie lubiany przez dzieci oraz..tatusiów:na grubej tarce nalezy zetrzeć kilka jabłek(ok.10),do nich dodać 2 całe jajka,cukier waniliowy,trochę zwykłego,odrobine mleka i mąki tyle ,aby zagęścic.Jesli ktos lubi to jeszcze cynamon.Smażymy na oliwie na zloty kolor,posypujemy cukrem pudrem,na wierzch mozna połozyc troszke konfitury lub dżemu.Jesli ktoś bedzie zainteresowany moge równiez podac sprawdzony przepis na racuchy drożdzowe.Smacznego,pozdrawiam wszystkie łasuchy. Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 06.11.01, 13:48
      Rachuchy drożdzowe - tak proszę o sprawdzony przepis!!! "Mój" marudzi o nich od ... 8 lat (czyli tyle ile jesteśmy małżeństwem, hihi).
    • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 06.11.01, 14:06
      Ja też bym bardzo chciała, bo jak kiedyś robiłam to mi nie wyrosły.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 06.11.01, 14:29
      Ale numer, właśnie miałam pisać post z prośbą o przepis :)Bo racuchy z moich przepisów są nienajlepsze, na szczęście tylko racuchy mi nie wychodzą ;)
      • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 06.11.01, 16:22
        w takim razie podaję50 dag mąki pszenej5 dag drożdży2 jajka1,5 szklaki mlekaszczypta solitroszkę siekanych orzechów,startej skórki cytrynowej,mogą być też rodzynkiDo mąki dodajemy roztarte z łyżeczką cukru i rozpuszczone w ciepłym(!!!)mleku drożdże ,wbijamy jajka i dajemy pozostałe skladniki,wyrabiamy ciasto-najlepiej drewnianą łyżką.Odstawiamy w ciepłe miejsce,przykrywamy ściereczką.Uwaga,ciasto szybko rośnie.Smażymy na oliwie na złoty kolor,posypujemy cukrem pudremlub smarujemy np.powidłami.Napiszcie jak smakowały,pozdrowienia Ola
        • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 06.12.01, 12:23
          Zrobiłam racuchy drożdżowe wyszły bardzo dobre i ładnie urosły. Dodałam do środka pokrojone w plasterki jabłko.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 07.11.01, 21:36
      Olu, rewelacja te Twoje racuchy. Mój Dominik pałaszował aż mu się uszy trzęsły (zazwyczaj po paru łyżkach czy kęsach traci zainteresowanie zawartością talerza i trzeba mu trochę pomagać). Teraz zjadł ładnych kilka placuszków zupełnie sam, moja rola ograniczyła się jedynie do pokrojenia na niewielkie kawałeczki. Mężowi też smakowały i żałowałam że nie zrobiłam więcej.Dziewczyny, spróbujcie bo naprawdę przepyszne (koniecznie z cynamonem)Pozdrawiam, Aga
      • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 07.11.01, 21:52
        Agnieszka,bardzo się ciesze i pozdrawiam. ola
    • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 07.11.01, 22:13
      Olu,robie w najblizszy piatek!!!Dziekuje za przepis.pozdrawiam,malgosia.
      • Gość: guest Re: przepis na racuchy-do Oli IP: *.* 08.11.01, 14:10
        Olu czy smaży się je na głębokim tłuszczu? Kiedyś jadłam racuchy nad morzem. Były z jagodami w środku i miały kształt pączka (trochę mniejszego) i były smażone na głębokim tłuszczu. Czy Twój przepis nadaje się na racuchy z "wkładem"? I czy to da się jakoś wykonać? Próbowałaś?
        • Gość: guest Re: przepis na racuchy-do Oli IP: *.* 08.11.01, 17:25
          Hej Małgosiu!Ja smażę normalnie na oliwie z oliwek lub oleju z pestek winogron,ale nie na głębokim.Myślę,że do takiego smażenia bardziej nadawałoby się ciasto takie jak na pączki.Ale nie próbowalam.Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: przepis na racuchy IP: *.* 20.11.01, 03:20
      ..racuszki sa przepyszne,moj Mateuszek zajadal sie nimi bez konca ,o mezu nie wspomne,za tydzien znow robie racuszki Tajoli,dziekujemy!!!:bic:pozdrawiamy, malgosia. :hello:
      • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 20.11.01, 12:58
        Faktycznie są pyszne. Dominik zjadł za pierwszym podejściem aż 3. Co u niego jest sukcesem. Mężowi również smakowały. Muszę się pochwalić, że w ciągu tygodnia robiłam już je 2 razy. Może znasz jeszcze jakiś dobry przepis na placuszki.Chętnie skorzystam. Pozdrawki. Anka P.
        • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 06.12.01, 08:14
          Ania,przepraszam-przeoczyłam twój post.mam jeszcze przepis na placuszki z ryżu-jesli jestes zainteresowana-napisz.pozdrawiam Ola
          • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 06.12.01, 15:15
            Oczywiście, że tak. Bardzo chętnie skorzystam.Na samą myśl ślinka mi cieknie.Znowu zrobiłabym niespodziankę dla moich "chłopaków" :sol:Pozdrawiam :hello: i czekam na odpisAnka
            • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 07.12.01, 10:01
              Aniu,podaję:placuszki ryżowe1 1/4 szklanki maki1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/4 szklanki mleka1 1/4 szklanki ugotowanego ryżu1 jajkoprzesiać mąke z proszkiem,dodać sól,wlać mleko,wyrobić.Dodać reszte,wymieszać.najsmaczniejsze z sosem pieczarkowym.Ale tak sobie myślę,że musze wyprobowac jak beda smakowały z dodatkiem np.żółtego sera?Życze smacznego,napisz jak wyszły OlaP.S.jednak mam sklerozę-oczywiscie formować małe placuszki i smażyć z dwu stron na maśle lub oliwie.pa,pa.
              • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 07.12.01, 10:42
                a gdzie jest przepis na drożdżowe??????
                • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 07.12.01, 12:52
                  Podalam w moim poscie z 6 listopada.Pozdrowienia Ola
                  • Gość: guest Re: przepis na racuchy do tojaoli IP: *.* 07.12.01, 13:32
                    Dziękuję , jakoś przeoczyłamagnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka