Dodaj do ulubionych

"Najazd rodziny" - POMOCY

IP: *.* 22.11.01, 13:53
W sobotę przyjeżdza siostra męża z 2 dzieiaków(7 i 3 lata) z mężem zresztą. 4 osoby plus my 3( my i Ola prawie 2 latka. Na 40 metrach trohę ciasno, brak dużego stołu do jedzeia, a obiadek wypada podać.Do knajpki raczej wolałabym nie iść W dodatku w sobotę pracuję przynajmniej do tej 12-13. Krótko mówiąc muszę przygotować coś dobrego do odgrzania. Małżonek zabierze całą ferajnę w jakieś miejsce rozrywki, a potem przyjadą głodni. No i jakoś nie mam pomysłu na ten obiad najlepiej. Myślałam o domowej pizzy, ale odgrzewana nie jest chyba zbyt dobra.A może nie powinnam się przejmować i podać makaron z seremwinkW każdym razie jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: "Najazd rodziny" - POMOCY IP: *.* 22.11.01, 13:54
      przepraszam za błędy ,to ten pośpiech.
      • Gość: guest Re: "Najazd rodziny" - POMOCY IP: *.* 22.11.01, 15:02
        wiesz co, może zupa gulaszowa? właśnie dzisiaj zamieściłam przepis na forum... pod tym hasłem znajdziesz też przepis Moniki A/P - bardziej szczegółowy :-) Polecam, zupka jest mniam mniam, a po odgrzaniu jeszcze lepsza :d:
        • Gość: guest Re: "Najazd rodziny" - POMOCY IP: *.* 22.11.01, 15:20
          Ja w takich chwilach zamawiam cos gotowego.Jesli mieszkasz w duzym miescie to bez problemu znajdziesz restauracje lub firmy przygotowujace potrawy na zlecenie.Tobie zostanie juz tylko naktyc do stolu...
    • Gość: guest Re: "Najazd rodziny" - POMOCY IP: *.* 23.11.01, 10:03
      Cześć,ja wczoraj miałam taką podbramkową sytuację, a do tego musiałam coś zrobić szybko, bo zjawili się niezapowiedziani goście. Skorzystałam z jednego z przepisów na "chińskie" z forum. Trochę go przerobiłam do swoich potrzeb. Przygotowanie zajęło mi ok. 10 min. plus czas na upichcenie się potrawy.Potrzeba na 3-4 osoby:dowolne miesko gulaszowe (użyłam indyka, dobre są też piersi) - ilość dowolna, u mnie było ok. 25-30 dk.dowolna mieszanka warzywna (użyłam włoszczyzny) 1 opakowanieryż 1 szklankacebula 1 duża4 ząbki czosnku przyprawy (ja dałam sól, pieprz ziołowy, łagodną paprykę) oczywiście można dawać takie jak się lubi.sos sojowyCebulę pokroić niezbyt drobno i poddusić na oliwie, dodać ryż i poczekać 2-3 min. aż się zeszkli, dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodać włoszczyznę i przyprawy do smaku i dusić jeszcze ok. 10-15 min. Pamiętaj, że sos sojowy jest solony. Czas duszenia zależy od tego ja duże są kawałki warzyw (czym większe tym wcześniej należy ją dodać) i czy lubisz ryż bardziej twardy czy rozgotowany. Pod sam koniec duszenia dodać rozgniecion2 2 ząbki czosnku (zachowa wtedy aromat). W czasie duszenia co jakiś czas zamieszać, żeby ryż się nie przypalił.W czasie jak dusi CI się cebulka pokrój mięsko w paski i podsmaż z przyprawami i sosem sojowym, aż będzie miekkie. Pod koniec dodaj 2 ząbki czosnku.Jak wszystko już będzie gotowe to po prostu wymieszaj mięsko z warzywami z ryżem.Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i potem odgrzać.Mało przy tym zmywania. Ja ryż i warzywa dusiłam na dużej patelni teflonowej, można też w WOKu. Na stół podałam w dużej misie i każdy sobie nakładał, jako talerze postawiłam miseczki. Ładnie wyglądało (kolorowe) i nie trzeba robić surówki. Można też zrobić jakiś sosik (na forum były przepisy na np. słodko-kwaśny) lub podać po prostu ketchup.Życzę smacznegoLudek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka