Dodaj do ulubionych

BUDYŃ ???

IP: *.* 30.12.01, 12:58
Zupełnie nie mogę sobie przypomnieć od którego miesiąca przyrządzałam mojej córce budyń, wiecie taki z mączki ziemniaczajej i żółtka. Alex ma teraz ósmy miesiąc i nie wiem czy to nie za wcześnie /wg. mądrych książek na zółtko już pora ale co z mączką ziemniaczaną???/ Pytam dlatego, ponieważ chciałabym trochę urozmaicić dietę mojemu synkowi, a ztego co pamiętam córka kiedy była malutka bardzo taki budyń lubiła. Napiszcie dziewczyny czy już mogę .Pozdrawiam Edyta mama Alexa
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: BUDYŃ ??? IP: *.* 30.12.01, 13:15
      Spokojnie mozesz dawac make ziemniaczana - przeciez maka ziemniaczana to skladnik ziemniaka, ktory dziecko juz pewnie zna :)No, chyba, ze ziemniak go alergizuje - wtedy calkiem smaczny budyn mozna zrobic z maki ryzowej zmieszanej z kukurydziana w proporcjach 1:2 :)
    • Gość: guest Re: BUDYŃ ??? IP: *.* 30.12.01, 17:01
      A jak dokładnie można robić taki budyń? Jestem trochę ignorantką w tych sprawach, niestety, a budyń to chyba Maciuś chętnie zje.POzdrawiamAsia
    • Gość: guest Re: BUDYŃ ??? - do AsiP IP: *.* 31.12.01, 15:41
      Ja budyń robię tak:Przegotowanej wody tyle ile ma być tego budyniu - np 210ml50 ml odlać i wymieszać z odpowiednią ilością mleka w proszku /takiego jakie dzieciątko pije, ale tego mleka ma być tyle ile potrzeba na 210 ml mieszanki/Kolejne 50 ml wody odlać do kubeczka i dodać : żółtko + płaską łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Resztę wody wlać do garnuszka i w gotującą powoli /ciągle mieszając wlewać zawartość kubeczka. Doprowadzić do wrzenia , odstawić i po chwili dolać do tego przygotowane wcześniej mleczko. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Trochę zacodu, ale niestety mleka które pije mój mały /NAN2/ nie można gotować, więc trzeba je przygotować osobno. Mam nadzieję że czegoś nie poplątałam. Dziś mój Alex zjadł pierwszy raz, chyba mu smakowało bo opędzlował całą butlę. Aha, jeśli ten budyń ma być gęsty, na tyle żeby go podać łyżeczką to ilość mączki musi być większa. To co podałam to do picie przez smoczek. Jeśli dzieciątko może już jeść produkty takie jak mąka pszenna to można dodać łyżeczkę tej mąki do kubeczka.Pa EmA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka