Dodaj do ulubionych

Gerber i BoboVita

IP: *.* 14.01.02, 16:03
Witam.Mam pytanko dotyczące zupek tych dwóch producentów. Otóż w jednej jest masło zaś w drugiej skrobia. Które jest zdrowsze?PozdrawiamfoNi
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 14.01.02, 16:46
      Ten temat już kiedyś przerabiałyśmy. Poszukaj w historii. Moje doświadczenie jest takie - Moje dziecko nr 1: wymiotowało zawsze (!) zupkami Bobovity i często deserami, a zajadało sie przetworami Gerbera, dziecko nr 2: wymiotuje zawsze (!) produktami Bobovity, zajada desrki Gerbera i Hippa, a zupki tylko produkcji własnej mamy (o zgrozo, w tej materii moje dziecię jest niereformowalne).
    • Gość: Patyk Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 14.01.02, 22:00
      Masla lepiej nie wprowadzac do diety Malucha wczesniej niz w 10 miesiacu zycia, a wiekszosc zupek Gerbera zawiera maslo (nawet te od 6 miesiaca), w zupkach Bobovity jest wiekszy wybor.
    • Gość: guest Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 15.01.02, 08:38
      Nie bardzo rozumiem pytanie- skrobia jest chyba w każdym słoiczku dowolnej firmy- albo pod postacią ziemniaka, albo ryżu, albo mąki kukurydzianej.A tłuszcz jest albo pod postacią masła albo oleju rzepakowego. Wydaje mi się, że wybieramy między róznymi rodzajami skrobi albo róznymi rodzajami tłuszczu a nie miezy skrobiai tłuszczem :what:A jeśli chodzi o wybór posiłku to wszystko zalezy od dziecka i jego gustów bądź uczuleń. Moje dziecko na przykład nie było w stanie przełknąć obiedku z królikiem firmy "Gerber", ale na przykład kpuśniaczek Gerbera bardzo mu smakował. A "indyk z warzywami i pomodorami" BoboVity uwielbia i dziecko i ja - czasami mu nawet podjadam :-)
    • Gość: Sammy Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 15.01.02, 17:42
      Odpowiem w ten sposób, masło dodawane jest do zup od 10 miesiąca czyli od momentu kiedy można to masło wprowadzić do diety niemowlaka, wcześniej jest olej. Natomiast jeżeli chodzi o skrobię to ona w niczym nie przeszkadza. Ziemniak składa się praktycznie z samej skrobi, a jest to warzywo, które wprowadza się dziecku prawie na samym początku rozszerzania diety.pozdrawiamsammy :)
      • Gość: halina Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 15.01.02, 18:59
        Pozwolę sobie nie zgodzić z Tobš, jako mama alergiczki, bardzo dokładnie czytajšca etykietki. Masło, a nawet mleko pełne, jest w nawet w niektórych zupkach o 5-ego miesišca, niestety nie pamietam w których.A skrobia mogłaby przyszkadzać, gdyby była pszenna i nie dokładnie oczyszczona z glutenu (takš skrobie oczyszcza się do?c trudno i jest dlatego do?c droga), ale takiej w żadnej zupce do 10. miesiaca nie widziałam.
        • Gość: YennaM Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 15.01.02, 19:07
          Tak, halina ma racje- maslo jest dodawane do wielu zup juz od 5 miesiaca.Tak prawde mowiec trzeba dokladnie czytac etykiety, zeby nie kupic zupy okraszonej maselkiem. Nam pozostaje jedna zupa od 10 miesiaca, chyba ze trzy-cztery od 7 miesiaca i ze trzy-cztery od 6 miesiaca. Musimy niezle sie naszukac, zeby cos kupic.Niestety, kosystencja pozostawia duzo do zyczenia, bo producenci gotowych obiadkow nie mysla o tych wiekszych alergikach :(A ilez mozna podawac dziecku papki?Moje sie buntuje :(Swoja droga producenci nie mysla chyba, ze do zup bez masla dodaja pomidory - przeciez dziecko, ktore jest na diecie, jest potencjalnym ochotnikiem do alergii na pomidory.Ale moze sie czepiam :(PozdrawiamYM
          • Gość: halina Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 16.01.02, 19:28
            Mnie się najbardziej pobdobała taka broszurka Bobovity "ABC rozszerzania diety". W środku ładnie opisane, co kiedy wprowadzać, że alergicy powinni unikać pewnych rzeczy, w broszurce zaznaczonych gwiazdką - seler, pomidory, cielęcina - wszystko jak trzeba. A na końcu tabelka ze wszystkimi produktami i tam kategoria "bez składników powszechnie alergizujących" i tam zaznaczone wszystko, łącznie z kurczakiem w pomidorach i warzywami z cielęciną. A seler jst w prawie każdej zupce. Ręce opadają!
    • Gość: foNi Re: Gerber i BoboVita IP: *.* 17.01.02, 08:42
      Dzięki za wszystkie rady. Teraz chwila zastanowienia :what:, konsultacji z lekarzem i dobrze będzie :-)))PozdrawiamfoNi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka